Voronin isi joaca ultima carte intr-un tete-a-tete cu Medvedev

Autor: Ana Ilie
Joi, 20 August 2009, ora 23:51
2900 citiri
Voronin isi joaca ultima carte intr-un tete-a-tete cu Medvedev

Pentru a treia oara doar in ultimele luni, presedintele moldovean in exercitiu Vladimir Voronin merge vineri sa ia lumina de la "tatucul" Dmitri Medvedev, la locuinta de vara a presedintelui rus, din statiunea Soci, de la Marea Neagra.

Pana acum, tete-a-tete-urile intre cei doi presedinti - comunistul moldovean si asa-zis liberalul rus- au avut loc numai in momente de cumpana pentru Voronin si camarila sa.

Prima intalnire dintre cei doi a avut loc in luna martie, inaintea alegerilor parlamentare din 5 aprilie, a doua intalnire a avut loc in luna iunie, inaintea alegerilor parlamentare anticipate din 29 august 2009. Cea de-a treia, de vineri, are loc chiar inainte de convocarea noului Parlament si alegerea unui nou presedinte al tarii.

Momentul crucial va fi sedinta noului Parlament din 28 august (Voronin programand-o in ultima zi in care se putea realiza, conform Constitutiei R. Moldova), cand se va pune pe masa continutul tratativelor "semideschise" purtate de liberal-democrati cu privire la impartirea celor mai inalte functii in stat.

Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana (cele patru partide de opozitie intrate in noul Parlament) au anuntat ca, pana atunci, vor purta discutii cu reprezentantii PCRM privind alegerea viitorului sef al statului.

Pana acum, de fiecare data cand s-a intors de la Moscova, rusofilul Voronin nu a venit cu mana goala.

Ba o declaratie de prietenie si sprijin total din partea lui Medvedev si al presedintelui din umbra, premierul Vladimir Putin, ba un imprumut financiar masiv pentru tara aproape ingenuncheata de criza economica. Toate, "plata" pentru loialitatea sefului statului moldovean dar si pentru unele concesii care poti fi doar speculate in acest moment.

Fiecare interventie a rusilor a avut drept scop demonstrarea publica a faptului ca, in opinia lor, Voronin este cel care "aduce banii in casa" si care este cel mai indreptatit sa conduca tara.

Ramane de vazut ce-si vor spune cei doi sefi de state la Soci, cert este ca pana si in pozitia de perdanti ai alegerilor anticipate, comunistii inca poseda parghii importante de presiune asupra opozitiei moldovene- AIE are nevoie de opt voturi de la comunisti pentru a-si numi presedintele si in consecinta Guvernul, altfel se intra intr-o criza politica accentuata ce se poate sfarsi in anticipate.

Unii observatori sustin ca partidul comunist se misca incet, ocolind gratos negocierile cu opozitia, tocmai pentru a astepta sa vada daca nu cumva se dezvolta tensiuni in sanul Aliantei.

Rusii, in schimb, au doua optiuni, din care ies relativ bine.

Daca comunistii reusesc, printr-o minune, sa-si pastreze influenta si pozitiile de forta, dau drumul la robinetul cu bani promisi inca dinainte de alegeri lui Voronin, si isi primesc pretul pe care l-au cerut in schimb (banii ar putea fi conditionati de orice, de la problema transnistreana la declararea rusei limba oficiala in R. Moldova).

In schimb, daca opozitia castiga si lupta pentru cele mai inalte pozitii in stat, atat Voronin cat si rusii vor da vina pentru stoparea fluxului de ruble pe politicile noului guvern, care au indepartat sprijinul financiar rus. Rusia iese invingatoare in ambele ipostaze.

Pentru comunisti insa, in aceste zile se joaca ultima lor carte: daca AIE isi impune in pozitiile cheie in stat propriii oameni, incepe practic sfarsitului dominatiei comuniste in R. Moldova, cu consecinte grave pentru membrii PCRM, care pot varia de la pierderea imunitatii pentru afacerile dubioase la stoparea afacerilor economice ilegale.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#intalnire Voronin Medvedev, #strategie comunisti Republica Moldova , #Moldova
Comentarii