Ziare.com

Bogdan Chrieac: Romania - dusmanul de serviciu al Republicii Moldova

de
Luni, 30 Martie 2009, ora 12:26

   

Bogdan Chrieac: Romania - dusmanul de serviciu al Republicii Moldova
In ultimele zile, relatiile si asa reci dintre Romania si Republica Moldova au inghetat cu totul. Autoritatile de la Chisinau au refuzat intrarea in tara a sute de cetateni romani fara nici un fel de explicatii plauzibile.

S-au incalcat, astfel, nu numai tratatele bilaterale ci si conventiile internationale. Prin refuzul autoritatilor moldovenesti s-au incalcat inclusiv acordurile dintre Chisinau si Bruxelles, cetatenii romani fiind nu numai fratii basarabenilor, dar si cetateni europeni.

Comunistii lui Voronin au incercat, astfel, sa previna participarea romanilor, inclusiv a autoritatilor locale din Iasi si Vaslui la cele cateva manifestari de la Chisinau, din 27 martie, menite sa aniverseze 91 de ani de la unirea Basarabiei cu patria mama.

Atitudinea lui Voronin este in directa legatura cu alegerile legislative ce urmeaza sa aiba loc in Republica Moldova pe 5 aprilie. O reactie dura din partea Bucurestiului in legatura cu atitudinea de-a dreptul prosteasca a Chisinaului nu ar face altceva decat sa-i furnizeze lui Voronin mai multa munitie pentru alegerile de saptamana viitoare prin identificarea certa a unui inamic extern.

Cum situatia economica si sociala din Republica Moldova este catastrofala, Romania ar putea fi folosita de propaganda comunista ca tap ispasitor pentru toate belelele cazute pe capul basarabenilor.

Cinci ani de esecuri in politica externa a Romaniei

Situatia actuala a relatiilor romano-basarabene este o consecinta a cinci ani de esecuri in politica externa a Bucurestiului. Un sondaj recent efectuat in Republica Moldova arata ca numai opt la suta dintre cetatenii moldoveni considera Romania un partener strategic, fata de 60 la suta care prefera Rusia. Pentru parteneriatul cu Uniunea Europeana se pronunta alti 21 la suta dintre cetateni.

Atat a putut sa faca administratia de la Bucuresti pentru a-si atrage nu pe conducatorii comunisti de la Chisinau, prezumati a fi marionete ale Moscovei, ci, pur si simplu, pe cetateanul obisnuit, pe romanul instrainat de patria-mama prin pactul Ribentrop-Molotov din 1940.

Acest opt la suta este mai elocvent decat toate vizitele la nivel inalt efectuate de Basescu si Voronin, de toate intalnirile prin crame, decat toate asa-zisele programe culturale bilaterale.

Relatia dintre Romania si Republica Moldova arata cat de daunatoare este pe fond folosirea politicii externe ca subiect de campanie continua in politica interna.

Relatia dintre Romania si Republica Moldova poate fi astazi masurata direct, iar rezultatele ne ingrozesc. Aceleasi lucruri se pot insa spune si despre alte componente ale politicii externe romanesti, inclusiv despre relatia Bucurestiului cu marile puteri europene, contrapusa in 2005-2007 unui iluzoriu parteneriat strategic pe axa Londra-Washington.

Romania si Republica Moldova nu au mai avut in ultimii cinci ani un proiect comun. Comun inseamna ceva care sa fie in interesul ambelor parti.

Se poate spune ca Romania a ales sau a fost aleasa pentru calea occidentala, in timp ce Republica Moldova a picat inapoi in sfera de influenta a Rusiei. O asemenea analiza este tipica celor care vad lucrurile din birou.

Cat de comunist este Voronin?

In realitate, Voronin nu este mai comunist decat unii membri ai cabinetului Tariceanu sau Nastase, sau chiar ai cabinetului Boc.

Voronin a mers cu Rusia, fiindca de acolo a primit cei mai multi bani si cel mai mult sprijin sub toate formele. Daca Romania ar fi fost cu adevarat interesata sa apropie Republica Moldova de UE, tot ce ar fi avut de facut ar fi fost sa investeasca mai mult in regiune, avand alaturi si state puternice ale Uniunii Europene.

Desigur ca administratia de la Chisinau este mult mai rudimentara chiar si decat cea de la Bucuresti. Coruptia este un mod de viata. Investitiile de stat sunt furate cu totul de catre cei aflati la putere.

Lucrurile nu sunt insa mult diferite fata de restul spatiului ex-sovietic si chiar fata de unele regiuni din Romania, unde spagile la asfaltari ating procente de neimaginat, sau chiar fata de capitala Romaniei, unde coruptia striga din varful zgarie-norilor amplasati ilegal in zone istorice si cartiere rezidentiale.

Cu alte cuvinte, in mod real, nici Presedintia si nici Guvernul de la Bucuresti nu si-au propus europenizarea Republicii Moldova, macar pentru a repara o grava nedreptate istorica facuta moldovenilor de dincolo de Prut.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5683 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
45 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

am citit si rascitit....

..comentariul d-lui CHIRIAC cu scopul de a ma convinge ca in comentariu facut gasesc ,sau nu,o argumentare facuta pe baza de argumente i s t o r i c e dealungul timpului SAU numai din dec 89 incoace D A R dezamagire totul se rezuma la activitatea depusa de legislativ si presedintie din perioada de "glorie " Basescu .
Din respect pentru vizionarii articolului si comentatorii
, n-am sa fac aprecieri cu privire la mesajul transmis cititorului prin gradul de vinovatie al nerealizarii unui climat si relatii benefice intre ROMANIA si REP.MOLDOVA,deoarece anti comentatorii au dat cu pareri personale ,mai mult sau mai putin aRGUMENTATE CU DATE SI FAPTE ISTORICE -spun acest lucru deoarece fondul comentariului d-lui Chiriac ESTE PREA SENSIBIL SI ADANC IN ISTORIA ACESTUI TERITORI B A S A R A B I A - ACESTA ESTE ADEVARATUL NUME AL REP.MOLDOVA , iar expunerea trebue argumentata , pentru a nucontribui si eu la inasprirea viziunilor , relatiilor si INTELEGERII IN FOND A DEPRECIERII ATMOSFEREI DE COLABORARE SI INTELEGERE INTRE ACESTE STATE.
CE POT SA SPUN ESTE CA - evenimentele istorice de la al II-lea razboi mondial care prin tratatul de pace al puterilor beligerante ,au definit ,inghetat si pironit soarta populatiei si teritoriului basarabiei in relatie CU ROMANIA i a r la EVENIMENTELE DIN DEC 89 fortele politice si guvernamentale nu au fost preocupate sa realizeze acest D E Z I D E R A T ISTORIC " REVENIREA BASARABIEI LA VATRA STRAMOSEASCA - R O M A N I A .
AU FOST PREOCUPATI PENTRU INTERESELE LOR MESCHINE DE A PRELUA PUTEREA SI CONSOLIDA LOVITURA DE STAT - FACAND PE PLAC s t r i n i l o r . spot ca-i prea adanca durerea .
al dtra concetatean Roman cu durere in suflet pentru tara si neamul nostru - Mihai Aurel.

 

 

caz real

am vizitat transnistria si am ridicat tonul la vamesii d-acolo pentru ca eu stiu limba romaneasca sau engleza nu ruseasca iar moldovenii de langa mine imi spunea ca asa-i aici sa tac din gura si mi-am zis ca nu este corect ca un vames sa nu stie romaneste sau engleza si nu raspund pana nu aduc un vames care intelege engleza sau romaneste

in suncity la internet cafe am cerut un calculator in romaneste si engleza si ei vorbeau numai in ruseste unii inteleg baza dar prostii de moldoveni imi spuneau ca de ce ma enervez ca asa-i la ei toata lumea vorbeste ruseste, atunci m-am ridicat ca oriunde in lume se vorbeste in primul rand limba de stat si in al doilea rand limba oficiala si internationala a lumii care nu este rusa idiotilor nu exagerez dar toate femeile se uitau la barbatii lor moldoveni cat de fatalai sunt cand spuneau ca sa tac ca asa e la ei

of man

 

 

Boby23, din groapa in santul gandirii

Boby23, iar nu vezi realitatea, si te iei ca un papagal dupa ce auzi, jumatati de adevar.. Confunzi politicienii mooldoveni cu poporul de acolo! mare greseala. E adevarat ca au fost rusificati intr-o masura, dar asta nu inseamna ca e totul pierdut sau ca ar fi toti rusofili. De poetul Grigore Vieru auzisi mai baiete?? ca era f.popular si iubit in Basarabia, cu toate ca era urat de rusofili. Dar de Chirtoaca primarul Chisinaului ai auzit?? cum a fost ales daca toti sunt rusificati cum zici? Aceste semne de romanism trebuie ajutate cat putem de mult, prin schimburi culturale, investitii economice, suport moral si institutional, etc. Romanii de acolo trebuie sa stie ca nu sunt singuri! Nu vezi ungurii ce-si mai apara comunitatile?? noi de ce sa-i lasam prada rusiei si rusofonilor daca ei sunt chiar majoritari in Basarabia?!

 

 

Basarabia

1. Republica Moldova este, de fapt, o parte din Basarabia si Moldova lui Stefan cel Mare, fara judetele din sud, dar cu o cocoasa ruseasca (Transnistria) care complica si mai mult lucrurile.
2. Populatia din Republica Moldova este rusificata la propriu si la figurat. Multe familii sunt mixte, oamenii vorbesc mai bine limba rusa decat cea romaneasca, pentru ca au fact-o in scoala cu sarg. Mixtiunea este accentuata in special la oras, adica exact acolo unde se formeaza si se iau deciziile.
3. Basarabia nu a fost niciodata a Republicii Romania, ea a apartinut Regatului Romania. Pare un lucru neimportant, dar, in fata puterilor din vest si din est, care nu au nici un interes in formarea unei Romanii mari, este un argument istoric si de traditie.
4. Oricat ar parea de ciudat, populatia din Republica Moldova, in marea ei majoritate, NU DORESTE unirea cu Romania. Am incercat sa explic acest lucru pe care l-am constatat inca de la inceputul anilor ''90. Banuiesc ca este vorba de proprietate. Din Basarabia s-au refugiat foarte multi romani care aveau acolo proprietati. Cetatenii actualei Republici Moldova sunt ingroziti la gandul ca fostii proprietari sau mostenitorii lor ar veni sa isi recupereze pamanturile. Deci, unirea Romaniei cu Republica Moldiva nu s-ar fi putut face decat in cadrul unei eventuale federatii in care sa fie aplicate anumite legi speciale, diferite de legile din Romania actuala. Cam cum s-a unit Hong Kong cu China.
In aceasta poveste evident ca toti diplomatii, politicienii, ziaristii si oamenii de cultura din Romania nu au fost capabili sa defineasca si sa ridice niste principii clare, care sa apropie poporul moldovenesc de Romania, nu sa il departeze.
5. In consecinta, este explicabila atractia moldovenilor de peste Prut pentru Moscova si nu pentru Bucuresti. Rusii pot sa le dea ceva ce le lipseste (energie), noi - eventual - sa le luam.

 

 

ardelene transilvania este pamant romanesc daca vreti sa va uniti nu va opreste nimeni sa o faceti spiritual

unirea nu este de natura economica sau teritoriala ci de natura spirituala nu numai de natura crestina

europa la fel in schimb ce ungaria atat de prostituata cu mintea de prostitutie deranjeaza romania cu mirosul ei de prostitutie teritoriala

romania nu se prostitueaza inca mai avem ceva sfant de la stramosii nostri mai studiaza istoria ce a facuit ungurii cat au fost lasati in romania numai crime si conflicte in rest numai prostitutie morala

suntem inconjurati de toate hienele imorale

...

 

 

PERICOL MUSCALESC

Rusia nu doarme si ne ataca pe orice cale, iar politicienii dezagrega incet-incet Armata, sub pretextul imbecil ca nu e nici-un pericol militar pe termen mediu si scurt.

 

 

INTELECTUALII ROMANI SE INTOXICA UNUL PE ALTUL IAR ROMANIA SE DUCE LA VALE

...

 

 

pentru victor si realitatea lui

cine este responsabil de asta ? ne santajati daca va dam viza vorbiti romaneste daca nu va uniti cu rusia ca e mai bine, nu? de exemplu chirtoaca cica e prea tanar si e neajutat huh atunci il votam pe voronin ca ne da o paine in stil rusesc cica vorbesc ruseste ca e mai usor aropo calea usoara duce la prostie intotdeauna voi ce faceti? v-am ajutat pana sa va luati zborul de acum depinde de voi si nu mai dati vina pe altii ca vorbiti ruseste in propriile case pe pamantul stramosesc adica romanesc


rusine daca sunteti niste fatalai

 

 

realitate

Elementul romanesc este in Republica Moldova in minoritate, el constituie aproximativ 30/35% asta o arata toate sondajele si alegerile. Acestia de fapt sufera cotidian ceia ce au simtit cei intorsi din vama- ca acest pamant e ocupat de rusi. Cred ca aceasta minoritate nu trebuie uitata in loc de a afirma ca in Basarabia daca intrebi romaneste tsi se raspunde ruseste, de parca nu e clar ca rusii de aici inca uita ca ussr a disparut. voronin prin aceste acte doreste sa sape o groapa de ura si neancredere intre malurile Prutului. Din comentariile de mai sus vad ca-i reuseste.

 

 

jocul rusiei de 40 de ani

la ambasada rusiei din chisinau numarul functionarilor sunt 1300 la ambasada romana doar de 37 de functionari

moldova este rusificata asa cum vor ungurii sa maghiarizeze toata transilvania

daca intrebi pe oricine din moldova in romaneste te injura pe ruseste

moldovenii nu se uita la programele noastre romanesti pentru ca vad numai incultura de la becali la braileanca sau tiganeala comparat cu programele rusesti de televiziune noi suntem de schimbat

in romania se lucreaza la legi cat mai decazute si mai depravate ex incestul ca sa faca fiul ce vede la tata cum se culca cu fiica toata viata si tot asa o sa ajungem departe cu

religia la noi e moarta ei se lupta intre ei asa zisii sfinti sau mortii vii

rusii au tras la revolutie si la ordinul lui mihail gorbacios iliescu la omorat pe ceausescu dupa care a tiganizat romania

unde sunt romanii adevarati?

 

 

Adevarat dar...

Cum am mai scris si in alt comentariu,dragoste cu sila nu se face,dar sa ajungi pana acolo incat sa negi,ba chiar sa modifici istoria este un caz mai aparte.Dar ce conteaza un Stefan cel Mare fara bani in fata pungii groase a lui Ivan.In rest un comentariu bun si lucid.

 

 

Imi pare rau

Imi pare rau domnule de ceea ce Dvs. declarati. In Basarabia exista multi buni romani, care gindesc si simt romaneste. Ne doare si pe noi de ceea ce se intimpla la noi, precum si in Romania uneori. Ne bucuram si noi de succesele Romaniei, care cu toate ca a traversat o perioada complicata si ea, nu ne-a uitat si pe noi si a investit in cultutra, educatie etc. Pacat ca nu s-a investit in economie. Romania este practic absenta in Economia Rep. Moldova. Abosluta majoritate a economiei moldovenesti este dominata de rusi. In asemenea conditii este complicat sa te impui. In Moldova nu exista burghezie nationala si acest fapt ne creeaza probleme. Cit de profitori, lepadaturi exista si de partea stinga si de partea dreapta a Prutului. Oricum flamura romanismului nu a murit in Basarabia, cu toate ca de la 1812 incoace dominatia ruseasca este prezenta permanent.

 

 

Cateva observatii

1. Esecul politicii externe a Romaniei in relatia cu Rep. Moldova nu dureaza de 5 ani, ci din 1991. Nu este admisibil ca un stat care are in componenta un teritoriu, o provincie numita Moldova sa accepte independenta unui teritoriu pe care il revendica si, mai mult, sub un nume oficial care este similar cu cel al provinciei pe care o detii intre granitele tale;

2. Am ramas inca sub impresia Podului de Flori din anii 1990, dar stiti ce? Nici macar atunci omul obisnuit din Rep. Moldova nu vedea in Romania un partener strategic. Nu simteau nici o emotie fata de ,,fratii lor", nici macar cand era vorba despre vrteun meci de fotbal. Sentimentul lor national se manifesta tot in relatie cu Rusia. Elevii lor invatau in liceele din Iasi si Vaslui - vorbesc despre aceste 2 judete pentru ca le cunosc, sun din partea locului - iar in pauze vorbeau intre ei in limba rusa si radeau de colegii lor romani, jignindu-i in aceeasi limba. Va rog sa nu va luati dupa vorbele unor intelectuali, de altfel cu mari merite, pentru ca ei nu reprezinta in nici un fel vocea poporului din Basarabia. Nu sunt decat niste prefitori lipsiti de scrupule. Daca nu ma credeti, scrieti-mi la acest comentariu, si o sa va mai dau si alte argumente.

 

 

Ce buni sint rusii.

Rusii ne-au dat ardealul ??????Nu majoritatea locuitorilor din Ardeal care au votata la Alba-Iulia.
Pentru a lamuri lucrurile sa amintim:
-La tratativele cu Antanta ,Rusii s-au opus energic la intrarea Romaniei in razboi tocmai pentru nu primi Ardealul. Numai infringerile de pe frantul de vest au silit Franta sa puna piciorul in prag ca Romania sa intre in razboi pentru a mai diminua presiunea in vest. Rusia nu a avut ce face si a admis.
Dupa al doilea razboi mondial Rusia a admis cu greu revenirea Ardealului la Romania. Ba chiar a santajat tara spunind ca nu reda Ardealul decit dupa ce e instaurat un guvern comunist. Si asa Rusia era intr-o situatie dificila dupa ce a mentinut rapturile teritoriale obtinute prin tratatul cu Hitler(Estonia,Letonia,Lituania,O parte din Finlanda,o parte din Polonia si Basarabia noastra.
Putina istorie domnilor.

 

 

realitate

Elementul romanesc este in Republica Moldova in minoritate, el constituie aproximativ 30/35% asta o arata toate sondajele si alegerile. Acestia de fapt sufera cotidian ceia ce au simtit cei intorsi din vama- ca acest pamant e ocupat de rusi. Cred ca aceasta minoritate nu trebuie uitata in loc de a afirma ca in Basarabia daca intrebi romaneste tsi se raspunde ruseste, de parca nu e clar ca rusii de aici inca uita ca ussr a disparut. voronin prin aceste acte doreste sa sape o groapa de ura si neancredere intre malurile Prutului. Din comentariile de mai sus vad ca-i reuseste.

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor