Realitatea alternativa inventata de Putin in Ucraina - mirosul de cauciucuri arse e in aer

Vineri, 29 Mai 2015, ora 20:09
2924 citiri
Realitatea alternativa inventata de Putin in Ucraina - mirosul de cauciucuri arse e in aer
Foto: Kremlin

Presedintele rus Vladimir Putin inventeaza o noua poveste in Ucraina, lasand Occidentul sa se intrebe ce mai pune la cale liderul de la Kremlin.

In episodul original al "razboiului hibrid" care a fost lansat impotriva Ucrainei anul trecut, masina de propaganda a Rusiei si-a descris vecinul drept un stat neonazist ai carui soldati au ars sate si au crucificat copii din estul rusofon, scrie The Economist

Parada-mamut de Ziua Victoriei la Moscova: Putin a criticat Occidentul, un tanc a luat foc

Insa dupa vasta parada militara organizata de Rusia pe 9 mai, ce a marcat victoria impotriva Germaniei, din Al Doilea Razboi Mondial, a inceput sa capete forma o noua poveste. Ucraina este portretizata drept un stat esuat, care nu si-a platit datoriile si a incalcat fiecare norma internationala, in timp ce sponsorii sai occidentali se panicheaza. O noua revolutie precum cea de pe Maidan ar putea sa aiba loc oricand - mirosul cauciucurilor arse este in aer.

Povestea spune mai departe ca liderii occidentali au realizat ce greseala au facut si se ingramadesc sa se impace cu Vladimir Putin, liderul rus marinimos care a incercat sa-i avertizeze referitor la sustinerea Ucrainei. Prima a fost Angela Merkel, cancelarul german, care a cerut o audienta la liderul de la Kremlin.

Apoi a fost secretarul american de stat John Kerry, care a zburat pana la Soci in semn de omagiu. "America a realizat ca Ucraina nu merita stricarea relatiei cu Rusia", a anuntat Channel One, principala televiziune de stiri din Rusia, care a mai sustinut ca puterea militara a Rusiei si alianta cu China au fortat America sa revina la masa discutiilor.

Dedesubturile vizitei lui John Kerry si povestea transmisa de Rusia

Imaginile de razboi care au dominat televiziunea din Rusia in ultimul an au fost inlocuite cu povesti de victorii diplomatice si esecuri ale Ucrainei. Daca razboiul va continua, potrivit Channel One, va fi lansat de ucraineni disperati. Noua poveste nu este insa destinata doar telespectatorilor rusi.

Astfel, nici nu plecase bine Kerry de la Soci, ca Rusia si-a trimis emisarii la Kiev sa-i spuna lui Petro Porosenko ca America si Europa l-au lasat balta. Cealalta audienta pentru care era destinat mesajul era Uniunea Europeana, care pe 22 iunie va decide daca va prelungi sanctiunile aplicate Rusiei. Daca America este dispusa sa se impace, Moscova o cere, ce rost are stricarea bunelor afaceri?

John Kerry, "discutii sincere" cu Putin, in Rusia

De fapt, sursele americane insista ca vizita lui Kerry nu a avut ca scop o impacare, ci sa determine care este gandirea lui Putin pe mai multe subiecte. Va conlucra acesta cu America pe subiectul Iran? Este dispus sa coopereze in Siria? Va inceta sa se amestece in Ucraina? Raspunsul la toate aceste trei intrebari a parut sa fie "nu". Pentru Putin, vizita lui Kerry a reprezentat un triumf diplomatic, insa acum se confrunta cu o intrebare - ce sa faca mai departe?

Ucraina si Putin, intre razboi si pace - mizele si costurile

Situatia din Ucraina a ajuns insa intr-un impas. Cu toate ca Vladimir Putin a aprobat acordul de pace de la Minsk, din luna septembrie 2014, scopurile sale sunt opuse celor ale Ucrainei si ale Occidentului. Vrea ca separatistii din Donbas sa ramana in Ucraina, insa ca o rana deschisa pe care Rusia sa o poata impunge cand are nevoie sa controleze tara.

Doar odata ce Putin va avea aceasta "reglementare politica", va discuta inchiderea granitei cu Ucraina. Occidentul vrea ca Rusia sa-si asigure granita si sa-si retraga fortele din Ucraina, astfel incat alegerile locale din Donbas sa poata pava calea reintegrarii regiunii, ceea ce ar sfida scopul exercitiului lui Putin.

Rusia devine tot mai agresiva: Trupe la granita cu Ucraina, amenintari nucleare, declaratii belicoase

Cu toate acestea, conflictul nu poate fi inghetat fara o prezenta militara rusa permanenta si fara sustinere financiara pentru rebeli. Dupa un razboi de un an, locuitorii din Donbas nu sunt pregatiti sa fie guvernati de Kiev, insa multi incep sa-i priveasca urat pe luptatorii care au acaparat puterea in regiunea lor si care isi impart ajutorul umanitar al Rusiei. Daca Rusia se retrage, guvernele rebele ar putea cadea. Asta ar putea explica trimiterea de noi trupe rusesti si de echipament militar raportata de observatori la granita ruso-ucraineana.

Costul reinceperii razboiului in estul Ucrainei ar putea fi unul mare, Rusia urmand sa fie cel mai probabil lovita de o noua serie de sanctiuni, care i-ar putea dobora bancile. De asemenea, ar trebui trimita trupe impresionante in Ucraina, ceea ce marea parte a rusilor nu sustin. Speranta Kremlinului este ca Ucraina va imploda pur si simplu sub greutatea problemelor sale economice.

Putin a promulgat legea prin care se pot inchide organizatiile "indezirabile"

Insa, asa cum a aflat si Kerry, Putin nu va lasa Ucraina in pace. Un razboi total ar necesita o mobilizare mai mare a publicului rus, control asupra tuturor sferelor vietii sociale, precum si represiune la scara larga. Kremlinul a suprimat deja toate activitatile politice din tara, iar in ultima saptamana a trecut dincolo de politica.

Putin da unda verde prigoanei ONG-urilor straine in Rusia

Pe 23 mai, Vladimir Putin a semnat o lege privind "organizatiile straine nedorite" din Rusia. Doua zile mai tarziu, Ministerul Justitiei a catalogat doua dintre cele mai respectate fundatii pentru stiinta si educatie ale tarii drept "agenti straini". Mesajul de la Kremlin nu putea fi mai clar: nicio activitate independenta a statului nu mai este binevenita in Rusia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Vladimir Putin Ucraina, #Putin conflict Ucraina, #Putin razboi Ucraina , #Ucraina