Care sunt șansele unei lovituri de stat împotriva lui Putin. Lupta de la Moscova dintre oligarhi și elite

Joi, 24 Martie 2022, ora 05:21
13312 citiri
Care sunt șansele unei lovituri de stat împotriva lui Putin. Lupta de la Moscova dintre oligarhi și elite
Vladimir Putin într-o videoconferință cu Consliul de Securitate din Rusia FOTO: VOA

Cu invazia terestră din Ucraina a Rusiei, de aproape o lună, în mare parte blocată și împiedicată, unii observatori ai Kremlinului dezvăluie că zilele liderului rus Vladimir Putin ar putea fi numărate. Analiștii cred că el ”nu poate supraviețui mult timp”, existând semnale că ”se produce deja o scindare între oligarhi și elitele președintelui”.

Anders Aslund, un economist suedez și fost consilier al guvernelor din Kârgâzstan, Rusia și Ucraina, susține că există o luptă majoră evidentă pentru putere în interiorul Kremlinului, potrivit Voice of America News.

Aslund a declarat că ”orice ar face Putin, nu pare că poate supraviețui mult timp”, o poziție venită din afara Rusiei. Însă, din interior, se vorbește despre o scindare a grupurilor de putere de la Moscova.

Astfel, Tatiana Stanovaya, un analist independent nerezident de la Centrul Carnegie din Moscova, declară că ”există un sentiment general că, în mod obiectiv, se produce deja o scindare între elite: foștii oligarhi ai lui Elțin versus elitele conservatoare ale lui Putin.

Aceasta nu este o confruntare sau o luptă politică; este pur și simplu cazul a două tabere care prezintă opinii opuse, despre cum să procedeze în situația actuală”.

”Primii au economia în mâinile lor, iar cei din urmă controlează politica. Oligarhii sunt intimidați și sub presiune, în timp ce elitele conservatoare sunt ”călare” pe situație, cu săbiile trase”, apreciază Stanovaya.

Rusia lui Putin s-ar putea să treacă dincolo de Ucraina: Care este veriga cea mai slabă a NATO?

Ucraina vorbește despre o lovitură de stat la Kremlin, dar informația nu este confirmată

Mai mulți oligarhi și superbogați din Rusia s-au pronunțat împotriva invaziei din Ucraina. Miliardarul Mikhail Friedman, fondatorul celei mai mari bănci private din țară, Alfa Bank, a fost primul care a cerut încetarea ”tragediei” și a ”vărsării de sânge”.

La rândul său, mogulul metalelor, Oleg Deripaska a scris pe Telegram: ”Pacea este foarte importantă! Negocierile trebuie să înceapă cât mai curând posibil”. Iar Oleg Tinkov, un bancher miliardar, a descris conflictul ca unul ”de neconceput și inacceptabil”.

Cu toate astea, agenția de informații militare a Ucrainei a alimentat cu speculații cu privire la perspectivele ca Putin să fie răsturnat de la putere, ca urmare a unei lovituri de stat la Kremlin.

Un general american recomandă trecerea la planul B de contracarare a lui Putin: ”Destul, până aici”

Astfel, Directoratul de informații din cadrul ministerului Apărării a susținut că are informații că ”un grup de oameni influenți în opoziție cu Vladimir Putin se formează în rândul elitei politice și de afaceri ruse”.

Agenția ucraineană de informații a identificat și un potențial succesor la putere al lui Putin, în persoana lui Alexander Bortnikov, șeful agenției de securitate FSB, unul dintre membrii cheie din cercul interior al președintelui rus.

Dar afirmațiile agenției de informații militare din Ucraina privind un posibil complot de lovitură de stat la Kremlin nu sunt verificate și din alte surse. Iar alte instituții de profil occidentale au declarat pentru VOA, că aceste lucruri apărute în spațiul public s-ar putea să fie probabil o parte dintr-o operațiune menită să ”semene îndoieli cu privire la loialitate în eșaloanele superioare ale Kremlinului lui Putin”.

O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Cancelarul german Olaf Scholz i-a interzis lui Vladimir Putin să se refere la filozoful Immanuel Kant, deoarece războiul agresiv al Rusiei contrazice complet principiile fundamentale ale...
#Vladimir Putin, #complot rusia, #lovitura stat, #Rusia Ucraina razboi, #Ucraina Rusia razboi, #Kremlin , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza BaronulRed
BaronulRed
rank 4