Vladimir Voronin a primit un mesaj de multumire de la Bush

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 17:34
3403 citiri
Vladimir Voronin a primit un mesaj de multumire de la Bush

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a primit un mesaj scris de la presedintele american George W. Bush. Acesta multumeste pentru activitatea contingentului moldovean care a activat pana recent in Irak.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei de la Chisinau, in mesaj George W. Bush a adresat autoritatilor Republicii Moldova si poporului moldovenesc "profunde multumiri din partea Statelor Unite ale Americii pentru indeplinirea cu succes, in perioada 2003-2008, de catre contingentul fortelor militare nationale a misiunii umanitare postconflict din Irak".

"Imi exprim recunostinta personala pentru activitatea desfasurata de catre echipele de genisti din Republica Moldova in Irak", se spune in mesajul semnat de presedintele american care se pregateste sa plece peste cateva zile de la Casa Alba, incheindu-si mandatul.

George W. Bush mai subliniat ca decizia autoritatilor Republicii Moldova de a sustine instaurarea si consolidarea unui guvern democratic in Irak vadeste spiritul poporului moldovenesc de solidaritate si ajutorare a altor popoare si angajamentul de a servi cauzei libertatii globale. "Moldovenii pot fi mandri de participarea lor la misiunea umanitara postconflict din Irak", spune George W. Bush in mesajul sau.

Presedintele SUA subliniaza ca experienta colaborarii dintre Republica Moldova si Statele Unite ale Americii in Irak constituie un exemplu de aprofundare in ultimii ani a parteneriatului dintre cele doua tari, in contextul realizarii unor prioritati strategice globale.

George W. Bush si-a exprimat convingerea in continuarea acestor relatii de colaborare, avand in vedere interesul comun de cooperare in serviciul securitatii, pacii si libertatii globale, precizeaza comunicatul Presedintiei de la Chisinau.

Republica Moldova a incheiat la 26 decembrie retragerea contingentului sau de 20 de specialisti in deminare din Irak.

Potrivit Ministerul Apararii de la Chisinau, toti militarii "s-au intors acasa teferi si nevatamati". Din anul 2003, genistii moldoveni au neutralizat pe durata desfasurarii lor in Irak peste 7.500 de dispozitive explozive.

Seful Statului Major al armatei moldovene, generalul Ion Coropceanu, a explicat decizia de a retrage contingentul moldovean din Irak prin "stabilizarea" tarii si "tranferul responsabilitatilor de deminare catre fortele armate" irakiene.

La cererea Guvernului irakian, Consiliul de Securitate al ONU a consfintit la 22 decembrie 2008, printr-o rezolutie, incheierea la 31 decembrie a mandatului Fortei multinationale din Irak (FMN), care a actionat sub comanda americana.

Dupa ce a incheiat un acord cu Statele Unite pentru prelungirea prezentei americane pana la sfarsitul anului 2011, Guvernul irakian a primit mandat din partea Parlamentului sa aiba discutii cu alte cinci state pentru prelungirea prezentei militare a acestora pana la jumatatea anului 2009.

Este vorba despre Marea Britanie, Australia, Salvador, Estonia si Romania. Salvador a anuntat insa ca isi retrage trupele.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....