Voronin inmoaie legile pentru jurnalisti

Vineri, 13 Iunie 2008, ora 08:46
991 citiri
Voronin inmoaie legile pentru jurnalisti

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a initiat modificarea Codului Civil in sensul eliminarii responsabilitatii materiale a jurnalistilor pentru calomnie, urmand sa fie pastrata doar "responsabilitatea morala", adica obligativitatea de a prezenta scuze persoanei calomniate.

Un comunicat al Presedintiei moldovene spune ca modificarea in cauza este in concordanta cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si arata ca statul "trebuie sa asigure prin reglementarile juridice materializate in acte legislative un echilibru intre dreptul la libera exprimare, pe de o parte, si dreptul la apararea onoarei, demnitatii si reputatiei profesionale, pe de alta parte", informeaza NewsIn.

In comunicat se arata ca Vladimir Voronin a inaintat Parlamentului spre examinare, cu titlul de initiativa legislativa, proiectul Legii pentru modificarea alineatului (8) al articolului 16 din Codul de procedura civila al Republicii Moldova.

"Prin proiectul de lege propus, in scopul asigurarii exercitarii dreptului la libera exprimare, se urmareste limitarea raspunderii mijloacelor de informare in masa in cazul in care se va constata prin hotarare judecatoreasca definitiva faptul lezarii onoarei, demnitatii sau reputatiei profesionale", se precizeaza in comunicat.

Totodata in comunicat se arata si ca "libertatea de expresie este un drept fundamental, consfintit in Constitutie, statul avand obligatia de a asigura conditiile necesare pentru realizarea lui. Pe de alta parte, reiesind de asemenea din prevederile constitutionale, statul trebuie sa asigure si alte drepturi fundamentale, inclusiv cel la viata privata. Prin urmare, statul, in virtutea obligatiilor pozitive care izvorasc din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, trebuie sa asigure prin reglementarile juridice materializate in acte legislative un echilibru intre dreptul la libera exprimare, pe de o parte, si dreptul la apararea onoarei, demnitatii si reputatiei profesionale - pe de alta parte".

In prezent, conform prevederilor legislatiei civile a Republicii Moldova, persoana care se considera calomniata are la dispozitie trei posibilitati: sa solicite organului mass-media publicarea unei dezmintiri sau sa solicite repararea prejudiciului material sau a celui moral.

Comunicatul Presedintiei mai spune ca in practica judecatoreasca se atesta cazuri cand sumele acordate cu titlu de despagubire sunt excesiv de mari in raport cu valoarea reala a prejudiciului efectiv cauzat.

Prin urmare, marja de apreciere acordata de catre legiuitor instantelor judecatoresti poate sa genereze si chiar genereaza abuzuri in aplicarea prevederilor art. 16 din Codul civil.

In majoritatea statelor democratice nu exista un plafon maxim al cuantumului despagubirii pentru defaimare.

Totodata, lipsa unui plafon la aprecierea daunelor aduse de ziaristi prin defaimare sau calomnie ofera destul loc pentru inaintarea unor pretentii exagerate.

Presedintele Vladimir Voronin a anuntat ca intentioneaza sa initieze modificarea Codului Civil in cadrul unei intalniri pe care a avut-o marti cu directorii din mass-media moldoveneasca.

Presedintele moldovean a respins totodata acuzatiile referitoare la lipsa libertatii de expresie in Republica Moldova.

"Sincer, noi chiar ne si suparam cand asemenea acuzatii vin si ni se par neobiective. Cum se poate vorbi despre lipsa libertatii de expresie atunci cand tirajul ziarelor care critica puterea este de cateva ori mai mare decat a celor care o lauda? Sau atunci cand unele publicatii, din motive doar lor cunoscute, il pot lesne eticheta in cel mai jignitor mod pe presedintele republicii si pot inventa diverse povesti despre pretinsele lui vicii? Acest lucru nu se intampla oare inclusiv pentru ca ziarele stiu ca pot face aceste lucruri fara a fi sanctionate intr-un fel sau altul si fara a raspunde in fata instantei de judecata?", a intrebat retoric presedintele Voronin.

Voronin a mai cerut directorilor din mass-media sa fie atenti in campania electorala care va incepe in toamna pentru a nu deveni unelte in mainile "sacilor cu bani" care "lucreaza impotriva statului".

Republica Moldova este considerata o tara a carei presa este lipsita de libertate, intrucat ingerintele Guvernului in mass-media sunt majore, privatizarile institutiilor de presa de stat sunt netransparente, iar accesul opozitiei la mijloacele de comunicare in masa este restrictionat.

UPDATE Serviciul de Investigații Criminale s-a sesizat în privința amenințărilor primite de jurnaliști din partea unei organizații care îl susține pe Călin Georgescu ”Avem tot despre voi. Nu știi în ce te bagi”
UPDATE Serviciul de Investigații Criminale s-a sesizat în privința amenințărilor primite de jurnaliști din partea unei organizații care îl susține pe Călin Georgescu ”Avem tot despre voi. Nu știi în ce te bagi”
Un site de investigații din România a făcut public marți, 3 decembrie, modul în care banii proveniți din Rusia, investiți în reclame aparent inofensive, precum cele legate de medicina...
Economia României, imediat după amânarea alegerilor. „Va fi important să arătăm că suntem la fel de capabili ca orice altă țară să răspundem amenințării unui război hibrid”
Economia României, imediat după amânarea alegerilor. „Va fi important să arătăm că suntem la fel de capabili ca orice altă țară să răspundem amenințării unui război hibrid”
După decizia Curții Constituționale de vineri, 6 decembrie, privind anularea completă a alegerilor prezidențiale din 2024, Bursa de Valori București a înregistrat o creștere pronunțată,...
#Voronin, #jurnalisti, #Curtea Europeana Drepturilor Omului, #calomnie , #Moldova
Comentarii
S
stapanul1940
rank 1
le 'inmoaie' cu bata pe jurnalisti ca deobicei
  1. Activisti de extremă-dreapta din Germania, prezenți la reședința lui Donald Trump din Florida în ziua alegerilor din SUA
  2. Povestea românului plecat în Bolivia care a ajutat sute de oameni cu nevoi speciale. Ghiță a adoptat 11 copii: ”Cea mai importantă lecție este sa fii om”
  3. China și Rusia complotează pentru un control militar asupra Arcticii, avertizează Pentagonul
  4. Republica Dominicană confiscă peste 9 tone de cocaină. Drogurile erau destinate Europei
  5. Vladimir Putin nu pare capabil să-l pe salveze pe Bashar al-Assad, în timp ce regimul sirian se prăbușește. Rebelii sunt la 20 de kilometri de Damasc
  6. Trump, Zelenski și Macron s-au întâlnit la Paris. Anunțul președintelui ucrainean: „Pacea prin forță superioară este posibilă” VIDEO
  7. Patriarhia face apel la preoți și credincioși să nu participe la protestele anunțate duminică. "Biserica promovează pacea şi unitatea, nu dezbinarea"
  8. Turiști blocați în zăpadă pe munte, recuperați de salvamontiști. Pericolul declanşării avalanşelor este de gradul 4 din 5 VIDEO
  9. "Părăsiți imediat țara!" Atenționare de pericol "nivelul 9 din 9" pentru românii din Siria, din partea MAE
  10. Yoon Suk-yeol rămâne preşedintele Coreei de Sud. Cum a supraviețuit moţiunii de destituire iniţiată de opoziţie