Voronin arata catre Transnistria, in scandalul armelor furnizate Georgiei

Luni, 10 Noiembrie 2008, ora 11:10
1178 citiri
Voronin arata catre Transnistria, in scandalul armelor furnizate Georgiei

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, sustine ca adevaratul furnizor al armelor catre Georgia, in scandalul in care a fost implicata atat tara sa cat si Romania, a fost Transnistria.

Pentru prima data informatii potrivit carora Ministerul Apararii al republicii Moldova ar fi vandut ministerului georgian analog obuze de 122 si 152 milimetri pentru obuziere de tip D-20 si M-30 aparusera in mass-media in luna octombrie, informeaza Agerpres.

Dupa aceasta, deputati moldoveni au solicitat o ancheta din partea Procuraturii Generale, pentru ca zilele trecute sa obtina raspunsul: in urma verificarilor facute de Procuratura, s-a stabilit ca Ministerul Apararii al tarii nu a vandut munitii fortelor militare ale Georgiei.

Procuratura Generala a luat decizia de a nu declansa urmarire penala pe marginea livrarilor de arme in Georgia, cum propuneau deputatii, deoarece o asemenea afacere nu a existat.

In mass-media aparuse informatia, potrivit careia Republica Moldova ar fi luat parte activa la livrarile de arme si tehnica militara in Georgia, in ajunul atacului initiat de Tbilisi in Osetia de Sud. Ar fi fost vorba de zeci de vagoane cu munitii pentru pusti si obuziere, scoase din depozitele din Ungheni si trimise spre Georgia, via Romania.

De asemenea, se sublinia ca, in locul Georgiei, livrarea de arme a fost achitata de SUA. In acest context, jurnalistii invocau vizitele-fulger realizate de Basescu: initial la Chisinau si Kiev, apoi la Tbilisi. Aceste vizite se derulasera exact in timpul conflictului din Osetia de Sud.

Nezavisimaia Gazeta remarca un detaliu curios: atunci cand scandalul inregistra punctul culminant, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a facut o declaratie in care arunca mingea in terenul Transnistriei.

Intr-un tele-interviu, Voronin afirma ca intreaga conducere de la Chisinau "este recunoscatoare Misiunii Uniunii Europene de Asistenta la Frontiera in Republica Moldova si Ucraina pentru ca a ajutat la stoparea exportului de arme din Transnistria".

Potrivit datelor prezentate de Voronin, armele erau produse la 13 intreprinderi transnistrene in regim non-stop, iar venitul anual obtinut din comercializarea armelor se ridica la 2 miliarde de dolari anual. Presedintele Voronin a subliniat: "Acolo se produceau chiar si arme 'Grad' cu 46 de guri de foc si lansatoare 'Vasilek'".

De altfel, subliniaza cotidianul rus citat, Voronin atentioneaza deja de peste 6 ani in legatura cu contrabanda de arme transnistreana.

La solicitarea partii moldovene, UE desfasurase observatori in punctele de frontiera pe sectorul transnistrean al granitei moldo-ucrainene, iar din 2006 prin acest sector nu se putea trece nimic fara documente aprobate la Chisinau.

Este posibil ca declaratiile lui Voronin sa calmeze electoratul moldovean, insa in Transnistria, cu care Voronin promitea sa se impace in perspectiva apropiata, ele au declansat o reactie negativa.

Toate acestea s-ar putea rasfrange in mod negativ asupra negocierilor dintre Chisinau si Tiraspol, pe care Moscova incercase recent sa le impulsioneze, conchide Nezavisimaia Gazeta.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după...
#Voronin, #Moldova, #Transnistria, #Georgia, #export, #arme, #Rusia, #conflict , #Moldova