„Este un coșmar”. Vizita lui Putin în Africa de Sud dă dureri de cap organizatorilor summitului BRICS

Sambata, 03 Iunie 2023, ora 08:30
5279 citiri
„Este un coșmar”. Vizita lui Putin în Africa de Sud dă dureri de cap organizatorilor summitului BRICS
Vladimir Putin a devenit o adevărată durere de cap pentru Africa de Sud FOTO Twitter

Africa de Sud caută frenetic modalităţi de a evita venirea lui Putin, eventual prin mutarea summitului BRICS într-o altă ţară.

Președintele rus Vladimir Putin a devenit o adevărată durere de cap pentru Africa de Sud, scrie BBC.

Se spune că din ce în ce mai mulți politicieni din Occident încep să creadă că Africa de Sud are relații foarte calde cu Rusia. Mai mult, se bănuiește că Africa de Sud sprijină Kremlinul în invadarea Ucrainei și poate că ar fi trimis chiar și arme pentru Forțele Armate Ruse.

Un înalt oficial sud-african, vorbind sub rezerva anonimatului, le-a sugerat reporterilor că această percepție a situației este incorectă.

„Este un coșmar”, a spus el.

Politologul Filani Mthembu a mai spus că nimeni din guvernul sud-african nu vrea să dezamăgească SUA, Marea Britanie și UE.

„Toată lumea știe că aceștia sunt parteneri comerciali extrem de importanți”, a spus el.

Există și o opinie alternativă. După cum a spus Irina Filatova, un academician rus din Cape Town, guvernul Africii de Sud sprijină Federația Rusă.

"Nu există nicio îndoială. Ei cred că rușii sunt mai puternici și vor câștiga și că investesc într-un viitor strategic, într-o nouă ordine mondială", a spus ea.

Publicația scrie că mulți sud-africani își amintesc cum Moscova sovietică a sprijinit mișcările de eliberare din întreaga Africa.

Consecințe negative pentru Africa de Sud

Potrivit jurnaliştilor, după o ceartă cu ambasadorul SUA, care a acuzat Africa de Sud că furnizează arme Rusiei, moneda sud-africană, randul, a scăzut brusc în raport cu dolarul american. Aceasta este o veste proastă pentru o țară care se luptă deja cu un sistem energetic eșuat, cu șomaj cronic și cu infrastructura care se prăbușește.

De asemenea, se spune în raport, Africa de Sud se confruntă cu o altă durere de cap diplomatică în timp ce încearcă să decidă dacă va accepta invitația pe care a adresat-o președintelui Vladimir Putin de a vizita Johannesburg în august, pentru summitul BRICS.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat internațional de arestare împotriva lui Putin pentru crime de război din Ucraina. Dacă șeful Kremlinului vine în Africa de Sud, trebuie arestat.

În culise, potrivit jurnaliştilor, există tot mai multe semne că Africa de Sud caută frenetic modalităţi de a evita o întâlnire cu Putin, eventual prin mutarea summit-ului într-o altă ţară.

În plus, Africa de Sud dorește să rescrie legile înainte de summitul BRICS . Autoritățile țării au criticat Curtea Penală Internațională pentru presupusele „standarde duble”.

Eveniment Quarterly Report

Putin i-a dat termen ministrului Șoigu până în octombrie să oprească contraofensiva Kievului
Putin i-a dat termen ministrului Șoigu până în octombrie să oprească contraofensiva Kievului
Președintele rus Vladimir Putin i-a dat termen ministrului Apărării, Serghei Şoigu, să pună capăt contraofensivei ucrainene până în octombrie, potrivit Institutului pentru Studile...
Fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, mesaj cu subînțeles după arestarea lui Buzatu: „Belșug de toamnă la Vaslui”
Fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, mesaj cu subînțeles după arestarea lui Buzatu: „Belșug de toamnă la Vaslui”
Fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, a postat pe Twitter un mesaj cu subînțeles după arestarea baronului PSD de Vaslui Dumitru Buzatu. Într-o postare pe Twitter, fostul șef al SRI a...
#Vladimir Putin, #vizita, #Africa de Sud, #dificultati, #arestare , #stiri Vladimir Putin