Vladimir Putin le-a pus gând rău savanților ruși. Cine este al doilea cercetător arestat pentru trădare în ultimele săptămâni

Vineri, 05 August 2022, ora 16:53
4817 citiri
Vladimir Putin le-a pus gând rău savanților ruși. Cine este al doilea cercetător arestat pentru trădare în ultimele săptămâni

Un important expert rus în domeniul hipersonicii a fost arestat de autorităţile ruse sub suspiciunea de trădare, relatează vineri agenţia TASS, citată de Reuters. Este al doilea om de știință pe care autoritățile de la Kremlin îl acuză de trădare în ultimele 5 săptămâni, după Dmitri Kolker, care a și murit între timp.

Andrei Şipliuk conduce laboratorul de hipersonică al Institutului de Mecanică Teoretică şi Aplicată din Novosibirsk şi a coordonat în ultimii ani cercetări pentru dezvoltarea sistemelor ruseşti de rachete hipersonice. Potrivit colegilor săi, au fost efectuate percheziţii în interiorul institutului.

Un alt cercetător din Novosibirsk a murit luna trecută de cancer pancreatic, la scurt timp după ce a fost arestat de asemenea pentru trădare.

Este vorba despre Dmitri Kolker, care a fost transportat la închisoarea Lefortovo din Moscova, potrivit avocatului său, Aleksandr Fedulov.

La scurt timp după reținere, omul de ştiinţă a fost transferat din arest la o unitate de terapie intensivă a unui spital din Moscova, unde a şi încetat din viaţă, potrivit agenţiei de presă Interfax, citată de DPA.

Dmitri Kolker, un fizician sub lupa FSB

Familia lui Kolker a anunțat că omul de ştiinţă fusese ridicat direct de pe patul de spital din Novosibirsk (Siberia), unde era hrănit printr-un tub, şi dus cu avionul la Moscova de către agenţi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB).

Kolker, în vârstă de 54 de ani, era doctor în fizică şi matematică. Familia sa a declarat că omul de ştiinţă fusese acuzat că a colaborat cu serviciile de securitate din China.

Potrivit fiului său, Kolker susţinuse într-adevăr mai multe prelegeri ştiinţifice în China ca parte a unui schimb universitar, dar era întotdeauna însoţit de agenţi ai FSB.

Fiul lui Kolker a mai spus că prelegerile erau discutate în cel mai mic detaliu cu serviciile secrete ruse astfel ca nicio informaţie considerată secret de stat să nu fie divulgată, relatează DPA.

Potrivit agenţiei de presă germane, Kolker conducea laboratorul de tehnologii optice cuantice la Universitatea de Stat din Novosibirsk, fiind implicat - între altele - în dezvoltarea de lasere în scopuri medicale.

Citeste si:
Cum poate fi doborât un tiran. Trei pași eficienți care l-ar scoate din joc pe Putin ANALIZĂ
Cum poate fi doborât un tiran. Trei pași eficienți care l-ar scoate din joc pe Putin ANALIZĂ
Cinicii s-au grăbit să tune și să fulgere cu privire la presupusa ineficiență a retragerii companiilor multinaționale și a sancțiunilor guvernamentale globale în schimbarea...
Va lupta Coreea de Nord de partea Rusiei împotriva Ucrainei? Kim Jong-un are trupe speciale redutabile
Va lupta Coreea de Nord de partea Rusiei împotriva Ucrainei? Kim Jong-un are trupe speciale redutabile
În etapa pozițională actuală a războiului din Ucraina părțile se pregătesc cu atenție pentru noua campanie, recurgând periodic la acțiuni tactice, încercând să se dezechilibreze...