Putin tace de o lună în privința Ucrainei. Ce a făcut liderul de la Kremlin în spatele ușilor închise

Joi, 27 Ianuarie 2022, ora 12:00
9562 citiri
Putin tace de o lună în privința Ucrainei. Ce a făcut liderul de la Kremlin în spatele ușilor închise

Pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite și Rusia, legate de o posibilă invazie a Ucrainei, a existat un personaj-cheie care de mai bine de o lună tace în privința acestui subiect.

Dacă în noiembrie și decembrie 2021, Vladimir Putin a vorbit în mod repetat despre acest lucru, în ultima vreme el a preferat să nu mai abordeze conflictul, ci să se preocupe cu alte probleme, în spatele ușilor închise de la Kremlin.

Putin a fost extrem de ocupat și numai în ultimele două săptămâni a discutat la telefon cu lideri din zece țări, printre care Israel, Cuba și Venezuela, potrivit The Japan Times.

La o conferință de presă din 23 decembrie 2021, a fost ultima dată când Putin a mai vorbit în public despre actuala criză din Ucraina sau despre cererile Moscovei. Acolo, el a avertizat că Rusia are nevoie de ”garanții”, ”imediat, chiar acum”, că Ucraina nu se va alătura niciodată alianței NATO.

De atunci, Putin a rămas tăcut despre asta, chiar dacă între timp, diplomații americani și ruși au negociat la Geneva, iar Ucraina a primit mai multe transporturi de armament din partea Statelor Unite.

Cu toate astea, trebuie menționat faptul că Putin nu a ieșit din lumina reflectoarelor în ultima vreme. El a organizat aproape zilnic evenimente, atent gestionate. Miercuri, 26 ianuarie 2022, liderul de la Kremlin a vorbit despre candidatura Rusiei la organizarea Expoziției mondiale 2030 și de oportunitățile de investiții în energie verde, într-o conferință video virtuală cu oameni de afaceri din Italia.

”Suntem într-o stare de suspendare”, a spus Tatiana Stanovaya, cercetător non-rezident de la Centrul Carnegie din Moscova.

Biden pregătește o mutare dură pentru Putin. 50.000 de militari americani sunt gata să fie trimiși "în coasta" Rusiei

Ca și în toate lucrurile care țin de politica externă a lui Putin, tăcerea președintelui rus într-o dramă cu mize mari, care se învârte în jurul lui, a părut concepută pentru a face Occidentul să-I ghicească intențiile.

Trei scenarii posibile ale lui Putin

În culise, în spatele ușilor închise ale Kremlinului, Putin a fost extrem de ocupat. Doar în ultimele două săptămâni, el a vorbita la telefon cu 10 lideri din Armenia, Azerbaidjan, Cuba, Finlanda, Israel, Kazashstan, Nicaragua, Pakistan, Uzbekistan și Venezuela. În plus, l-a primit pe președintele Iranului, Ebraim Raisi.

Dar chiar acum, se pare că tăcerea lui Putin legată de Ucraina este semnalul. Stanovaya, care l-a studiat pe președintele rus ani de zile, susține că există trei posibile explicații pentru acest lucru.

Statele Unite pregătesc lovitura de grație pentru Kremlin: Sancțiuni personale împotriva lui Vladimir Putin

După ce și-a expus poziția dură, cerând concesii imediate din partea Occidentului, Putin poate crede că nu are rost să se repete și lasă timp diplomaților săi să obțină rezultate.

S-ar putea, de asemenea, să vadă o licărire de speranță pentru o posibilă înțelegere și să nu vrea să spună ceva despre asta, pentru moment. Sau, a treia variantă, să fi decis asupra unui curs militar de acțiune și s-a pregătit să o pună în aplicare, în timp ce aștepta un răspuns scris oficial din partea SUA și NATO, la solicitările Rusiei.

În întâlnirea de miercuri, Putin a afirmat că ”lucrez pentru a garanta stabilitatea, nu numai macroeconomică, ci și socială”, rămânând enigmatic asupra planurilor sale privind criza din Ucraina.

Citeste si:
De ce presupusa operația de cancer a lui Vladimir Putin arată a dezinformare. Analist politic: ”O conspirație acum în Rusia este imposibilă”
De ce presupusa operația de cancer a lui Vladimir Putin arată a dezinformare. Analist politic: ”O conspirație acum în Rusia este imposibilă”
O informație conform căreia starea de sănătate a lui Vladimir Putin ar fi gravă, acesta suferind de cancer de sânge s-a rostogolit luni, 16 mai, în media internațională. Specialiștii...
Fost prim-ministru al Rusiei: Putin a aflat un lucru neașteptat despre armata sa
Fost prim-ministru al Rusiei: Putin a aflat un lucru neașteptat despre armata sa
Mihail Kasianov, un fost prim-ministru al Rusiei din perioada 2000-2004, care a analizat situația războiului declanșat de Moscova în Ucraina, a afirmat că Vladimir Putin a aflat un aspect...