Cum poate fi Putin învins și învingător în Ucraina: Cadoul poleit pentru liderul rus ce ar sfârși războiul

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 01:16
11168 citiri
Cum poate fi Putin învins și învingător în Ucraina: Cadoul poleit pentru liderul rus ce ar sfârși războiul
Ce i se poate oferi lui Putin pentru a opri războiul din Ucraina? FOTO: Foreign Affairs

Deși războiul declanșat de Putin în Ucraina a ajuns la borna de 90 de zile de la începutul său, conflictul este departe de a se termina. Un analist american susține că liderul de la Kremlin poate fi un învins și un învingător, dacă Ucraina împreună cu Occidentul îi construiesc nu un pod de aur, ci doar unul poleit. Practic, asta înseamnă o cale de ieșire din război, care să fie suficient de atractivă pentru ca Kremlinul să pună capăt luptei.

Dominic Tierney, profesor de științe politice de la Universitatea Swartmore din Pennsylvania, Statele Unite, susține că unele concesii simbolice ale Ucrainei nu vor împiedica ca războiul să fie văzut pe scară largă ca o înfrângere pentru Putin, inclusiv în interiorul Rusiei. Însă, liderul de la Kremlin care controlează mass-media își va declara victoria în război, indiferent ce s-ar întâmpla, potrivit Foreign Affairs.

Analistul american face o comparație cu războiul purtat de Uniunea Sovietică în Afganistan, care a durat 10 ani. Moscova a susținut în 1989 că misiunea sa militară de acolo a fost un succes, însă în realitate ea a fost un eșec ce a discreditat întregul sistem sovietic și a încurajat reformele interne care au contribuit la prăbușirea statului.

La 33 de ani de la retragerea Uniunii Sovietice din Afganistan, Rusia se află într-un alt conflict distructiv și de neînvins. Acum este clar că obiectivul inițial al lui Vladimir Putin – răsturnarea guvernului țării și înlocuirea acestuia cu unul flexibil pro Moscova – este de neatins.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Ucraina va continua să existe ca stat independent și mai fi mai pro-occident ca niciodată. În loc să slăbească NATO, războiul Rusiei a revigorat alianța.

Catastrofa în curs i-a făcut pe unii analiști occidentali să ceară o soluție negociată a războiului, care ar putea acorda lui Putin unele concesii în schimbul retragerii trupelor ruse, cum ar fi controlul Moscovei asupra Donbasului, oferind Kremlinului, ceea ce teoreticianul militar Sun Tzu să-l numească un ”pod de aur” de terminare al războiului.

Avionul A-36 ținut secret: Bombardierul proiectat să lovească Rusia cu arme nucleare VIDEO

Podul de aur pentru Putin trebuie să fie doar poleit

Occidentul împreună cu Ucraina ar trebuie să-i construiască lui Putin nu un pod de aur, ci doar unul poleit: o cale de ieșire din război care să fie suficient de atractivă pentru ca Kremlinul să pună capăt conflagrației.

De la începutul invaziei, fiecare parte din conflict a încercat să modeleze percepțiile despre cine câștigă și cine pierde. Cea mai evidentă strategie a Occidentului ar putea fi aceea de a portretiza Rusia ca învinsă în Ucraina.

Dar această abordare riscă să prelungească războiul, susține profesorul american. Putin nu poate tolera umilirea, iar scopul său principal – mai mult decât capturarea teritoriului ucrainean sau răsturnarea regimului de la Kiev – este să restabilească un sentiment de glorie și mândrie rusească și să-și păstreze marca sa personală ca învingător.

Catastrofa războiului Rusiei: De ce nimic nu îl mai poate salva pe Putin de la cădere

Ce concesii ar putea face Ucraina Rusiei?

Condițiile păcii în Ucraina vor depinde, desigur, în primul rând de Kiev. Dar Occidentul trebuie să se gândească și la modul în care poate ajuta la elaborarea unui acord care să faciliteze ieșirea lui Putin din război, asigurând în același timp o victorie reală și percepută a Ucrainei.

Asta înseamnă să facem distincție între concesiile majore și cele superficiale ale Ucrainei pentru Rusia. Liderii occidentali nu pot face presiuni asupra Ucrainei pentru a-și ceda integritatea teritorială și nici drumul țării spre Uniunea Europeană.

Kievul poate accepta niște concesii simbolice care vor crea un pod aurit pentru a scoate Rusia din război. Spre exemplu, Ucraina s-ar putea angaja să renunțe la aspirațiile sale de a adera la NATO.

Acest lucru i-ar permite lui Putin să declare că a oprit NATO de la extindere în Ucraina, chiar dacă alianța se va mări în altă parte (Suedia și Finlanda -n.a.). O altă concesie a Kievului ar putea fi promisiunea de ”demilitarizare”, în sensul că ar putea fi de acord să nu găzduiască baze militare străine pe teritoriul său.

Cum Putin a declarat că invazia sa este necesară și pentru a împiedica Ucraina să comită un ”genocid” împotriva locuitorilor vorbitori de rusă, Kievul ar putea adopta niște măsuri care să protejeze drepturile acestor minorități.

Concesiile cele mai dificile pentru Ucraina pe care le-ar putea lua în considerare, pentru un acord de pace cu Putin, ar fi să-i lase pe împuterniciții ruși la conducerea unor părți din regiunea Donbas, păstrând dreptul statelor occidentale de a continua să aprovizioneze cu arme Kievul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Ocuparea de către Rusia a satului Novomihailovka, în estul Ucrainei, ar putea să pună în pericol oraşul-cheie Vuhledar, informează marţi, 23 aprilie, Ministerul Apărării britanic în baza...
Rusia anunță că va ținti depozitele de arme occidentale din Ucraina. Satul pe care rușii se laudă că l-au cucerit FOTO/VIDEO
Rusia anunță că va ținti depozitele de arme occidentale din Ucraina. Satul pe care rușii se laudă că l-au cucerit FOTO/VIDEO
Armata rusă va intensifica loviturile asupra bazelor de depozitare ucrainene care adăpostesc arme furnizate de Occident, a declarat marţi, 23 aprilie, ministrul apărării, Serghei Şoigu, în...
#Vladimir Putin, #Putin razboi Ucraina, #razboi ucraina rusia, #Ucraina razboi Rusia, #Ucraina NATO, #Donbass criza Ucraina , #stiri Vladimir Putin