Analisti rusi: Voronin da R. Moldova Rusiei

Joi, 13 Martie 2008, ora 11:12
2146 citiri
Analisti rusi: Voronin da R. Moldova Rusiei

Analisti politici de la Chisinau judeca aspru declaratiile lui Vladimir Voronin referitoare la o apropiata reglementare a conflictului din Transnistria si subliniaza ca este vorba mai degraba de o tatonare a terenului din perspectiva electorala, anunta NewsIn.

Fostul consilier prezidential Sergiu Mocanu sustine ca, din informatiile pe care le are, intre Chisinau si Moscova ar exista o intelegere in privinta reglementarii transnistrene. Intelegerea, obtinuta la nivel verbal, ca unica idee cautarea cailor prin care comunistii de la Chisinau sa-si atraga electoratul transnistrean la scrutinul pentru Parlament din 2009.

"Acesta este tot planul. Si el transpare in ceea ce a spus Voronin in interviul din presa rusa. Dorinta lui Voronin este ca in anul 2009 electoratul din Transnistria sa participe la alegerile din Republica Moldova pentru a compensa lipsa de voturi pe care comunistii le pierd pe teritoriul pe care il controleaza", spune fostul consilier al presedintelui Voronin.

Potrivit lui Mocanu, planul este ca Evgheni Sevciuc, presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, care, in fruntea partidului sau Obnovlenie, a obtinut majoritatea in Legislativul din regiune, sa candideze pe listele comunistilor de la Chisinau la alegerile parlamentare din 2009, urmand sa aduca aceasta "coloana a cincea" din Transnistria in Republica Moldova.

Analistul politic de la Chisinau Igor Botan crede ca presedintele Voronin expune nu atat realitati, cat dorinte si viziuni de-ale sale.

"Aceste planuri ale lui Voronin sunt prea putin realiste, in opinia mea. Chiar daca Rusia in principiu ar accepta o asemenea varianta, implementarea ei ar necesita ani buni, dat fiind faptul ca Rusia intotdeauna a insistat pe egalitatea partilor in conflict si ar accepta deblocarea procesuluide negocieri, dar numai in conditiile egalitatii partilor, asa cum a spus de nenumarate ori Ministerul de Externe al Rusiei", spune Botan.

Declaratiile lui Voronin sunt parte a campaniei pentru pregatirea de alegeri, subliniaza si Botan.

"Din aceasta perspectiva, presedintele Voronin este in drept sa creada ca procesul de negocieri poate fi macar deblocat si apoi ar fi in drept sa ceara cetatenilor moldoveni un extramandat pentru partidul sau, pentru ca, chipurile, sa duca pana la capat ceea ce a inceput. Eu cred ca asta e miza, pentru ca este greu de crezut ca un asemenea plan de reglementare transnistreana se poate realiza timp de un an", mai spune Igor Botan.

Analistul politic Petru Bogatu spune ca "Vladimir Voronin vinde aer, vinde iluzii".

"Rusia pare, intr-adevar, sa fie dispusa sa renunte la Transnistria, in cazul in care este garantata neutralitatea Republicii Moldova de marile puteri occidentale. Asta vrea Rusia si asta vrea Voronin. Dar de la 'a vrea' si pana la 'a realiza' este uneori un drum foarte lung", arata Petru Bogatu.

Potrivit lui, pretul pe care trebuie sa-l plateasca Occidentul - Statele Unite si UE - pentru dorinta Rusiei si a Chisinaului oficial de a integra Transnistria cu pretul viitorului Republicii Moldova, "practic cu pretul desfintarii ei", nu va fi acceptat.

"Deci nu ne putem astepta la o solutionare miraculoasa, 'in curand', cum zice Voronin. Problema este mult mai complexa, unde mai pui ca exista reticente si la Tiraspol. Nu trebuie sa exageram capacitatea Kremlinului de a ordona regimului separatist de la Tiraspol - au mai fost situatii in ultimii 15 ani cand Tiraspolul s-a opus politicilor Kremlinului", spune Bogatu.

"Eu am impresia ca Voronin, in criza de timp inainte de alegerile din 2009, este gata sa-si vanda si ultima gaina din cotet, politic vorbind, dar de fapt el pune gaj Republica Moldova, pentru a garanta Rusiei neextinderea euroatlantica spre Rasarit", afirma analistul, subliniind si faptul ca "din ecuatie sunt total excluse si SUA, si UE".

Directorul executiv al Asociatiei pentru Politica Externa de la Chisinau, Andrei Popov, spune ca pachetul de propuneri despre care a vorbit presedintele Voronin "nu este unul realist si fezabil" si este "departe de ceea ce se afla in mintea decidentilor de la Moscova".

"Este doar o aparenta faptul ca Chisinaul a ajuns la o intelegere cu Moscova, chiar daca Chisinaul si-ar fi dorit foarte mult sa fie asa. Dar sunt convins ca pretul pe care il va cere Moscova va fi cu mult mai mare decat cel despre care vorbea presedintele Voronin, adica garantarea neaderarii la NATO. Moscova are nevoie de niste parghii prin care sa-si asigure capacitatea de a controla si a mentine Republica Moldova in sfera sa de influenta", spune Andrei Popov.

Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după...
Amplă operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj într-o țară europeană. „Obiectivele de politică externă ale Kremlinului”
Amplă operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj într-o țară europeană. „Obiectivele de politică externă ale Kremlinului”
Serviciul de contraspionaj ABW din Polonia a anunţat joi, 28 martie, că este în curs o operaţiune care vizează o reţea de spionaj rusă, care se desfăşoară în coordonare cu serviciile din...
#Voronin, #R Moldova, #Transnistria, #Rusia , #Moldova