Theodor Paleologu: Putin ori e nebun, ori îşi bate joc de ruşi şi-i consideră nişte cretini

Sambata, 24 Septembrie 2022, ora 13:18
18975 citiri
Theodor Paleologu: Putin ori e nebun, ori îşi bate joc de ruşi şi-i consideră nişte cretini
Vladimir Putin FOTO Hepta

Politologul Theodor Paleologu a făcut o analiză a conflictului din Ucraina şi a analizat comportamentul liderului rus, Vladimir Putin, despre care a afirmat că îşi bate joc de inteligenţa ruşilor şi că este ”cel mai mare rusofob de pe planetă”. ”Putin este un psihopat cinic care n-are niciun fel de scrupul”, a susţinut Paleologu.

Întrebat sâmbătă, la emisiunea Insider politic de la Prima TV, dacă poporul rus a ajuns ”carne de tun” pentru Vladimir Putin, după mobilizarea rezerviştilor, politologul Theodor Paleologu a afirmat că este de părere că liderul rus este ori ”nebun”, ori ”îşi bate joc” de poporul pe care îl conduce.

”Aşa reiese din această mobilizare parţială, care nici nu ştim cât e de parţială, ce înseamnă exact. Pentru că Şoigu (ministrul rus al Apărării, Seghei Şoigu - n.r.) spune că e vorba de 300.000 de oameni. Se pare însă că e vorba de mai mulţi. E vorba şi de o concesie făcută opiniei publice, ca lumea să nu se sperie prea tare, dacă ar fi fost vorba de mobilizare generală. Pe de altă parte, sunt unii demenţi în Rusia şi, vă daţi seama, nu-s puţine voci acolo, care spun că trebuie mobilizare generală, război total, bombardamente nucleare şi aşa mai departe. Deci, da, în mod evident, Putin este, aşa cum am mai spus-o, de multe ori, cel mai mare rusofob de pe planeta asta. În primul rând, îşi bate joc de inteligenţa ruşilor. Pentru că discursul lui de zilele trecute este incredibil. Ori e nebun, ori îşi bate joc de ruşi şi-i consideră nişte cretini”, a declarat Paleologu.

Theodor Paleologu a amintit că Putin a vorbit de o ”anihilare totală” a Rusiei din partea Occidentului.

”Să ne amintim afirmaţiile pe care le-a făcut, cum că Occidentul vrea să distrugă Rusia, să o anihileze. A vorbit de anihilare totală. De unde până unde? Occidentul a fost întotdeauna, de 30 de ani, extrem de amabil, atent, să nu cumva să deranjeze Rusia, să menajeze toate susceptibilităţile, chiar şi cele mai absurde. Contrariul e adevărat. Deci fix contrarul. Apoi a spus că Occidentul a inventat rusofobia. Păi, rusofobia a creat-o Rusia prin comportamentul ei. Niciun popor care a avut de-a face cu Rusia, care a fost la un moment dat sub dominaţie rusă nu mai vrea să aibă de-a face cu Rusia. Da, e vorba de nu doar de minciuni, ci de absurdităţi absolute. E ca şi cum ai spune 2 cu 2 fac 5 sau albul e negru şi negru e alb. Exact contrariul e adevărat. De aia spun că este cel mai mare rusofob de pe planetă pentru că-i tratează pe ruşi ca pe nişte cretini şi ca nişte oameni care trebuie trimişi să moară pentru puterea lui. Pentru că în momentul de faţă el se luptă pentru supravieţuire”, a susţinut Paleologu.

Întrebat, de asemenea, de ce nu se revoltă totuşi ruşii, politologul a explicat că e vorba de o pasivitate.

”Pentru că există o lungă tradiţie de pasivitate. De ce nu ne-am revoltat noi atâta timp? Au mai fost revolte. A fost greva minerilor, în anii '70, a fost greva de la Braşov. Dar să fim serioşi. Au mai fost unii disidenţi mai mici sau mai mari, şi taică-meu, de pildă... Nu pot să spui că e mare brânză. Tata şi Dinescu n-au reuşit să adune mare lucru în jurul lor şi mă rog, întrebaţi-l pe Dinescu, că cu siguranţă v-a povestit şi lucruri ridicole din disidenţa intelectualilor români care se speriau la cea mai mică... Revenind la întrebarea dumneavoastră, există o tradiţie de pasivitate ruseasă, vreun fel de masochism care ţine de mentalitatea rusă. Însă, pe de altă parte, tot istoria rusă ne arată că există explozii de exasperare şi să sperăm că se va produce aşa ceva. Nu e imposibil. Eu chiar tind să cred că se va întâmpla pe fondul înfrângerilor din Ucraina. (...) Putin este un psihopat cinic care n-are niciun fel de scrupul, nu se gândeşte câtuşi de puţin la poporul rus, un om care dispreţuieşte poporul rus”, a adăugat Paleologu.

Theodor Paleologu a spus că nu este exclus să se întâmple, totuşi, ceva în Rusia, mai ales că zilnic sunt arestaţi oameni.

”(…) nu e deloc exclus să se întâmple ceva. Vedeţi acuma că arestează în fiecare zi sute, mii de oameni şi asta va continua, fără îndoială, am văzut că au plecat pe front primii soldaţi ruşi. Vedem şi cât sunt de pregătiţi. Eu am dubii că sunt cu adevărat pregătiţi. (…) avem de-a face cu un regim exclusiv bazat pe minciună. Ştiţi că ideologii putinismului vorbesc de verticala puterii, o noţiune importantă în filozofia putinistă. De fapt, avem o verticală a laşităţii şi o verticală a minciunii, pentru că fiecare subordonat îl minte pe ăla de deasupra. Şi ideea este un întreg eşafodaj construit numai pe minciună aici, după aia descoperă că, de fapt, nu e deloc aşa cum credeau ei că e”, a explicat Paleologu.

Întrebat cum crede că va sfârşi Vladimir Putin, Paleologu a arătat că el crede că ”va fi răsturnat”.

Vladimir Putin se păcălește singur cu alegerile. De unde vin pericolele pentru liderul de la Kremlin
Vladimir Putin se păcălește singur cu alegerile. De unde vin pericolele pentru liderul de la Kremlin
"Cel mai important rezultat al oricăror alegeri din Rusia este legitimitatea", le-a spus Vladimir Putin celor mai importanți oficiali electorali ruși atunci când aceștia s-au reunit la...
Vicepremierul italian susține că votul rușilor pentru Putin trebuie acceptat: ”Sperând că 2024 va fi anul păcii”
Vicepremierul italian susține că votul rușilor pentru Putin trebuie acceptat: ”Sperând că 2024 va fi anul păcii”
Vicepremierul italian Matteo Salvini s-a distanţat luni de răspunsul critic al liderilor occidentali la victoria zdrobitoare a lui Vladimir Putin în alegerile prezidenţiale din Rusia, afirmând...
#Vladimir Putin, #Theodor Paleologu, #mobilizare rusia, #bombardament , #stiri Vladimir Putin