Ziare.com

Voronin, catre Schulz: Autoritatile romane sustin actiunile de divizare teritoriala a Moldovei

Marti, 07 Iulie 2015, ora 19:00

   

Voronin, catre Schulz: Autoritatile romane sustin actiunile de divizare teritoriala a Moldovei
Liderul Partidului Comunistilor din R. Moldova, Vladimir Voronin, i-a trimis o scrisoare presedintelui PE, Martin Schulz, in care afirma ca autoritatile romane sustin actiunile de divizare teritoriala a Republicii Moldova si promoveaza o politica de "incorporare" a acestei tari.

"Un rol foarte distructiv in destabilizarea situatiei in tara, apeluri la divizare teritoriala il joaca autoritatile Romaniei si asa-numitele comitete pentru unificarea Basarabiei", sustine presedintele PCRM, Vladimir Voronin, intr-o scrisoare trimisa liderului Parlamentului European, Martin Schulz, scrie deschide.md.

Potrivit sursei citate, presedintele PCRM scrie ca "autoritatile romane sustin actiunile de divizare teritoriala a Republicii Moldova" si ii cere socoteala presedintelui PE pentru faptul ca Romania nu este taxata "pentru politica expansionista si de acaparare a Republicii Moldova".

Scrisoarea este in limba rusa.

Moldovenii au votat unirea cu Romania - Fotoreportaj

In document se mentioneaza ca la Marea Adunare Nationala de duminica, organizata de Blocul Unitatii Nationale la Chisinau, au participat aproximativ 3.000 de oameni din care, potrivit comunistilor, 2.000 ar fi fost cetateni ai Romaniei care au fost adusi in capitala R. Moldova pentru a participa la eveniment, "inclusiv senatori romani si alti oficiali de rang inalt".

Voronin sustine ca "astfel de interventii din partea Romaniei dureaza de 25 de ani", ele intensificandu-se dupa aderarea Romaniei la UE, iar "statul roman promoveaza o politica de distrugere si incorporare a Republicii Moldova".

Totodata, liderul comunist isi arata nedumerirea fata de faptul ca Bruxelles-ul "manifesta indiferenta ascunsa fata de manifestarile national-unioniste si profasciste".

30.000 de persoane au cerut in strada unirea R.Moldova cu Romania (Foto)

Vladimir Voronin solicita Parlamentului European explicatii privind lipsa unor reactii "la declaratiile revansarde ale ex-presedintelui roman Traian Basescu".

In finalul scrisorii, presedintele PCRM mai spune ca "poporul moldovean va lupta pana la final pentru a intari suveranitatea Republicii Moldova".

Zeci de mii de romani de pe ambele maluri ale Prutului au participat, duminica, la Chisinau, la Marea Adunare Nationala unde au cerut unirea Romaniei cu R. Moldova, unionistii plecand apoi pe jos, in Marsul lui Stefan cel Mare, spre Bucuresti, sub deviza "Domnule presedinte Iohannis, primiti-ne acasa!".

Eveniment inedit, duminica: Marea Adunare Nationala pentru unirea R.Moldova cu Romania

Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat aproximativ 30.000 de persoane.

Pe de alta parte, realitatea.md citeaza surse din cadrul MAE moldovean, conform carora numarul participantilor ar fi fost de circa 4.000.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 5175 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Iar eu am fost deajuns de explicit A.Cantemir

In raspunsul meu ti-am prezentat succint istoricul Hotinului ca sa-nteleaga oricine ca noi, romanii avem drept legitim asupra intregului jud Hotin (inclusiv cetatea) si ca din pacate momentan se afla "rupta" fiind pe partea Ucrainei.

Unindune doar cu Basarabia nu prea avem cum s-o incorporam in mod direct Dupa cum se stie partea de Sud a Basarabiei Nordul Bucovinei in care intra si Hotinul si Tinutul Hertei sunt momentan sub juristictie ucrainieana.

Lucru cam greu de schimbat dar nu imposibil Binenteles ca Moldova intreaga cuprinde toate aceste tinuturi la un loc.

Fapt e că ne-am plecat in fata fortei, fără s-o spunem si fără să stăruim asupra bunului nostru drept.

