Vladimir Putin, prins că a rostit cuvântul interzis tocmai de el în întreaga Rusie. Câți ani de închisoare ar risca liderul de la Kremlin conform legii

Vineri, 23 Decembrie 2022, ora 16:51
5550 citiri
Vladimir Putin, prins că a rostit cuvântul interzis tocmai de el în întreaga Rusie. Câți ani de închisoare ar risca liderul de la Kremlin conform legii
Rușii de rând riscă închisoarea de până la 8 ani dacă încurcă „operațiunea specială” cu termenul „război”. FOTO: YouTube.com

Un politician din Sankt Petersburg a cerut procurorilor să îl investigheze pe preşedintele rus Vladimir Putin întrucât a folosit cuvântul „război” pentru a descrie conflictul din Ucraina şi îl acuză pe şeful Kremlinului că şi-a încălcat propria lege. Rușii care au folosit acest cuvânt pentru a descrie invazia lui Putin în Ucraina s-au ales cu grele condamnări la închisoare.

Luni de zile, Vladimir Putin a spus că invazia pe care a ordonat-o în Ucraina este o „operaţiune militară specială” (ru. - spetsoperatsiya).

În martie, el a semnat chiar texte de lege care prevăd amenzi drastice şi pedepse cu închisoarea pentru discreditarea sau răspândirea de „informaţii false în mod deliberat” despre forţele armate.

Astfel, oamenii riscau să fie urmăriţi penal dacă foloseau cuvântul „război” (ru. - voyna) pentru a descrie ceea ce se întâmpla în Ucraina.

Ce a spus Vladimir Putin în conferința de presă

Numai că joi, la o conferinţă de presă, Putin le-a spus reporterilor:

„Scopul nostru nu este de a învârti roata conflictului militar, ci, dimpotrivă, de a pune capăt acestui război”.

Nikita Iuferev, consilier al opoziţiei în Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin, spune că ştie că plângerea sa nu va duce nicăieri, dar a depus-o pentru a expune „minciuna” sistemului.

„Este important pentru mine să fac acest lucru pentru a atrage atenţia asupra contradicţiei şi nedreptăţii acestor legi pe care el (Putin) le adoptă şi le semnează, dar pe care el însuşi nu le respectă”, a declarat el pentru Reuters.

„Cred că, pe cât vom vorbi mai mult despre acest lucru, cu atât mai mulţi oameni se vor îndoi de onestitatea sa, de infailibilitatea sa şi cu atât mai puţin sprijin va avea”, a adăugat politicianul.

În provocarea sa, expusă într-o scrisoare deschisă, Iuferev a cerut procurorului general şi ministrului de interne să „îl tragă la răspundere (pe Putin), în conformitate cu legea, pentru răspândirea de ştiri false despre acţiunile armatei ruse”.

Condamnări grele pentru rușii care folosesc cuvântul „război”

Iuferev a reamintit că opozanţii lui Putin care au numit public invazia din Ucraina drept „război” au fost pedepsiţi aspru.

Politicianul de opoziţie Ilia Iaşin a primit luna aceasta o pedeapsă cu 8 ani şi jumătate de închisoare pentru că a răspândit „informaţii false” despre armată. În iulie, un alt consilier local, Aleksei Gorinov, a fost condamnat la 7 ani pentru că a criticat invazia.

Iuferev spune că a atras anterior atenţia autorităţilor asupra folosirii cuvântului „război” de către alte personalităţi importante, printre care Serghei Kirienko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale, şi deputatul Serghei Mironov.

Poliţia i-a spus că a examinat plângerea împotriva lui Kirienko şi a constatat că acesta nu a făcut nimic greşit, iar în ceea ce-l priveşte pe Mironov a refuzat să cerceteze cazul lui.

După ce a publicat scrisoarea deschisă despre Putin, Iuferev a spus că a primit sute de mesaje duşmănoase. Dar el crede că majoritatea ruşilor au înţeles ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina.

„Războiul, în societatea rusă, este un cuvânt înspăimântător. Toată lumea este crescută de bunici care au trăit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, toată lumea îşi aminteşte zicala: Orice, dar nu război”, a explicat el, care a cerut Reuters să nu dezvăluie locul unde se află.

Herta Muller și alți 39 de laureați Nobel, scrisoare deschisă împotriva lui Putin: „Reprezintă o amenințare directă pentru întreaga umanitate”
Herta Muller și alți 39 de laureați Nobel, scrisoare deschisă împotriva lui Putin: „Reprezintă o amenințare directă pentru întreaga umanitate”
39 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare deschisă împotriva regimului lui Vladimir Putin. Oameni de știință, economiști și scriitori au cerut liderilor mondiali să...
Elita rusă crede că Putin cântărește între două opțiuni pentru a pune capăt războiului: cucerirea Harkovului sau a Kievului
Elita rusă crede că Putin cântărește între două opțiuni pentru a pune capăt războiului: cucerirea Harkovului sau a Kievului
Rapoarte recente din surse apropiate Kremlinului sugerează că elitele politice ruse cred că Vladimir Putin cântărește două strategii potențiale pentru a încheia războiul din Ucraina....
#Vladimir Putin, #razboi Ucraina, #operatiune militara speciala, #lege , #Razboi Ucraina