Proteste si in Republica Moldova: Comunistii cer demisia Guvernului

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 21:27
2057 citiri
Proteste si in Republica Moldova: Comunistii cer demisia Guvernului
Foto: Wikipedia

Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), principala forta de opozitie, a anuntat, joi, organizarea unor ample actiuni de protest, cerand demisia Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), aflata la guvernare, pe care o acuza de uzurpare a puterii in stat.

Liderul comunistilor, Vladimir Voronin, a declarat intr-o conferinta de presa ca protestele se vor desfasura pe trei directii. Pe cale parlamentara, comunistii vor cere demisia Comisiei Electorale Centrale, a Curtii Constitutionale, a presedintelui interimar, a guvernului si a AIE.

De asemenea, PCRM incepe actiunile de nesupunere civica in intreaga tara. Comunistii sunt gata sa sustina si actiunile de protest fata de guvernare organizate de alte partide politice.

Vladimir Voronin a declarat ca se va opune cu toate fortele intentiei Aliantei de a desfasura un referendum constitutional.

Voronin sustine protestele din Romania

In alt context, acesta si-a exprimat sustinerea fata de protestatarii din Romania, spunand ca doreste ca acestia sa dea jos actualul regim si pe presedintele roman.

Referindu-se la incidentul de la Galati, unde un vames roman a ranit un cetatean moldovean, care s-a eschivat de la controlul automobilului si a incercat sa-l calce, Voronin l-a calificat ca pe un atac al unei tari membre NATO impotriva unui stat neutru.

Declaratiile comunistilor vin la cateva zile dupa ce AIE a anuntat ca va organiza un referendum constitutional la care va pune in discutie simplificarea procedurii de alegere a presedintelui, avandu-se in vedere inclusiv reducerea pragului electoral care in prezent este de 3/5 din voturile deputatilor.

Partidul Liberal a si elaborat un proiect de modificare a Constitutiei, care prevede reducerea numarului necesar de voturi pentru alegerea sefului statului la majoritatea simpla, iar in ultima instanta sa fie ales candidatul care va acumula cele mai multe voturi.

PL mai propune reducerea varstei necesare pentru a putea fi ales presedinte de la 40 la 35 de ani si retragerea dreptului presedintelui de a desemna candidatul la functia de premier.

In Republica Moldova a mai avut loc un referendum constitutional, organizat la initiativa AIE la 5 septembrie 2010, dar a esuat din cauza prezentei reduse la vot, dupa ce comunistii si-au chemat alegatorii sa nu participe la vot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vladimir Voronin Moldova, #proteste Moldova , #Moldova