Viitorul razboi si teroristul Putin (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 09:59
10302 citiri
Viitorul razboi si teroristul Putin (Opinii)

E o ironie fara margini a timpurilor moderne ca astazi avem toate legile, institutiile si premisele economice, stiintifice si tehnologice pentru a construi o lume din care sa excludem razboiul si foametea, dar tot ceea ce putem face este sa crestem atat numarul celor care mor de foame, dar si sa extindem zonele si numarul tarilor care sunt macinate si distruse de conflicte armate.

Dincolo de razboiul care produce mii si zeci de mii de morti in Orientul Mijlociu, in Libia, Palestina - Israel - Fasia Gaza, Siria si Irak, conflictul care ardea mocnit in estul Ucrainei a explodat din nou odata cu doborarea avionului cu 298 de civili la bord.

O tragedie care a rascolit intreaga lume si a crescut gradul de iritare a opiniei publice si cancelariilor la nivel international si care risca sa arunce marile puteri intr-un punct mort, din care sa nu mai poata iesi decat prin extinderea la o scara si mai mare a conflictului.

In zona de conflict din estul Ucrainei, acel no-man's land unde fortele ucrainene se lupta cu separatistii prorusi, au murit pana acum peste 450 de civili si militari, insa numarul acestor morti nu a reusit sa trezeasca nici pe departe un val de indignare si sensibilitate cum a produs moartea celor 298 de pasageri ai zborului MH17, doborat de o racheta trasa la 80 de kilometri de granita cu Rusia.

Dincolo de ipocrizia acestei logici vechi de cand lumea, furia generala a opiniei publice asteapta sa vada cum isi propun politicienii sa rezolve conflictul ruso-ucrainean.

Acuzatia pe care Traian Basescu a adus-o Rusiei - ca ar fi partenerul teroristilor in uciderea celor 298 de persoane aflate la bordul aeronavei Malaysia Airline doborate in estul Ucrainei - nu este o noutate si este o teza care circula in spatiul public inca din primele ore dupa producerea tragediei.

Faptul ca aproape toata lumea i-a identificat pe autorii doborarii avionului ca fiind insurgenti prorusi si ca racheta cu care s-a tras ar fi fost trasa dintr-un lansator BUK de fabricatie ruseasca au condus catre o singura concluzie cvasi unanim acceptata - Rusia si Putin poarta o importanta parte din vina.

Oficialii din Statele Unite au fost categorici in a sustine teoria care explica doborarea aeronavei Malaysia Airlines de catre o racheta ruseasca, trasa de un grup de rebeli prorusi din estul Ucrainei.

Unele inregistrari ale unor convorbiri intre insurgentii prorusi din regiunea unde a fost doborat avionul, interceptate de serviciile secrete ucrainene si date publicitatii, confirma si ele mai degraba teza unui accident, a unei erori asupra naturii tintei pe care si-au propus sa o doboare.

In fata acestor prime probe si dovezi, care totusi nu au fost confirmate definitiv de nicio ancheta, lipsa de reactie a lui Vladimir Putin in fata tragediei umanitare il lipeste si mai mult pe presedintele Rusiei de conceptul a ceea ce numim azi terorism.

In fata acestei pozitii, Traian Basescu a dat glas celei mai dure pozitii: sanctiuni economice extreme care sa il forteze pe Putin sa faca un pas in spate.

Dar aceasta atitudine izvoraste din credinta oarba ca astfel de sanctiuni vor avea un final fericit si ignora posibilitatea ca tocmai intretinerea si dezvoltarea legaturilor economice intre Europa Occidentala si Rusia sa fie singura sansa de a anihila si inabusi orice conflict armat prezent sau viitor.

Pana a afla raspunsul la aceasta dilema, trebuie remarcata si o alta ipocrizie, unde statele puternice ale Vestului - in primul rand Germania si Franta - gasesc foarte greu motivele care sa le faca sa renunte la beneficiile relatiilor economice cu Rusia, desi oficial sustin ca ar fi bine sa fie bine.

Prinse intre atat de multe necunoscute, enigme si dileme morale si economice, marile puteri ale lumii sunt paralizate in fata unei realitati care, in ciuda ratiunii si spiritului, continua sa ucida zilnic zeci si sute de civili in intreaga lume.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...