Voronin a devenit deputat

Sambata, 25 Aprilie 2009, ora 17:14
1252 citiri
Voronin a devenit deputat

Presedintele in exercitiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a fost primul dintre comunisti care si-a ridicat sambata legitimatia de deputat intr-o ceremonie boicotata de opozitie, actualul sef al statului apreciind ca, in viitor, pentru sine "cea mai simpatica ar fi functia de deputat".

"Decizia despre componenta echipei de conducere a Parlamentului si a tarii va fi luata de echipa PCRM in viitorul apropiat", a tinut sa precizeze Voronin, citat de agentia Info Prim-Neo. Numele lui Voronin a fost vehiculat ca posibil sef al Legislativului, ca sef al grupului parlamentar al comunistilor sau chiar ca premier, dupa modelul de la Moscova al lui Vladimir Putin, devenit din presedinte premier.

Imediat dupa ceremonia de inmanare a legitimatiilor de parlamentar, relateaza agentia Info Prim-Neo, Comitetul Central al PCRM avea programata la Palatul Republicii o "sedinta plenara de totalizare a rezultatelor alegerilor", dupa cum a anuntat presedintele. Presa nu a avut acces la aceasta sedinta.

Presa rusa a scris vineri ca este posibil ca PCRM sa-si desemneze sambata candidatul pentru functia de presedinte al tarii. Mandatul lui Voronin de sef al statului a expirat deja la 7 aprilie, putand fi prelungit pana la 7 iunie, timp in care noul parlament ales trebuie sa aleaga un nou presedinte. Pentru alegerea noului presedinte este nevoie de 61 de voturi, or comunistii au in actuala legislatura 60 de mandate. Potrivit primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca, opozitia va boicota sesiunile de alegere a noului sef al statului, ceea ce ar putea duce la alegeri legislative anticipate, in cazul esuarii a trei tururi de scrutin.

Reprezentantii opozitiei au lipsit sambata de la ceremonia de ridicare a legitimatiilor de deputat, motivand ca "nu vor sa bea sampanie cu tovarasii comunisti". Ei vor merge alta data sa-si ia legitimatiile.

Legitimatiile au fost inmanate sambata de catre presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Eugeniu Stirbu. Acesta i-a felicitat pe noii deputati si le-a spus ca sarcina pe care o au este una foarte grea.

Si ceilalti membri ai CEC au fost prezenti, cu exceptia lui Mihai Busuleac, Vasile Gafton si Nicolae Garbu, cunoscuti pentru opinia lor separata in ceea ce priveste legalitatea desfasurarii alegerilor. La eveniment a fost prezent si presedintele Curtii Constitutionale, Dumitru Pulbere, care a validat mandatele deputatilor alesi.

Cei 60 de deputati comunisti si-au ridicat pe rand legitimatiile. Primul a fost presedintele PCRM, Vladimir Voronin, care a tinut un discurs in care a apreciat alegerile din 5 aprilie - contestate de opozitie - ca fiind "unele dintre cele mai organizate si mai democratice" din istoria tarii si a multumit CEC-ului si Curtii Constitutionale pentru aceasta.

Voronin vede progrese in R.Moldova

Scrutinul din 5 aprilie "denota progrese evidente obtinute de catre tara noastra pe calea democratizarii, precum si maturizarea politica a electoratului din Republica Moldova", a apreciat Voronin, potrivit unui comunicat al Presedintiei.

Presedintele a spus, de asemenea, ca obiectivul principal al parlamentului nou-ales il constituie "asigurarea unei functionari stabile si constructive a legislativului, remarcind ca pentru atingerea acestui scop exista toate premisele necesare si ca acestea trebuie sa fie utilizate din plin".

Seful statului a promis ca PCRM, care a obtinut majoritatea voturilor alegatorilor, nu va diviza cetatenii tarii in cei care au sustinut-o in cadrul scrutinului si cei care au optat in favoarea unei alte formatiuni politice. "Am obtinut 60 de mandate in Parlament, dar impreuna vom purta responsabilitatea pentru toata tara, indiferent de optiunile politice ale cetatenilor", a conchis Vladimir Voronin, convins ca deputatii nou-alesi isi asuma responsabilitatea pentru viitorii patru ani.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...