Voronin, catre Schulz: Autoritatile romane sustin actiunile de divizare teritoriala a Moldovei

Marti, 07 Iulie 2015, ora 19:00
5772 citiri
Voronin, catre Schulz: Autoritatile romane sustin actiunile de divizare teritoriala a Moldovei
Foto: Ziare.com

Liderul Partidului Comunistilor din R. Moldova, Vladimir Voronin, i-a trimis o scrisoare presedintelui PE, Martin Schulz, in care afirma ca autoritatile romane sustin actiunile de divizare teritoriala a Republicii Moldova si promoveaza o politica de "incorporare" a acestei tari.

"Un rol foarte distructiv in destabilizarea situatiei in tara, apeluri la divizare teritoriala il joaca autoritatile Romaniei si asa-numitele comitete pentru unificarea Basarabiei", sustine presedintele PCRM, Vladimir Voronin, intr-o scrisoare trimisa liderului Parlamentului European, Martin Schulz, scrie deschide.md.

Potrivit sursei citate, presedintele PCRM scrie ca "autoritatile romane sustin actiunile de divizare teritoriala a Republicii Moldova" si ii cere socoteala presedintelui PE pentru faptul ca Romania nu este taxata "pentru politica expansionista si de acaparare a Republicii Moldova".

Scrisoarea este in limba rusa.

Moldovenii au votat unirea cu Romania - Fotoreportaj

In document se mentioneaza ca la Marea Adunare Nationala de duminica, organizata de Blocul Unitatii Nationale la Chisinau, au participat aproximativ 3.000 de oameni din care, potrivit comunistilor, 2.000 ar fi fost cetateni ai Romaniei care au fost adusi in capitala R. Moldova pentru a participa la eveniment, "inclusiv senatori romani si alti oficiali de rang inalt".

Voronin sustine ca "astfel de interventii din partea Romaniei dureaza de 25 de ani", ele intensificandu-se dupa aderarea Romaniei la UE, iar "statul roman promoveaza o politica de distrugere si incorporare a Republicii Moldova".

Totodata, liderul comunist isi arata nedumerirea fata de faptul ca Bruxelles-ul "manifesta indiferenta ascunsa fata de manifestarile national-unioniste si profasciste".

30.000 de persoane au cerut in strada unirea R.Moldova cu Romania (Foto)

Vladimir Voronin solicita Parlamentului European explicatii privind lipsa unor reactii "la declaratiile revansarde ale ex-presedintelui roman Traian Basescu".

In finalul scrisorii, presedintele PCRM mai spune ca "poporul moldovean va lupta pana la final pentru a intari suveranitatea Republicii Moldova".

Zeci de mii de romani de pe ambele maluri ale Prutului au participat, duminica, la Chisinau, la Marea Adunare Nationala unde au cerut unirea Romaniei cu R. Moldova, unionistii plecand apoi pe jos, in Marsul lui Stefan cel Mare, spre Bucuresti, sub deviza "Domnule presedinte Iohannis, primiti-ne acasa!".

Eveniment inedit, duminica: Marea Adunare Nationala pentru unirea R.Moldova cu Romania

Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat aproximativ 30.000 de persoane.

Pe de alta parte, realitatea.md citeaza surse din cadrul MAE moldovean, conform carora numarul participantilor ar fi fost de circa 4.000.

Citește și:
Cum privesc basarabenii către România după 9 luni de război în Ucraina. Sondajul care ne arată câți își doresc unirea SONDAJ
Cum privesc basarabenii către România după 9 luni de război în Ucraina. Sondajul care ne arată câți își doresc unirea SONDAJ
Cei mai mulți moldoveni consideră că Republica Moldova primește cel mai consistent ajutor din partea României, potrivit unui sondaj de opinie, iar 42,5% dintre respondenți susțin că ar vota...
Mesajul lui Ciolacu de 1 Decembrie: „Avem o şansă extraordinară să îndeplinim total visul european şi să aderăm la Schengen”
Mesajul lui Ciolacu de 1 Decembrie: „Avem o şansă extraordinară să îndeplinim total visul european şi să aderăm la Schengen”
Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a transmis joi, 1 decembrie, un mesaj de Ziua Naţională, precizând că „avem o şansă extraordinară să îndeplinim total visul european şi...