Ziare.com

Bogdan Chrieac: Romania - dusmanul de serviciu al Republicii Moldova

de
Luni, 30 Martie 2009, ora 12:26

   

Bogdan Chrieac: Romania - dusmanul de serviciu al Republicii Moldova
In ultimele zile, relatiile si asa reci dintre Romania si Republica Moldova au inghetat cu totul. Autoritatile de la Chisinau au refuzat intrarea in tara a sute de cetateni romani fara nici un fel de explicatii plauzibile.

S-au incalcat, astfel, nu numai tratatele bilaterale ci si conventiile internationale. Prin refuzul autoritatilor moldovenesti s-au incalcat inclusiv acordurile dintre Chisinau si Bruxelles, cetatenii romani fiind nu numai fratii basarabenilor, dar si cetateni europeni.

Comunistii lui Voronin au incercat, astfel, sa previna participarea romanilor, inclusiv a autoritatilor locale din Iasi si Vaslui la cele cateva manifestari de la Chisinau, din 27 martie, menite sa aniverseze 91 de ani de la unirea Basarabiei cu patria mama.

Atitudinea lui Voronin este in directa legatura cu alegerile legislative ce urmeaza sa aiba loc in Republica Moldova pe 5 aprilie. O reactie dura din partea Bucurestiului in legatura cu atitudinea de-a dreptul prosteasca a Chisinaului nu ar face altceva decat sa-i furnizeze lui Voronin mai multa munitie pentru alegerile de saptamana viitoare prin identificarea certa a unui inamic extern.

Cum situatia economica si sociala din Republica Moldova este catastrofala, Romania ar putea fi folosita de propaganda comunista ca tap ispasitor pentru toate belelele cazute pe capul basarabenilor.

Cinci ani de esecuri in politica externa a Romaniei

Situatia actuala a relatiilor romano-basarabene este o consecinta a cinci ani de esecuri in politica externa a Bucurestiului. Un sondaj recent efectuat in Republica Moldova arata ca numai opt la suta dintre cetatenii moldoveni considera Romania un partener strategic, fata de 60 la suta care prefera Rusia. Pentru parteneriatul cu Uniunea Europeana se pronunta alti 21 la suta dintre cetateni.

Atat a putut sa faca administratia de la Bucuresti pentru a-si atrage nu pe conducatorii comunisti de la Chisinau, prezumati a fi marionete ale Moscovei, ci, pur si simplu, pe cetateanul obisnuit, pe romanul instrainat de patria-mama prin pactul Ribentrop-Molotov din 1940.

Acest opt la suta este mai elocvent decat toate vizitele la nivel inalt efectuate de Basescu si Voronin, de toate intalnirile prin crame, decat toate asa-zisele programe culturale bilaterale.

Relatia dintre Romania si Republica Moldova arata cat de daunatoare este pe fond folosirea politicii externe ca subiect de campanie continua in politica interna.

Relatia dintre Romania si Republica Moldova poate fi astazi masurata direct, iar rezultatele ne ingrozesc. Aceleasi lucruri se pot insa spune si despre alte componente ale politicii externe romanesti, inclusiv despre relatia Bucurestiului cu marile puteri europene, contrapusa in 2005-2007 unui iluzoriu parteneriat strategic pe axa Londra-Washington.

Romania si Republica Moldova nu au mai avut in ultimii cinci ani un proiect comun. Comun inseamna ceva care sa fie in interesul ambelor parti.

Se poate spune ca Romania a ales sau a fost aleasa pentru calea occidentala, in timp ce Republica Moldova a picat inapoi in sfera de influenta a Rusiei. O asemenea analiza este tipica celor care vad lucrurile din birou.

Cat de comunist este Voronin?

In realitate, Voronin nu este mai comunist decat unii membri ai cabinetului Tariceanu sau Nastase, sau chiar ai cabinetului Boc.

Voronin a mers cu Rusia, fiindca de acolo a primit cei mai multi bani si cel mai mult sprijin sub toate formele. Daca Romania ar fi fost cu adevarat interesata sa apropie Republica Moldova de UE, tot ce ar fi avut de facut ar fi fost sa investeasca mai mult in regiune, avand alaturi si state puternice ale Uniunii Europene.

Desigur ca administratia de la Chisinau este mult mai rudimentara chiar si decat cea de la Bucuresti. Coruptia este un mod de viata. Investitiile de stat sunt furate cu totul de catre cei aflati la putere.

Lucrurile nu sunt insa mult diferite fata de restul spatiului ex-sovietic si chiar fata de unele regiuni din Romania, unde spagile la asfaltari ating procente de neimaginat, sau chiar fata de capitala Romaniei, unde coruptia striga din varful zgarie-norilor amplasati ilegal in zone istorice si cartiere rezidentiale.