Dar drepturile legitime ale Romaniei asupra acestor tinuturi nimeni niciodata n-o sa poate sa ni le ia.

Niciodata nu voi renunta la reintregirea Moldovei.

 

 

Am fost deajuns de clar domnule Malmo

Am intrebat daca noi dorind unirea,dorim "moldova intreaga si ne facem ca uitam de JUDETUL Hotin si de Sud adica de Cetatea alba.Nu m-am referit la Cetatea Hotinului ca cladire.Toate cetatile pot fi reparate de Moldova,Ucraina si UNESCO,ma intereseaza teritoriul oamenii nu cetatile.Cu ce dorim unire ?

 

 

Cetatea Hotinului - ptr Cantemir

Cetatea Hotinului - cel mai important edificiu din sistemul defensiv al Moldovei medievale, face parte din sirul de cetati, care au stat ca niste pietre de hotar la malul Nistrului. Apărătorii vrednici ai acestui tinut din nordul principatului Moldovei au tinut piept hoardelor de invadatori si venetici ce au ravnit la pamantui strabun de-a lungul intregii istorii a neamului nostru.

Legenda istorica glăsuieste că ideea zămislirii acestei zidiri ar fi apartinut unui vestit rege dac, care ar fi ales anume aici locul de inaltare.

In conformitate cu documentele istorice (vezi lucrarea "Cetatea Hotinului – destin istoric", autor Haralambie Holic, bine documentata pe baza Cronicilor turcești si polone) fortăreața Hotinului a fost condusa si administrata incepand cu sec.XIV (de cand exista izvoare istorice scrise) astfel: sec.XIV – 1711 – peste 350 de ani (cu mici intreruperi poloneze sau turcesti de circa 25 de ani cumulati) de Principatul Moldovei (sunt mentionati majoritatea parcalabilor romani moldoveni-in număr de peste 130 – in lucrarea lui Haralambie Holic, incepand cu Ștefan al Șipenițului – 1366 și Ștefan, Șandru și Horaeț de Hotin – in jurul anului 1400, Stanciul Hotnog-1436 și terminand cu Ionașco Balș și Constantin Jora – 1669-1670, Pătrașcu – 1712.

Aici trebuie menționat că un parcălab de Hotin putea fi numit de domn și pentru o perioadă de pană la 7-8 ani cum se observă in vremea lui Ștefan cel Mare.);

in perioada 1711-1806 de Imperiul Otoman, cand Hotinul a fost reședință de Raia turcească timp de peste 90 de ani, cu scurte intreruperi rusești sau austriece de pana la 10 ani cumulati (și in acest caz cronicile turcești pastrează numele muhafaziilor de Hotin incepand cu Abdi-pașa, Marza Mehmed-pașa și Abdul-pașa – 1713-1721 și terminand cu Seid Iusuf-pașa și Cara Mehmed-pașa – 1806);

de Imperiul Țarist (1806-1918) timp de 112 ani; revine la Regatul Romaniei pentru circa 26 de ani (1918-1940 si 1941-1944); și este ocupată de Imperiul Sovietic (URSS) in perioada 1940-1941 și 1944-1991 iar din 1991 și pană azi se află sub stăpanire ucrainiană.

In concluzie Cetatea Hotinului a aparținut, intr-o perioadă de circa 650 de ani, astfel: romanilor moldoveni aproape 380 de ani cumulați, turcilor otomani circa 90 de ani, rușilor o perioadă de 112 ani, comuniștilor sovietici aproape 50 de ani iar ucrainienilor numai 20 de ani.

Astfel istoria demonstrează, fără tăgadă, că principala contribuție la ridicarea, intărirea și modernizarea Cetății Hotin, așa cum arată ea astăzi, au avut-o voevozii romani moldoveni, adevăr istoric care trebuie consemnat in toate documentele de promovare a acestui monument de patrimoniu universal (mai ales că această promovare a inceput deja prin proiectele trilaterale Romania-Ucraina-R.Moldova finanțate din banii Uniunii Europene.

