Ziare.com

Voronin cere Rusiei asistenta umanitara in R. Moldova

Joi, 06 Martie 2008, ora 19:09

   

Voronin cere Rusiei asistenta umanitara in R. Moldova
Presedintele Vladimir Voronin a purtat, joi, discutii cu adjunctul secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Iuri Zubakov, despre rezolvarea diferendului legat de un ajutor rus, destinat Gagauziei, pe care autoritatile de la Chisinau l-au refuzat.

Vladimir Voronin si Iuri Zubakov si-au exprimat regretul in legatura cu faptul ca incidentul "a devenit subiectul unei politizari artificiale" si ca "aceasta actiune atat de importanta realizata de Federatia Rusa se incearca a fi folosita in contextul unor evenimente politice de ordin intern", se arata intr-un comunicat al Presedintiei moldovene.

Liderul de la Chisinau a pledat pentru livrarea cat mai grabnica a asistentei umanitare ruse in Republica Moldova, inclusiv in autonomia gagauza, in timp ce Iuri Zubakov a anuntat ca expedierea asistentei umanitare pe calea ferata deja a inceput. Autoritatile moldovene au refuzat, la inceputul lunii martie, sa primeasca doua avioane cu ajutor umanitar rus destinat regiunii gagauze, desi initial isi daduse acordul pentru acest transport.

Publicatia de limba rusa Moldavskie Vedomosti, de la Chisinau, sustine ca Guvernul ar fi interzis livrarea de ajutor umanitar pentru regiunea Gagauz-Yeri pentru ca acesta sa nu se transforme intr-un capital electoral in mana adeptilor actualului bascan necomunist al autonomiei, Mihail Formuzal, in ajunul alegerilor pentru Legislativul local, care vor avea loc, in regiune, in mai putin de doua saptamani.

Pe de ala parte, Vladimir Voronin si Iuri Zubakov au discutat despre stadiul actual al reglementarii transnistrene. Iuri Zubakov este reprezentantul Kremlinului la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean. Inainte de a veni la Chisinau, oficialul de la Moscova a fost, miercuri, la Tiraspol, unde s-a intalnit cu liderul transnistrean Igor Smirnov. Iuri Zubakov a subliniat "necesitatea de a identifica terenul pentru o apropiere maximala a pozitiilor partilor in conflict si, in aceasta baza, de a asigura reluarea cat mai grabnica a unui proces de negocieri de o valoare reala".

Vladimir Voronin a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca discutiile pentru reglementarea conflictului transnistrean vor fi reluate in viitorul cel mai apropiat, fara a oferi si alte detalii. Negocierile sunt blocate din primavara lui 2006.

Citeste mai multe despre R Moldova Voronin Transnistria
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1101 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor