Filat il invita pe Voronin la negocierile pentru alegerea presedintelui R. Moldova

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 15:03
1286 citiri
Filat il invita pe Voronin la negocierile pentru alegerea presedintelui R. Moldova
Foto: observator.md

Premierul Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, i-a trimis luni o scrisoare presedintelui Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin, in care invita oficial opozitia comunista la negocieri cu Alianta pentru Integrare Europeana, in vederea alegerii presedintelui R. Moldova.

"Avand in vedere situatia politica complicata in care se afla tara noastra si necesitatea depasirii crizei constitutionale, este necesara lansarea dialogului intre toate partidele parlamentare. Ma adresez, in numele Aliantei pentru Integrare Europeana, sa incepem acest dialog in cadrul caruia sa identificam cele mai bune solutii pentru Republica Moldova", se spune in textul scrisorii, semnata de liberal-democratul Vlad Filat.

Scrisoarea nu face nicio referire la data la care liderii celor trei formatiuni din Alianta pentru Integrare Europeana si opozitia comunista ar urma sa inceapa discutiile pentru depasirea blocajului constitutional din R. Moldova.

Partidul Comunistilor a anuntat sambata ca accepta negocieri pentru alegerea presedintelui R. Moldova, dar nu cu Alianta pentru Integrare Europeana, ci cu fiecare partid din AIE, dupa ce coalitia de la Chisinau a propus un dialog cu comunistii pentru depasirea blocajului constitutional.

Premierul Vlad Filat a evitat sa comenteze decizia PCRM de a refuza negocierile cu Alianta,. "Trebuie sa asteptam raspunsul oficial al PCRM la invitatie", a subliniat Filat, citat de INFOTAG.

"Vom discuta, dar cu fiecare dintre partidele parlamentare in parte. Alianta nu exista nici juridic, nici sub alta forma, de aceea nu putem discuta cu asa ceva", a declarat liderul comunist Vladimir Voronin, dupa plenara de sambata a PCRM.

Totodata, el a insistat ca PCRM nu va sustine candidatura democratului Marian Lupu la functia de presedinte al R. Moldova, reafirmand ca partidul o va propune pe fostul premier Zinaida Greceanii la conducerea statului.

In replica, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat ca liberalii nu vor dialoga cu opozitia comunista in alt format. "Noi nu discutam aparte, noi avem Alianta. Discutiile se poarta intre putere si opozitie, noi am luat o decizie comuna la Consiliu", a afirmat Ghimpu.

In schimb, prim-vicepresedintele Partidului Liberal Democrat si liderul grupului parlamentar liberal-democrat, Valeriu Strelet, a afirmat ca PLDM este gata si de discutii separate cu PCRM.

La randul sau, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, si-a exprimat regretul ca PCRM a raspuns conditionat la solicitarea AIE de a incepe dialog pentru depasirea blocajului in alegerea sefului statului, insa a precizat PD este gata sa participe si la intalniri bilaterale cu Partidul Comunistilor.

Vicepresedintelui PLDM, Valeriu Strelet, a declarat ca deocamdata nu este clar ce vor face liderii AIE in cazul in care Voronin va respinge invitatia. "Pentru a examina alte posibilitati, cred ca va fi necesar sa convocam inca o data sedinta Consiliului AIE", a spus acesta.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...