 

 

alcool.... aici e vorba de interesele lui Voronin

Intr-o tara EU fam Voronin ar primi cu siguranta (dupa lungi procese) ani grei de detentie (coruptie, furt, inselaciune, fals averi imense care nu pot fi justificate etc.)
Intreaba-l pe Oleg, fiul lui Voronin, care este președintele bancii FinComBanc.

In plan politic procentul de comunisti (creiere spalate) de sub comanda lui se micsoreaza pe zi ce trece.
Dezamagiti părăsesc masiv partidul.

Incepand cu 2003, Vladimir Voronin a afirmat in repetate randuri că prioritatea esențială a politicii externe a Moldovei este procesul de integrare europeană, scopul esențial care trebuie atins fiind aderarea la Uniunea Europeană. In realitate, prin măsurile pe care le-a promovat, a compromis relațiile Republicii Moldova atat cu Uniunea Europeană, cu Romania ca țară membră a UE, dar și cu Rusia.

Acum joaca la doua capete: după alegerile parlamentare din toamna anului 2014, PCRM a sustinut tacit coalitia partidelor lui Filat si Plahotniuc in Parlament, a votat impreună cu acestia conducerea Legislativului si a numit un nou Guvern. După decizia conducerii PCRM de a juca rolul "opozitiei constructive", mai multi membri si chiar organizatii intregi de partid si-au anuntat dezacordul cu politica partidului si chiar au cerut demisia conducerii PCRM, in frunte cu Vladimir Voronin.

Intr-o eventuala Romanie care-ar include si pamantul strabun al Basarabiei va puteti da seama ce rol ar mai juca Voronin?

Acum intelegi domnu alcool de ce striga si urla atita impotriva unirii cu Romania? Simte ca-i fuge si ultima farama de pamant de sub picioare De aceea.
E condamnat la disparitie iar justitia ar avea de-a face cu
un puscariabil. Asta e mon cher.

PS. Politica e un conflict de interese, deghizat intr-o lupta intre principii. Conducerea treburilor publice in interesul personal.

 

 

Cum se face ca un propagandist bolsevic

isi zice "Crestin" ?

 

 

Diversiuni bolsevice !

Basarabia trebuie sa scape de balastul transnistrean.

 

 

q

stie voronin ce spune. se urmareste destabilizarea moldovei si la cererea poporului repetarea scenariului din crimeia numai ca avand romania in rolul principal

 

 

Cand vorbim de unire

oare vorbim de acea Moldova din Hotin si pan la Mare,asa cum a fost ea,sau renumtam la partea incorporata in Ucraina.Sa-mi raspunda cine stie istorie nu oportunistii. Intre cei 30.000 sint si romani din Hotin si din Cahul,Cetatea alba ?
Alti demagogi vorbesc de o "unire " in cadrul U.E. Nu va suparati dar in cadrul UE suntem uniti si cu Ungaria ,Nu ??/Nu ma astept la un raspuns argumentat.Nu ar fi oportun.

 

 

Si adica

Va ofticati?
Neamul Romanesc este pazit de Maica Domnului!

 

 

Vezi ca malmo n-a ramas fara raspuns...

Cum nu prea are multe cai ptr rasp direct m-a semnalat pe mine ca la rindul meu sa te semnalez pe tine.

Mie mi se pare destul de explicita postarea lui malmo.

Care va sa zica ori murim cu ei de git si ne luam ce-i al nostru inapoi, ori mai asteptam (sa mai treaca inca o generatie) si tot ne luam pamanturile sfinte stramosesti inapoi. Cit despre populatie, cine vrea sa apartina Romaniei bine de bine cine nu mearga la ai lor.
Nimeni nu-i tinut cu forta. Libertatea de miscare si alegere va exista intotdeauna. Noi nu suntem Stalin. Pina atunci insa trebuie sa luptam in mentinerea identitatii romanesti.

Voi chiar nu vedeti ce fac rutenii cu ai nostri acolo?

Vechile biserici romanesti au fost reconstruite sau renovate si declarate drept "monumente ale culturii ucrainene".
Sunt foarte multe aspecte legate de suferintele romanilor bastinasi dar de care statul roman prefera sa se faca ca nu stie.

Asta e coane Cantemire!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor