Voronin are unda verde sa dizolve Parlamentul de la Chisinau

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 22:59
1225 citiri
Voronin are unda verde sa dizolve Parlamentul de la Chisinau
Foto: Unimedia

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova i-a dat, vineri, unda verde presedintelui in exercitiu Vladimir Voronin sa dizolve Parlamentul de la Chisinau.

"Alegerea ordinara si cea repetata a presedintelui de catre Parlament, la 28 mai si 3 iunie, au fost boicotate de cei 41 de deputati din opozitie. Avizul nu poate fi atacat si va intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial", a declarat judecatorul-raportor al CC, Elena Safaleru, citata de Jurnal de Chisinau.

La inceputul sedintei, Vasile Balan, vicepresedintele Aliantei "Moldova Noastra", le-a cerut judecatorilor sa suspende examinarea data, motivand ca decretele semnate de actualul presedinte al tarii, Vladimir Voronin, sunt neconstitutionale.

Vasile Balan a motivat interventia sa prin incompatibilitatea functiei de presedinte al tarii cu cea de presedinte al Parlamentului, insa cererea i-a fost respinsa de judecatori.

Totodata, deputatul fractiunii PCRM, Mark Tkaciuk, acuza Alianta "Moldova Noastra" ca era gata sa faca o coalitie cu partidul de guvernamant in alegerea presedintelui, insa si-a schimbat pozitia in urma unui apel telefonic, interceptat de Serafim Urechean de peste hotare si in urma vizitei liderului AMN la Moscova.

"Domnul Urechean si mai multi reprezentanti ai fractiunii sale au fost contactati telefonic de unul si acelasi abonat de undeva din afara Moldovei si pozitia Aliantei 'Moldova Noastra' s-a schimbat radical. Au preferat sa mearga la alegeri anticipate, care inseamna pentru ei o sinucidere politica", a declarat Tkaciuk.

In acelasi timp, potrivit deputatului, scopul vizitei lui Urechean la Moscova "a fost departe de motivul invocat de liderul AMN, care a declarat pentru presa ca a fost la Moscova la o zi de nastere a unui prieten".

"Nu cunoastem multe detalii, este cert un lucru: desigur ca a dorit sa se asigure de sustinerea Moscovei oficiale in dorinta sa de a nu vota cu noi, deoarece are, si nu este un secret, ocrotitori mai autoritari, care l-au impins spre alegeri anticipate, iar daca e sa vorbim mai concret - spre asigurarea unei atmosfere, care nu ar fi permis stabilirea unui consens cu comunistii", a declarat Tkaciuk, potrivit caruia Urechean nu a primit o astfel de sustinere din partea Kremlinului.

"Actualele autoritati de la Moscova nu considera ca este posibil si oportun sa se implice in treburile interne ale Republicii Moldova", a subliniat deputatul PCRM.

In aceeasi ordine de idei Tkaciuk, a specificat ca "Urechean este un fel de veriga slaba intre cele trei partide liberale, probabil fiind mai putin umplut cu materie ideologica de valoare cu privire la bine si rau.

Imediat dupa dizolvarea legislativului, presedintele in exercitiu al tarii urmeaza sa numeasca data alegerilor. "Cred ca nu se va taragana in timp si data desfasurarii alegerilor anticipate va fi numita cel tarziu marti, 16 iunie", a spus Dumitru Pulbere, presedintele CC. (IPN)

Voronin a declarat ca va anunta saptamana viitoare atat dizolvarea Parlamentului, cat si data alegerilor parlamentare anticipate, fara a spune insa cand va face acest lucru.

Modificarea legii electorale inainte de anticipate tradeaza deruta comunistilor

Initiativa de modificare a Codului Electoral cu cateva zile inaintea de dizolvarea Parlamentului este contrara legislatiei si demostreaza inca o data lipsa de respect a comunistilor fata de statul de drept, declara pentru NewsIn expertul independent de la Chisinau, Vlad Lupan.

In plus, gestul tradeaza deruta si ingrijorarea Partidului Comunistilor fata de perspectiva unui scrutin repetat in toamna, dupa aprofundarea crizei economice, in conditiile careia popularitatea partidului de guvernamant nu poate sa creasca.

Vlad Lupan subliniaza faptul ca legislatia moldoveana interzice operarea a orice fel de modificari la Codul Electoral cu sase luni inaintea scrutinului. Partidul Comunistilor nu a tinut cont de acest lucru si a initiat, vineri, reducerea pragului electoral de la sase la cinci la suta si scaderea numarului de participanti la votare necesar validarii alegerilor, de la jumatate la o treime. O alta modificare este ca daca prezenta la vot este sub o treime, alegerile repetate sunt validare indiferent de numarul de cetateni prezentati la urne.

Vicepresedintele Parlamentului, deputatul comunist Vladimir Turcan, a declarat pentru NewsIn ca modificarea a fost propusa "pentru a se ralia la practica unor state europene, inclusiv dupa aflarea rezultatelor prezentei la urne in cadrul alegerilor pentru Parlamentul European". "Pragul de validare de 50 la suta plus unu nu este argumentat in conditiile in care votul nu este obligatoriu si am decis sa liberalizam procesul", a spus Turcan.

Vlad Lupan spune ca argumentatia comunistilor, care declara ca reduc pragul de prezenta la urne necesar validarii alegerilor dupa modelul european si dupa ce au constatat prezenta scazuta la alegerile pentru Parlamentul European este una "fariseica", la fel ca si argumentul amanarii, la sfarsitul lunii mai, a alegerilor sefului statului din cauza ca Republica Moldova ar sarbatori Inaltarea.

"Atunci, motivul real era faptul ca PCRM nu avea numarul de voturi necesar alegerii sefului statului si spera, prin tergiversarea votarii, sa castige timp pentru a-l obtine de la opozitie. Acum, comunistii sunt motivati, la fel, de eventualele avantaje pe care le-ar obtine plan extern si intern", este de parere Vlad Lupan.

Majoritatea comunista a refuzat in repetate randuri, in lunile care au precedat alegerile din aprilie, sa dea curs recomandarilor Comisiei de la Venetia, a Curtii Europene a Drepturilor Omului si ale mai multor oficiali europeni de modificare a Codului Electoral in sensul scaderii pragului de 6 la suta, eliminarii interdictiei pentru blocuri electorale de a participa la scrutin si a unor prevederi care interzic accesul la functii eligibile pentru detinatorii dublei cetatenii.

In opinia lui Vlad Lupan, comunistii spera ca prin adoptarea uneia dintre modificarile Comisiei de la Venetia sa incerce sa demonstreze caracterul "democratic si european al comunistilor moldoveni care se conformeaza recomandarilor europene".

"Conformarea" insa nu este decat una "de spoiala", probabil pentru a evita sau a diminua criticile dure ale europenilor la adresa guvernarii comuniste, spune Lupan, si asta, pentru ca PCRM a avut o abordare selectiva fata de recomandarile institutiilor europene. "Daca s-au decis sa faca modificarile la Codul Electoral, ar fi fost logic sa fie adoptate toate recomandarile Comisiei de la Venetia, si nu doar unele, in mod selectiv, care favorizeaza direct sau indirect Partidul Comunistilor", spune expertul.

"Dar cred ca principalul argument a fost totusi unul de ordin intern - acela de a favoriza PCRM indirect, printr-un viitor partener al comunistilor in viitorul Parlament", spune Lupan. E greu de spus, in acest moment, care va fi principalul actor politic favorizat direct de reducerea pragului electoral. Eventualele replieri pe scena politica moldoveana sunt greu de prognozat, dar acestea vor incepe sa se intrevada imediat dupa lansarea campaniei electorale, cand vor fi clari actorii electorali si mesajele acestora - atat cele publice, cat si cele discrete, transmise unul altuia.

"Vom vedea atunci daca principalul beneficiar va fi ex-speakerul Lupu plecat la democrati, sau Partidul Popular Crestin Democrat (aliat al comunistilor in legislativa predecenta, care nu a trecut pragul electoral la alegerile din aprilie - n.red.) - si atunci vom intelege mai bine care au fost considerentele Partidului Comunistilor", spune Vlad Lupan.

Votantii, derutati, prefera sa absenteze

Iar scaderea pragului de prezenta la urne este clar dictata de deruta si ingrijorarea PCRM legata de faptul ca popularitatea partidului nu poate sa creasca, in situatia in care adevarul despre cauzele violentelor si represiunilor post electorale din 7 aprilie incep sa fie tot mai bine intelese de populatie care isi schimba rapid punctul de vedere in ceea ce priveste responsabilitatea pentru aceste evenimente, in ciuda propagandei comuniste care spune ca opozitia a fost cea care le-a instrumentat. "Avand in vedere si efectele crizei economice, desigur ca popularitatea Partidului Comunistilor va scadea, motiv pentru care PCRM incearca sa faca in asa mod incat alegerile sa fie validate din prima", spune Lupan.

Dincolo de aceste actiuni care denota o oarecare disperate, derapajele antidemocratice din campania electorala din primavara si evenimentele postelectorale au fost prea grave pentru a permite redresarea imaginii comunistilor, atat pe plan intern, cat si pe plan extern. Aceasta, chiar in pofida faptului ca mai exista pericolul major al utilizarii frauduloase de catre partidul de guvernamant a mass-media si a resursei administrative. "Cred ca sunt niste miscari mai mult disperate decat adecvate, dar nu trebuie sa uitam ca PCRM ramane totusi o forta importanta in Republica Moldova si atata timp cat este la guvernare, are destule parghii de influenta in societate si trebuie monitorizat cu atentie", a mai declarat Vlad Lupan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Chisinau dizolvare Parlament, #demisie Voronin generali, #lege electorala Moldova , #Moldova