Voronin se delimiteaza de socialismul sovietic

Sambata, 17 Noiembrie 2007, ora 22:16
1003 citiri
Voronin se delimiteaza de socialismul sovietic

Presedintele Vladimir Voronin a prezentat sambata noul program al Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) care este orientat spre reforme liberale in economie, se delimiteaza de socialismul sovietic si isi propune sa pastreze tara in afara oricarui bloc militar.

"Astazi, PCRM devine un partid de tip nou, care tinde in conditii istorice noi sa continue lupta pentru idealurile umaniste, pentru afirmarea demnitatii umane, pentru socialism", se arata in programul prezentat de Voronin la plenara Comitetului Central al partidului pe care il conduce, transmite corespondentul NewsIn.

Desi noul program se anunta a fi de orientare socialista europeana si orientat spre reforme liberale in economie, partidul nu renunta la titulatura de "comunist", de care ar putea profita alta formatiune pentru a obtine "cel putin 20% la urmatoarele alegeri, fara sa faca vreun alt efort", declara in urma cu doua saptamani Voronin.

Potrivit noului program, PCRM isi vede misiunea in asimilarea mostenirii ideologice si a experientei politice a comunismului si socialismului european, cu scopul de a deveni, asemenea acestora, mai puternic decat puterile nationaliste si autoritariste.

In acelasi timp, documentul precizeaza ca "nivelul inalt al standardelor sociale poate fi asigurat de climatul de antreprenoriat favorabil si o economie deschisa, orientata spre inovare". "PCRM reformat isi vede misiunea nu doar in realizarea consecutiva a reformelor liberale orientate spre sfera sociala si majorarea libertatilor economice, PCRM considera ca avantajele potentiale regionale ale climatului investitional din Republica Moldova trebuie sa devina un factor-cheie pe termen lung".

Economie deschisa

Comunistii considera ca economia "trebuie sa fie deschisa atat pentru Vest, cat si pentru Est", trebuie sa se bazeze pe un proces de productie orientat spre export, dominante urmand a fi ramurile hi-tech. Agricultura, desi trebuie sa fie in crestere continua, trebuie sa aiba o pondere mai mica in economie, arata programul, care adauga ca "baza strategiei cresterii economice a RM este dezvoltarea tehnologiilor informationale, formarea unui climat investitional concurential, crearea conditiilor pentru atragerea maximala a capitalului uman".

In noul program, PCRM se disociaza categoric de evolutia socialismului de tip sovietic, apreciind ca vechea nomenclatura se face responsabila si de esecul reformelor din Republica Moldova din anii 90, iar "varful acestei piramide odioase domina si astazi in spatiul postsovietic, reimpartind permanent proprietatea, cultivand xenofobia, ura nationala, totodata fluturand drapelul luptei impotriva comunismului si a comunistilor".

"Nu putem sa nu recunoastem ca principala problema a practicii comuniste nu a fost ideile umaniste de egalitate sociala, echitate, nu politica sociala implementata, ci lipsa democratiei, a increderii in aptitudinea fiecarui om de a lua decizii si de a fi responsabil pentru ele", se arata in noul program al PCRM.

Respingerea extremismului

Comunistii moldoveni resping categoric practicile unor miscari de stanga din spatiul ex-sovietic, care propaga idei de izolare, autoritarism, nationalism si separatism. In acelasi timp, PCRM apreciaza pozitiv dezvoltarea fructuoasa a ideilor socialiste in Europa Centrala si de Vest, in tarile Uniunii Europene.

Nu in ultimul rand, partidul aflat la guvernare considera ca participarea Republicii Moldova la oricare dintre blocurile militare este un anacronism care contravine valorilor civilizatiei contemporane si este un instrument de reprimare a libertatii, si nu de consolidare a democratiei si securitatii.

"In acest sens, partidul va depune eforturi maxime pentru reducerea treptata a componentei militare in toate programele de stat, si va purcede la constructia unui stat demilitarizat", a declarat presedintele Vladimir Voronin, prezentand noul program.

Un pas spre reorganizare

Comunistii moldoveni reafirma ca solutionarea conflictului transnistrean si restabilirea integritatii teritoriale este un scop al intregii societati moldovenesti. Republica Moldova trebuie sa intre in Europa in calitatea de stat integru teritorial, cu economie dezvoltata si nivel ridicat de viata.

Prezentarea noului program este considerata de catre analistii politici de la Chisinau drept un prim pas in reorganizarea PCRM, singurul partid comunist nereformat din fostul spatiu sovietic ajuns la putere in urma unor alegeri democratice in 2001, dupa de 10 ani guvernare democratica in Republica Moldova. Aceasta reorganizare a devenit iminenta in urma unor tensiuni interne in partid dintre aripa mai tanara si proeuropeana a formatiunii si cea traditionala, cu nostalgii prosovietice.

Chiar daca in sondaje comunistii mai pastreaza inca peste 50% din optiunile electoratului, totusi popularitatea lor este in scadere, lucru demonstrat si la alegerile locale din acest an. Tendinta este ingrijoratoare pentru conducerea partidului si reformarea a constituit compromisul in fata iminentei unei scindari in formatiune, care ar fi fost extrem de nefavorabila in perspectiva alegerilor generale din primavara anului 2009.

Anuntand aceasta reforma, presedintele Voronin declara in urma cu doua saptamani ca proiectul noului program al PCRM va fi discutat in partid si in societate pana la 15 martie 2008, data la care va fi convocat Congresul ordinar al partidului si adoptat noul program.

"Este un program european, absolut nou, al PCRM si cred ca va fi de foarte mare interes si pentru mai multe organisme internationale europene", spunea atunci presedintele Voronin.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...