Voronin ezita sa-si exprime sprijinul deschis pentru Nabucco

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 11:13
1077 citiri
Voronin ezita sa-si exprime sprijinul deschis pentru Nabucco

Autoritatile moldovene nu par sa aiba o pozitie definitivata in ceea ce priveste conectarea la gazoductul Nabucco, in conditiile in care ministrul de externe si cel al economiei pledeaza in favoarea proiectului, dar presedintele Voronin spune ca oportunitatea mai trebuie analizata.

Presedintele Voronin a declarat ca oportunitatea conectarii Republicii Moldova la gazoductul Nabuссo trebuie studiata, pentru ca "inca nu se stie cine si in ce proportie va asigura cu gaze acest Nabuссo", informeaza Newsin.

"Republica Moldova nu e departe. Suntem la o distanta de 260 de kilometri de Nabucco. Dar noi nu putem schimba vrabia din mana cu privighetoarea din copac sau de pe gard, sa fim seriosi. Noi, dimpotriva, trebuie sa facem ordine in retelele interne de gaze, sa continuam gazificarea tarii. Avem acord pe cinci ani cu Gazpromul de livrare a gazelor si trebuie sa lucram cu Gazpromul si toate aceste dimensiuni - sa terminam gazificarea si sa asiguram o continuitate a livrarilor de gaze.

Aceste lucruri trebuie facute cu Gazpromul, pana vom ajunge sa avem Nabucco. Pentru ca nu numai noi suntem ingrijorati de aceasta criza, dar toata Europa e pusa in garda si cred ca vor fi elaborate si alte proiecte pe langa cel despre care discutam acum", a spus Vladimir Voronin.

La randul sau, prim-vicepremierul Igor Dodon, ministru al economiei, declara ca una dintre lectiile crizei gazelor pentru Republica Moldova a fost necesitatea diversificarii surselor energetice - atat de energie electrica, cat si de gaze. Dodon a anuntat ca vineri se va afla la Budapesta, unde va avea o serie de intrevederi pe proiectul Nabucco.

"Budapesta in acest moment detine rolul de lider in discutarea proiectului Nabucco. La inceputul saptamanii curente au avut loc discutii si negocieri intre statele membre ale UE la acest capitol. Vineri voi avea mai multe intrevederi la Budapesta, inclusiv pe proiectul Nabucco, unde vom discuta care sunt posibilitatile si oportunitatile si costurile pentru a primi o sursa alternativa de livrare a gazelor", a explicat Igor Dodon.

Prim-vicepremierul moldovean a mai declarat ca in momentul de fata nu exista posibilitati tehnice de a primi gaze din Romania.

In ceea ce priveste energia electrica, potrivit ministrului, in prezent Republica Moldova are posibilitati tehnice de a primi atat din Vest, cat si din Est, insa este extrem de importanta sporirea posibilitatilor de a primi energie electrica prin construirea unor linii noi de inalta tensiune - Balti-Suceava si liniile din sud, care sunt deja in constructie in acest moment.

Ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan, a declarat la 22 ianuarie, in cadrul unei conferinte de presa sustinute dupa intrevederea cu ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, ca spera ca UE nu va uita de Republica Moldova atunci cand va dezvolta proiecte pentru asigurarea securitatii energetice, cum este Nabucco.

Republica Moldova a fost una dintre tarile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei gazelor dintre Ucraina si Rusia, care a privat mare parte din Europa de gaze rusesti timp de doua saptamani. Pe langa restrictiile consumului industrial, in Republica Moldova au fost afectate incalzirea locuintelor si furnizarea de apa calda.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#nabucco, #Vladimir Voronin, #Republica Moldova, #criza gazelor , #Moldova
Comentarii
G
geeo
rank 1
sper ca basarabenii sa vada realitatea asa cum e, nu prin prisma propagandei rusesti