Care este etapa finala a lui Putin in Ucraina?

Autor: Ana Ilie
Vineri, 06 Februarie 2015, ora 07:22
9598 citiri
Care este etapa finala a lui Putin in Ucraina?
Foto: Presedintia Rusiei

La mai putin de o luna dupa ce presedintele francez Francois Hollande a afirmat ca ar trebui ridicate sanctiunile impuse Moscovei, Rusia a lansat o noua ofensiva prin intermediul interpusilor sai in Ucraina.

In fata unei crize economice de proportii, presedintele rus Vladimir Putin nu pare preocupat de presiunile suplimentare si izolarea internationala. Sa fie complet irational? Sa nu-i pese de sanctiuni? Nu este si ii pasa, intreaba si isi raspunde Leon Aron, director de Studii Ruse la American Enterprise Institute, pentru CNN.

Aron sustine ca Putin executa etapa finala a unui joc de sah, bine calibrat, in etape multiple, care are ca scop destabilizarea Ucrainei si slabirea sanctiunilor in acelasi timp.

Putin trebuie oprit si, cateodata, doar armele pot opri arme

Occidentul trebuie sa inteleaga in primul rand ca, pe termen scurt, niciun volum de sanctiuni nu va forta Rusia sa iasa din Ucraina. Putin isi doreste cu toata puterea victoria in Ucraina, ceea ce pare a fi fost definit drept capitularea aproape neconditionata a tarii.

Putin le spune rusilor, in cel mai inalt nivel de propaganda dupa al Doilea Razboi Mondial, ca razboiul din Ucraina este despre "apararea independentei noastre si dreptului nostru de a exista" si ca ucrainenii sunt prima linie de atac a NATO. Mobilizarea populara pentru a proteja patria de "agresiunea NATO" a devenit esentiala popularitatii lui Putin si pentru legitimitatea regimului sau. Sa renunte la o eventuala victorie in Ucraina in aceste conditii, mai ales pe fondul crizei economice, este extrem de periculos din punct de vedere politic, scrie expertul.

Ce fel de victorie are in vedere Putin? In primul rand, umilita si insangerata, Ucraina sa fie fortata sa accepte o structura federala si sa recunoasca autonomia regiunii de sud-est, care ar deveni un protectorat de facto al Rusiei in interiorul Ucrainei.

Propunerea lui Putin care a socat-o pe Merkel: Cum i-a spus sa rezolve criza din Ucraina

Complet controlate de Moscova, autoritatile republicilor Donetk si Luhansk ar avea la indemana sisteme politice, juridice si de aparare proprii, voluntarii rusi nu ar fi repatriati si nici dezarmate militiile proprii. Cum ar avea alocat un numar permanent de locuri in Parlamentul de la Kiev, Rusia ar avea de facto putere de veto impotriva politicilor externe si de securitate ale Ucrainei.

Nu s-ar reinstaura suveranitatea ucraineana la granita ruso-ucraineana, asa ca armamentul rus ar continua sa intre in Ucraina, existand pericolul ca Moscova sa reaprinda conflictul de cate ori nu-i convine ce face Kievul sau cand situatia interna din Rusia necesita o noua runda de isterie nationalista si paranoia anti-occidentala.

Cedarea de facto a Ucrainei ar pune presiune pe Occident sa slabeasca si, in cele din urma, sa ridice sanctiunile, intrucat nu ar mai exista niciun motiv ca Rusia sa fie pedepsita cand Guvernul de la Kiev a agreat o astfel de "pace".

Singura cale prin care ambitiile lui Putin pot fi dejucate trebuie sa vina din politica interna a Rusiei. O rezistenta puternica a Kievului l-ar forta pe Putin sa intensifice si sa amplifice campania, prin sporirea numarului de trupe in Ucraina, pana la 15-20.000 de soldati. Numarul de victime ruse va creste proportional cu numarul trupelor, spre disperarea familiilor, care isi vor aminti de sangerosul razboi din Afganistan, care a contribuit la destramarea legitimitatii regimului sovietic.

Insa Putin nu-si doreste asta, dovada fiind si secretul ce inconjoara victimele ruse din Ucraina si crearea unei "legiuni straine", pentru a reduce pierderile de soldati rusi.

Occidentul are la indemana o singura solutie deocamdata: mentinerea sanctiunilor. Desi nu au efecte prea puternice asupra Kremlinului, pun presiune pe Rusia intr-un moment de criza economica profunda si bugete tot mai mici.

Daca firmele ruse sunt impiedicate sa se imprumute sau sa vanda in Occident, Putin este fortat sa aleaga intre a salva, spre exemplu, gigantul petrolier Rosneft sau a mentine deschise spitalele din Moscova; sau intre a plati soldatii "voluntari" care lupta in Ucraina si cresterea pensiilor pentru a tine pasul cu inflatia.

Etapa finala a lui Putin se bazeaza pe realitati militare si geopolitice dure si Occidentul trebuie sa dea dovada de realism, determinare si creativitate pentru a-i tine piept.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Putin joc Ucraina, #Putin strategie Ucraina , #Ucraina