Ziare.com

Voronin a revenit in Bulgaria, la doar o luna si jumatate de la ultima vizita

de Elena Enache
Luni, 28 Ianuarie 2008, ora 21:27

   

Voronin a revenit in Bulgaria, la doar o luna si jumatate de la ultima vizita
Dupa ce a mai fost in Bulgaria in urma cu o luna si jumatate, presedintele moldovean Vladimir Voronin a revenit luni in aceasta tara pentru a avea convorbiri cu omologul Gheorgi Parvanov. Printre subiectele de pe agenta s-a numarat si tema facilitarii vizelor, arata NewsIn.

Astfel, in cursul intrevederii dintre Parvanov si Voronin "a fost exprimat interesul reciproc pentru consolidarea dialogului moldo-bulgar pe diverse planuri, evidentiindu-se in acest sens unele prioritati pentru anul 2008". Printre acestea au fost mentionate facilitarea regimului de vize cu Bulgaria pentru cetatenii moldoveni si participarea investitorilor bulgari la proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport in Republica Moldova.

La inceputul saptamanii trecute la Sofia au avut loc consultari interministeriale moldo-bulgare, in cadrul carora partea bulgara si-a reiterat disponibilitatea de a facilita regimul de vize pentru cetatenii moldoveni, in perspectiva dezvoltarii relatiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeana.

Astfel, s-a convenit ca cetatenii Republicii Moldova care dispun de vize Schengen, precum si de vize pentru Romania si Cipru sau de permise de sedere intr-una din tarile Uniunii Europene sa fie scutiti de vize pentru tranzitarea teritoriului bulgar.

Pe langa aceasta, se preconizeaza extinderea regimului de facilitare a acordarii vizei bulgare. Posesorii de vize Schengen vor primi vize bulgare in ziua depunerii cererii, la fel ca si sportivii care vor prezenta autoritatilor consulare invitatii la competitii confirmate de cluburile din care fac parte. Noul regim al vizelor urmeaza sa intre in vigoare dupa aprobarea lor de catre Guvernul Bulgariei, care ar putea interveni in primavara acestui an.

Pe de alta parte, in plin Razboi Rece cu Bucurestiul pe tema vizelor si mai ales a acordarii cetateniei, Chisinaul doreste sa continue negocierile cu Bulgaria in vederea reducerii sau chiar anularii costului de viza pentru cetatenii Republicii Moldova care doresc sa viziteze aceasta tara.

Vizita presedintelui Voronin la Sofia intervine dupa ce saptamana trecuta seful statului moldovean a fost la Moscova, unde a avut o intrevedere cu omologul sau rus, Vladimir Putin. La randul sau, liderul de la Kremlin s-a aflat cu doua saptamani in urma la Sofia, unde a semnat un important, dar controversat acord energetic referitor la conducta de gaz South Strem.

Citeste mai multe despre Voronin Bulgaria R Moldova vize
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1080 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor