Jurnalistii din R.Moldova se plang ca nu sunt lasati sa isi faca meseria

Joi, 14 Mai 2009, ora 09:39
804 citiri
Jurnalistii din R.Moldova se plang ca nu sunt lasati sa isi faca meseria

Jurnalistii din Republica Moldova se plang ca activitatea lor este restrictionata in noul Parlament si spun ca le este foarte greu sa ajunga la sedinte.

"La intrarea in Palatul Republicii, unde-si tine lucrarile actualul Legislativ, stau cativa bodyguarzi, ce verifica gentile, buzunarele si identitatea persoanelor. In sala de sedinte, jurnalistii au un loc special unde pot sa stea, de cativa metri patrati. Locatia este delimitata printr-o panglica de culoare albastra. Peste ea nu este voie sa treci", informeaza site-ul moldovenesc Stirea Zilei.

Jurnalistii mai sustin ca-i pot filma pe deputati doar pe rand si fiind insotiti de cate un bodyguard. Acesta nu-i pazeste insa pe jurnalisti, ci are grija ca in doua-trei minute camerele sa dispara din fata parlamentarilor.

Mai mult, ei spun ca nici in pauze nu este mai usor, pentru ca pe hol exista o alta delimitare pentru jurnalisti, de aceasta data invizibila.

"Cateva 'gorile' indica un spatiu la care accesul este interzis. Doar unii deputati si Vladimir Voronin au dreptul sa se plimbe pe acolo. Unii bodyguarzi, dornici de a-si face bine meseria, i-au bruscat chiar si pe unii deputati din opozitie", mai spun jurnalistii citati de Stirea Zilei.

Si jurnalista Valentina Baciu de la Timpul povesteste ca ziaristii nu sunt lasati sa isi faca meseria.

"Numarul securistilor il intrece pe cel al ziaristilor. 'Dupa linie!', se rasteau la jurnalisti cei din paza lui Voronin. Curios e ca pe parchetul de la Palatul Republicii nu exista nicio linie, iar noi nu intelegeam ce vor de la noi.

Era normal ca, odata ce am trecut filtrul la intrare, sa ne lase sa ne facem meseria, inclusiv sa discutam cu deputatii. De cum incercam sa ne miscam pe hol, ni se striga "Dupa linie!". Nici vorba sa ne apropiem macar de fosti ministri. Ca si la prima sedinta, oamenii din paza au permis, pe rand, si numai pentru doua minute, doar operatorilor TV, ca sa ia imagini. Toti am filmat si am fotografiat dintr-un singur unghi", sustine Valentina Baciu.

Ea afirma ca, in patru ani de cand face presa, nu a mai vazut asa ceva, precizand ca a inceput sa invidieze vremurile pe cand functiona precedentul Parlament.

"Ni se permitea sa intram cu telefonul mobil, aveam Wi-Fi in sala de sedinte, se organizau briefing-uri degajate cu presa. Dar acum securistii il pazesc pe Voronin ca pe un ou, iar ziaristii sunt suspectati chiar si atunci cand respira", mai spune jurnalista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#jurnalisti Moldova, #Parlament Moldova, #Vladimir Voronin , #Moldova