Putin va părăsi Rusia pentru prima oară de la invadarea Ucrainei. În ce țări va merge

Duminica, 26 Iunie 2022, ora 19:48
11895 citiri
Putin va părăsi Rusia pentru prima oară de la invadarea Ucrainei. În ce țări va merge
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin FOTO: captură ndtv.com

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, urmează să aibă prima de plasare în afara țării de când a început războiul din Ucraina.

Putin se va deplasa în cursul săptămânii viitoare în Tadjikistan şi în Turkmenistan, două foste republici sovietice din Asia Centrală, a informat duminică, 26 iunie, televiziunea de stat rusă, citată de Reuters şi media oficiale ruse.

Pavel Zarubin, corespondentul acreditat la Kremlin al televiziunii publice Rossia-1, a declarat că Vladimir Putin va efectua o vizită în Tadjikistan şi în Turkmenistan, înainte de a-l primi la Moscova pe preşedintele indonezian Joko Widodo.

La Duşanbe, capitala Tadjikistanului, liderul rus se va întâlni cu omologul său Imomali Rahmon, un aliat apropiat al Rusiei. Pe teritoriul acestei foste republici sovietice, care are graniţă comună cu Afganistanul, Rusia dispune de cea mai mare bază militară din afara ţării.

Vladimir Putin va asista apoi la Aşhabad la summitul naţunilor riverane Mării Caspice, la care vor participa liderii Azerbaidjanului, Kazahstanului, Iranului şi Turkmenistanului, a indicat Pavel Zarubin.

Ultima vizită cunoscută a lui Vladimir Putin în afara Rusiei a avut loc la Beijing la începutul lunii februarie, unde el a convenit cu preşedintele chinez Xi Jinping un tratat de prietenie "fără limite", cu câteva ore înainte ca ambii să asiste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Un moment de suspans provocaseră sâmbătă seara o serie de media ruse, care au relatat că Putin a sosit seara târziu de urgenţă la Kremlin şi au difuzat imagini cu convoiul prezidenţial care se îndrepta spre sediul preşedinţiei ruse, sugerând că şeful statului ar urma să facă o declaraţie.

La scurt timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a infirmat că preşedintele rus sosit în toiul nopţii la Kremlin ar fi intenţionat să facă vreo declaraţie.

Înainte de aceasta, Putin se întâlnise cu liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko, la Sankt-Petersburg.

Lukaşenko a spus că blocarea tranzitului anumitor mărfuri către Kaliningrad "este egală cu o declaraţie de război" şi că speră într-un răspuns dur şi 'în oglindă' din partea Rusiei la aceste "acţiuni ostile" ale Lituaniei, conform Ukrainska Pravda.

Putin l-a asigurat pe Lukaşenko că Rusia va furniza arme adecvate armatei belaruse pentru a consolida apărarea aşa-zisei 'Uniuni statale' pe fondul acţiunilor agresive ale Occidentului.

Rusia încearcă să atragă Belarus în războiul său împotriva Ucrainei prin provocări vizând infrastructuri şi populaţia civilă, în special, în oraşul belarus Mozîr, relatează media ucrainene. Acolo ar fi sosit deja grupuri de sabotori, deghizaţi în civili, care includ ofiţeri ai GRU-ului rus şi mercenari de la companii militare private ruseşti, potrivit publicaţiei ucrainene Slovo i delo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia reînvie tradiția comisarilor politici sovietici. Toți candidații trebuie să fie aprobați de Vladimir Putin
Rusia reînvie tradiția comisarilor politici sovietici. Toți candidații trebuie să fie aprobați de Vladimir Putin
Putin a numit comisari politici în instituțiile guvernamentale pentru a „întări patriotismul” și „a asigura înțelegerea politicii de stat” în rândul angajaților statului, scrie...
Cum intenționează Putin să sufoce Occidentul. ”Dacă poți controla rutele migranților, atunci poți controla efectiv alegerile”
Cum intenționează Putin să sufoce Occidentul. ”Dacă poți controla rutele migranților, atunci poți controla efectiv alegerile”
Rusia încearcă să destabilizeze Europa și să influențeze alegerile din statele europene prin aducerea de migranți pe continent cu ajutorul unor armate private, dezvăluie The Telegraph....
#Vladimir Putin, #Rusia, #razboi Ucraina , #Ucraina