Javier Solana se intalneste vineri cu Vladimir Voronin

Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 16:20
694 citiri
Javier Solana se intalneste vineri cu Vladimir Voronin

Javier Solana, reprezentantul pentru politica externa a Uniunii Europene, efectueaza vineri o vizita in Republica Moldova, pentru incurajarea reluarii dialogului intre puterea comunista si partidele de opozitie.

"Obiectivul este sa incercam sa incurajam dialogul politic intre Partidul Comunistilor si opozitie", a declarat unui dintre purtatorii de cuvant ai diplomatului, citat de Le Figaro.

Solana se va intalni cu presedintele Parlamentului, cu liderii partidelor de opozitie si cu presedintele Vladimir Voronin. Discutiile se vor axa pe respectarea drepturilor omului in Republica Moldova. Inaltul oficial va sustine o conferinta de presa la ora 19.00, ora locala.

Vizita lui Javier Solana in Republica Moldova vine la doar doua zile dupa cea a premierului ceh, Mirek Topolanek, care s-a intalnit cu liderii opozitiei si cu presedintele Vladimir Voronin si a declarat ca nu exista dorinta de reluare a dialogului intre opozitie si putere.

"Nu cred aproape nimic din ceea ce vad si doar vreo 50% din ceea ce aud", a spus Topolanek.

Topolanek a subliniat ca UE este dispusa sa ajute si la normalizarea relatiilor intre Romania si Republica Moldova, tensionate in urma evenimentelor de la inceputul lunii aprilie, cand presedintele Voronin a acuzat Romania de implicare in problemele interne ale tarii sale.

Zeci de mii de tineri au manifestat la Chisinau dupa ce partidul Comunistilor a castigat alegerile parlamentare din Republica Moldova. Au avut loc ciocniri violente cu fortele de ordine iar protestatarii au ocupat cladirile Parlamentului si Guvernului.

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a declarat ca partidul Comunistilor nu avea cum sa obtina mai mult de 30-35% din voturi, in conditiile in care comunistii au obtinut peste 50%.

Renumararea voturilor a reconfirmat victoria comunistilor in alegeri, opozitia sustinand ca alegerile au fost fraudate prin modificarea listelor electorale.

(L.S.)

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...
Comentarii
tanar
rank 1
e injositor sa ajuti familia care nu munceste dar primeste atentia europei pe munca romaniei de incompetenta iliesciana sau constantiniana sau basesciana dupa 20 de ani de diplomatie