Cu alte cuvinte, in mod real, nici Presedintia si nici Guvernul de la Bucuresti nu si-au propus europenizarea Republicii Moldova, macar pentru a repara o grava nedreptate istorica facuta moldovenilor de dincolo de Prut.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5683 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
45 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Basarabia

1. Republica Moldova este, de fapt, o parte din Basarabia si Moldova lui Stefan cel Mare, fara judetele din sud, dar cu o cocoasa ruseasca (Transnistria) care complica si mai mult lucrurile.
2. Populatia din Republica Moldova este rusificata la propriu si la figurat. Multe familii sunt mixte, oamenii vorbesc mai bine limba rusa decat cea romaneasca, pentru ca au fact-o in scoala cu sarg. Mixtiunea este accentuata in special la oras, adica exact acolo unde se formeaza si se iau deciziile.
3. Basarabia nu a fost niciodata a Republicii Romania, ea a apartinut Regatului Romania. Pare un lucru neimportant, dar, in fata puterilor din vest si din est, care nu au nici un interes in formarea unei Romanii mari, este un argument istoric si de traditie.
4. Oricat ar parea de ciudat, populatia din Republica Moldova, in marea ei majoritate, NU DORESTE unirea cu Romania. Am incercat sa explic acest lucru pe care l-am constatat inca de la inceputul anilor ''90. Banuiesc ca este vorba de proprietate. Din Basarabia s-au refugiat foarte multi romani care aveau acolo proprietati. Cetatenii actualei Republici Moldova sunt ingroziti la gandul ca fostii proprietari sau mostenitorii lor ar veni sa isi recupereze pamanturile. Deci, unirea Romaniei cu Republica Moldiva nu s-ar fi putut face decat in cadrul unei eventuale federatii in care sa fie aplicate anumite legi speciale, diferite de legile din Romania actuala. Cam cum s-a unit Hong Kong cu China.
In aceasta poveste evident ca toti diplomatii, politicienii, ziaristii si oamenii de cultura din Romania nu au fost capabili sa defineasca si sa ridice niste principii clare, care sa apropie poporul moldovenesc de Romania, nu sa il departeze.
5. In consecinta, este explicabila atractia moldovenilor de peste Prut pentru Moscova si nu pentru Bucuresti. Rusii pot sa le dea ceva ce le lipseste (energie), noi - eventual - sa le luam.

 

am citit si rascitit....

..comentariul d-lui CHIRIAC cu scopul de a ma convinge ca in comentariu facut gasesc ,sau nu,o argumentare facuta pe baza de argumente i s t o r i c e dealungul timpului SAU numai din dec 89 incoace D A R dezamagire totul se rezuma la activitatea depusa de legislativ si presedintie din perioada de "glorie " Basescu .
Din respect pentru vizionarii articolului si comentatorii
, n-am sa fac aprecieri cu privire la mesajul transmis cititorului prin gradul de vinovatie al nerealizarii unui climat si relatii benefice intre ROMANIA si REP.MOLDOVA,deoarece anti comentatorii au dat cu pareri personale ,mai mult sau mai putin aRGUMENTATE CU DATE SI FAPTE ISTORICE -spun acest lucru deoarece fondul comentariului d-lui Chiriac ESTE PREA SENSIBIL SI ADANC IN ISTORIA ACESTUI TERITORI B A S A R A B I A - ACESTA ESTE ADEVARATUL NUME AL REP.MOLDOVA , iar expunerea trebue argumentata , pentru a nucontribui si eu la inasprirea viziunilor , relatiilor si INTELEGERII IN FOND A DEPRECIERII ATMOSFEREI DE COLABORARE SI INTELEGERE INTRE ACESTE STATE.
CE POT SA SPUN ESTE CA - evenimentele istorice de la al II-lea razboi mondial care prin tratatul de pace al puterilor beligerante ,au definit ,inghetat si pironit soarta populatiei si teritoriului basarabiei in relatie CU ROMANIA i a r la EVENIMENTELE DIN DEC 89 fortele politice si guvernamentale nu au fost preocupate sa realizeze acest D E Z I D E R A T ISTORIC " REVENIREA BASARABIEI LA VATRA STRAMOSEASCA - R O M A N I A .
AU FOST PREOCUPATI PENTRU INTERESELE LOR MESCHINE DE A PRELUA PUTEREA SI CONSOLIDA LOVITURA DE STAT - FACAND PE PLAC s t r i n i l o r . spot ca-i prea adanca durerea .
al dtra concetatean Roman cu durere in suflet pentru tara si neamul nostru - Mihai Aurel.

 

situatia e putreda

... si putini o inteleg.
am gasit cateva articole interesante pe tema R Moldova pe un blog pe care vi-l dau: http://cosmin-pacuraru.weblog.ro/tags/R+Moldova

daca cititi si acolo puteti avea o imagine mai ampla.

 

sunteti in eroare

va rog sa verificati cine a comnadat sondajul si credibilitatea institutiei. pornind de aici tot articolul e un fals grosolan.

 

traiasca romania mare

va veni ziua ce mare cind ne vom uni cu frati nostri de din colo de prut e dorinta tuturor romanilor din totdeauna si asa va ramine pina se va infaptui

 

singele apa nu se face

frati moldoveni patria mama ROMANIA si frati vostri romani nu va-u uitat niciodata si nu va vor uita , sinteti singele nostru ,sunteti frati nostri rapiti de dusmani si tinuti inchisi cu garduri de sirma ghimpata departe de frati vostri si mama voastra ROMANIA MARE mama neamului romanesc

 

unirea unirea

vrem unirea cu frati nistri de peste prut

 

Daca e de investit...

...Romania sa investesca in Romania!

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor