Rusia poate face orice - Nicio sansa sa aflam cu adevarat ce se intampla in Ucraina separatista

Luni, 04 Mai 2015, ora 20:55
7988 citiri
Rusia poate face orice - Nicio sansa sa aflam cu adevarat ce se intampla in Ucraina separatista
Foto: Hepta.ro

In fiecare zi si noapte, observatorii OSCE monitorizeaza partea rusa a granitei cu Ucraina, insa nici macar ei nu-l pot impiedica pe Vladimir Putin sa trimita intariri rebelilor prorusi.

Cei 19 observatori au mandat de a monitoriza ce se intampla la punctele de control rusesti din Donetk si Gukavo, localitati aflate la granita ruso-ucraineana, scrie Judy Dempsey, intr-un articol in Newsweek.

Mandatul acestora a inceput in luna iulie 2014 si ar fi trebuit sa prezinte mai multa importanta si sa fie intarit dupa acordul privind armistitiul de la Minsk, din luna februarie, convenit de liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei si Frantei.

Tusk: UE nu va trimite trupe de mentinere a pacii in Ucraina

Armistitiul era menit sa puna capat luptelor din estul Ucrainei, dintre rebelii prorusi si fortele armate ucrainene. Si, avand in vedere ca luptele s-au diminuat considerabil, rebelii prorusi detin puterea in mari parti ale estului Ucrainei.

Observatorii OSCE nu isi fac iluzii privind dificultatile in implementarea acordului de incetare a focului si nu au nicio idee legat de cine si ce trece in fiecare zi granita din Rusia in Ucraina. Ceea ce stiu este ca armele si militarii din Rusia pot sa treaca si trec cu usurinta granita, unde apoi pot aproviziona zonele controlate de rebeli, din Donetk si Luhansk, sustin, sub protectia anonimatului, diplomati OSCE care cunosc punctele de trecere ale granitei controlate de rusi.

A recunoscut Putin, fara sa vrea, ca armata rusa a intrat in Ucraina?

Cei 19 observatori care monitorizeaza cate doi, in ture de 24 de ore, urmaresc cu atentie o portiune de aproximativ 20 de metri care separa punctele de intrare si de iesire de la trecerile ruse de frontiera, din Donetk si Gukovo. Teoretic, asta ar trebui sa le ofere observatorilor multe oportunitati sa vada exact ce se intampla. Practic, ei pot vedea, dar doar atat. Si ceea ce vad nu reflecta totdeauna realitatea, fara a avea posibilitatea de a inspecta.

Milioane de oameni au trecut granita, in jumatate de an

Un diplomat OSCE sustine ca, de la sfarsitul lunii februarie, aproape in fiecare zi circa 100 de barbati si cateva femei, cu totii imbracati in haine de camuflaj, au intrat in Ucraina prin aceste puncte de trecere a frontierei: "Unii ne-au spus ca sunt luptatori voluntari. Toti aveau rucsacuri. Si transportau arme, dar neletale". Cati voluntari au trecut prin celelalte puncte de granita este insa un numar ce poate fi doar ghicit.

Apoi, mai sunt si multii civili care au trecut de asemenea granita. Cei de la OSCE nu au nicio idee daca vreunul dintre ei este voluntar. Ceea ce stie organizatia este ca, din iulie 2014 pana in februarie 2015, circa 2 milioane de civili au trecut in ambele parti ale granitei, multi cautand refugiu in Rusia, dar revenind in Ucraina, odata ce lucrurile s-au calmat.

Armistitiu in Ucraina: OSCE nu a vazut unitati rusesti. Ce a vazut totusi

Asa cum OSCE nu poate sa opreasca luptatorii sa intre in Ucraina, asa nu poate sa inspecteze asa-numitele camioane cu ajutoare umanitare: "Pur si simplu nu avem libertate completa sa le verificam. (...) Camioanele pot fi verificate vizual prin deschiderea usilor din spate. Te uiti la ce vezi. Nu poti urca in camion. Asta nu este o inspectie. Dureaza mai putin de un minut".

Probleme si la monitorizarea armistitiului

Situatia nu este mai buna nici pentru echipa de observatori OSCE care ar trebui sa monitorizeze armistitiul de pe partea ucraineana a granitei. Acestora nu li se permite sa se apropie de acele parti ale frontierei controlate de rebeli. Si chiar daca ar vrea sa monitorizeze ce se intampla de-a lungul liniilor de armistitiu, trebuie sa ceara permisiunea sau sunt escortati de rebeli.

Oricum ar fi, observatorii OSCE cunosc ceea ce nu pot face. Si chiar daca ar cere un mandat mai puternic, nu l-ar obtine niciodata, pentru ca unul dintre cei 57 de membri ai organizatiei si-ar folosi dreptul de veto. Acel membru este Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#observatori OSCE Rusia Ucraina, #observatori OSCE rebeli prorusi, #observatori OSCE Putin rebeli, #observatori OSCE armistitiu Ucraina, #armistitiu Ucraina Rusia , #Ucraina
Comentarii
Poza cititoru
cititoru
rank 5
In concluzie, Rusa e cea care a facut si face totul. Fara dubii