Ziare.com

Parlamentul de la Chisinau alege un nou sef al statului

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 07:04

   

Parlamentul de la Chisinau alege un nou sef al statului
Comisia pentru organizarea alegerii presedintelui R. Moldova a tiparit marti cele 101 buletine de vot si a stabilit locul desfasurarii scrutinului, urmand ca miercuri deputatii moldoveni sa aiba prima tentativa de a vota un sef de stat care sa-i urmeze in functie lui Vladimir Voronin.

In Republica Moldova, care constitutional este republica parlamentara, seful statului este ales nu prin votul direct al cetatenilor, ci de catre deputati. Pentru desemnarea lui in functie este nevoie de votul a 61 de deputati din cei 101 cati are Parlamentul de la Chisinau.

Majoritatea comunista de la Chisinau detine 60 de mandate de parlamentar, lipsindu-i un singur vot pentru a putea desemna viitorul presedinte, ceea ce i-ar asigura stabilitate la guvernare pentru viitorii patru ani.

Opozitia a declarat ca nu va ceda "votul de aur", cautand astfel sa provoace alegeri parlamentare anticipate. Acestea ar putea avea loc in toamna si opozitia spera sa fie favorizata pe fundalul crizei economice si sa reuseasca schimbarea raportului de forte in parlamentul care ar rezulta.

In consecinta, Opozitia nu a desemnat propriul candidat la functia de presedinte, iar comunistii au fost nevoiti sa nominalizeze doi candidati pentru ca alegerile sa poata avea loc. Premierul in exercitiu Zinaida Greceanii a fost prima care si-a depus candidatura, urmand sa concureze cu un personaj cvasinecunoscut al politicii moldovene, neurochirurgul Stanislav Groppa.

Pe intreaga perioada care a urmat dupa anuntarea rezultatelor alegerilor parlamentare, cand a devenit clar ca majoritatea comunista nu poate desemna singura noul presedinte, in presa de la Chisinau si in mediile politice unul dintre subiectele cele mai discutate a fost cel al "votului de aur".

Presa a scris ca Partidul Comunistilor va pune in aplicare intreg arsenalul de mijloace pe care le are la dispozitie pentru a face rost de acest vot.

In paralel se faceau speculatii in incercarea de a identifica punctul slab din lantul Opozitiei.

Sursa: rNews

Articol citit de 681 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Singura solutie: retragerea din Parlament!

Daca e vot secret presedintele se alege usor, altfel, de ce au nevoie de buletine de vot? Daca participa la vot, cred ca Opozitia de la Chisinau poate sa zica pe urma ce vrea, ca un buletin poate fi masluit foarte usor.

 

sa inteleg ca ia sfarsit mandatul lui VORONIN!?

Si pentru cine a facut atata razmerita,a batut in propriul popor,a stricat niste relatii internationale...!?Mare-i gradina DOMNULUI!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor