Ziare.com

Rocada de functii: Lupu si Greceanii, candidati la presedintia R. Moldova

Vineri, 08 Mai 2009, ora 10:08

   

Rocada de functii: Lupu si Greceanii, candidati la presedintia R. Moldova
Presedintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu, si premierul Zinaida Greceanii sunt candidaturile cu cele mai mari sanse pentru functia de sef al statului, sustine analistul Igor Botan, dupa ce PCRM si-a anuntat candidatura pentru functia de presedinte al Parlamentului- actualul sef al statului, Vladimir Voronin.

"Lupu este privit ca o candidatura de compromis si are cele mai mari sanse, dar nu putem exclude si sansele doamnei Greceanii", a spus analistul, citat de Unimedia.

"Astazi va fi adoptata o Rezolutie de catre Uniunea Europeana si va fi foarte mult de lucru pe dimensiunea UE. Orice nu s-ar spune, Moldova merge pe mana Rusiei, dar nu-si poate permite sa aiba relatii proaste cu UE. Lupu a fost destul de cumpatat in ultimii ani si vorbeste limbi straine. Mi se pare o varianta agreabila", a declarat Igor Botan pentru sursa citata.

In ceea ce o priveste pe Zinaida Greceanii, aceasta "a primit note foarte mari de la Vladimir Voronin pentru activitatea de prim-ministru. Ori va fi mentinuta in functia de premier, ori va fi inaintata la functia de sef al statului.

Voronin a facut pentru prima data o doamna presedinte al Curtii Surpreme de Justitie, apoi alte doamne in functie de presedintele al Parlamentului si de prim-ministru. Ar putea fi o doamna pentru prima data si sef de stat".

Analistul inainteaza un posibil scenariu in cazul in care Greceanii va deveni presedintele Republicii Moldova.

"Stiind ca presedintele Voronin si-a incheiat cele doua mandate intr-o atmosfera nu tocmai festiva dupa 7 aprilie, nu putem exclude ca si-ar dori sa revina in functia de sef al statului ca sa ramana in istorie cu o imagine mai pozitiva".

In acest sens, daca va deveni presedinte, Botan considera ca e posibil ca Zinaida Greceanii sa-si anunte demisia dupa cateva luni de mandat si sa permita revenirea lui Voronin la Presedintie.

Analistul ia in calcul si o varianta intermediara: "Pentru prima incercare va fi inaintata o candidatura cu sanse mici de a fi acceptata in functia de sef al statului de catre opozitie.

Astfel, comunistii castiga timp pentru negocieri si la a doua incercare vor propune o candidatura cu sanse de trecere. A doua oara ar putea fi Marian Lupu".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1563 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ALEGERI ANTICIPATE

ALEGERI ANTICIPATE ALEGERI ANTICIPATE ALEGERI ANTICIPATE
Daca nu vor vedea comunistii din plin forta tinerilor care se vor razbuna si pentru cei omorati de MILITIILE lui Voronin !

 

Da-ti foc!!! Da-ti foc!!! Da-ti foc!!!

Vezi de treaba ta

RUSINE

Unui 19 ,iar celalalt ii 1 lipsa din 20.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor