Ziare.com

Voronin primeste, la Moscova, titlul de "Omul anului"

de Irina Olteanu
Marti, 15 Ianuarie 2008, ora 13:41

   

Voronin primeste, la Moscova, titlul de "Omul anului"
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, merge la Moscova pentru a primi titlul de "Omul anului" de la o fundatie patronata de Patriarhul Rusiei Aleksei al II-lea, in contextul relatiilor tensionate dintre tara sa si Romania, care preocupa presa moldoveana de marti, citata de Newsin.

Astfel, Timpul de dimineata scrie ca informatiile putine oferite de autoritati despre vizita lui Voronin in Rusia de la inceputul saptamanii viitoare a lasat loc de speculatii. Presedintia a lasat sa se inteleaga ca Voronin merge la Moscova pentru a se intalni cu presedintele rus Vladimir Putin si a discuta cu acesta problema Transnistriei.

In realitate, Voronin merge la Moscova la invitatia Fundatiei "Unitatea popoarelor pravoslavnice", prezidata de Patriarhul Bisericii ruse, Aleksei al II-lea. Fundatia are obiceiul de a acorda anual titlul de "Om al anului" unor personalitati care s-au remarcat prin serviciile pretioase aduse Bisericii si statului rus, anul acesta laureatul fiind presedintele moldovean.

Jurnal de Chisinau, compara intr-un comentariu situatia politica din Romania si din Republica Moldova, asimilandu-i pe presedintele si premierul roman cu "doi berbeci" si pe Voronin cu Bour. Analistul trece in revista conflictul dintre presedintele si premierul roman cu privire la numirea Noricai Nicolai, favorizat de o Constitutie prea vaga.

Daca alianta dintre partidele celor doi nu s-ar fi rupt, chestiunea ar fi fost rezolvata simplu, apreciaza cotidianul citat, imaginand un dialog ipotetic, in care Tariceanu l-ar fi informat pe Basescu despre intentia sa de a o numi pe Nicolai ministru al Justitiei.

"Mai Caline, e treaba ta, tu raspunzi de Guvern, am eu suficiente griji pe capul meu. Dar fii atent, ai putea avea probleme cu presa, iti amintesti de momentul cand a votat nepoata-sa in locul ei, in Parlamentul Romaniei?", ar fi avertizat Basescu. "Imi amintesc, mai frate, dar, te asigur, nu asta o caracterizeaza", ar fi replicat Tariceanu. "E cum spui tu, Caline!", ar fi raspuns presedintele, si problema ar fi fost rezolvata.

La randul sau, editorialistul de origine romana Mihai Contiu de la cotidianul proguvernamental Moldova Suverana, scrie ca Romania este "captiva propriilor servicii de informatii, care impun dependente de atitudine si lui Traian Basescu si lui Mihai Razvan Ungureanu". Exprimandu-si neincrederea ca cei doi politicieni ar fi putut avansa in fostul regim fara avize favorabile ale Securitatii, Contiu scrie ca Basescu a mostenit acelasi fals "pachet informativ cu privire la romanismul din R. Moldova".

"In timp ce cei doi-trei moldoveni pro-romani care ar mai fi, stau pe la casele lor si se gandesc cu ce sa-si achite facturile lunare de la intretinere, tapalaii si mitingistii pro-unionisti, in schimb, se scarpina satisfacuti pe burta de cat de lesne pot fraieri, in egala masura, si serviciile secrete romanesti, dar si pe cele rusesti, coroana inselaciunii, fireste, fiind purtata de catre politicienii romani care inca mai cred in imposibila Romanie Mare de la 1918", scrie editorialistul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 504 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nu omul, ci BOUL ANULUI!

evident doar la nivel academic!
altcumva poate fi numit si catelusul dresat al anului... marioneta anului... dementul anului... scrantitul anului... etc!

 

PROPUNERE PENTRU UN NOU TITLU

CARPA KGB-ista,PRO PUTIN-ISTA,RELICVA STALINISTA!

 

Komintern reloaded

Wow, ce eveniment de importantza mondiala !

Stimatzi cititori, ni se dezvalue motivul pentru care Vladimir V. (Vova II) s-a deplasat în capitala ex-sovietica : sa-si ia portia de laude de la Mult Prea Fericitul Aleksei II, pentru serviciile pretioase aduse Bisericii si statului rus (contrându-i pe vecinii care încearca sa se amestece în «treburili interne moldovineshti»). Titlul de "Om (mai bine zis neom) al anului" ce i s-a decernat, îl plaseaza în categoria unor personalitati care s-au «remarcat» in mod deosebit, de la Felix Dzerjinski (parintele CEKA) la Dwight Philby, en passant par Lavrenti Beria, Ejov etc. . . Iata de ce, îmi permit sa-i adresez tov. Prezident traditzionalul : Molodetz, Vova ! Padzdravleaiu i jelaiu vas uspeh ! Si la mai multe titluri de acest gen, pentru a le permite conatzionalilor noshtri de peste Prut sa deschida ochii asupra adevaratului personaj (daca mai era cazul).

Profitând de deplasarea la Moskwa, Vladimir V. (Vova II) da o raita si pe la dacha lui Vladimir P. (Vova I). Vizita de curtoazie, ca între fosti colegi KGB, mi se pare «normalino». Si o buna ocazie pentru a-si aminti cu nostalgie de anii de aur ai Maretzei Sovietski Soiuz, fondata de un alt Vladimir (Ulianov). Mi-as permite sa-l numesc Vova 0, pentru simplul motiv ca «pretinul» si tovarasul lui de lupta revolutionara, Zinoviev, i-a scris cu duiosie o misiva în anii când erau prigonitzi de Ohrana (politzia tzarista), ce se încheie cam surprinzator. Citez : «Vova, pupatzi-ash kurul tau revolutzionar». De altfel, Nadejda Krupskaia, tovarasha de viatza si de lupta a marelui Vova 0, l-a surprins în pat cu Zinoviev si i-a luat la întrebari pe amândoi cu coada maturii. Deh, amorul nu cunoaste limite, nici chiar în conditzii de alerta revolutzionara. Shi totushi, nu ma pot împiedica sa întreb : unde era morala proletara, mai tovarishci ? Poate ne va raspunde la aceasta chestiune un alt celebru revolutzionar, Adrian N. (Bombo), fervent apologet al sistemului socialist multilateral dezvoltat si reprezentant de frunte în promovarea ideologiei marxist-leniniste pe plan natzional si internatzional (prin cluburi dosnice).
Scuzatzi digresiunea, sa revenim la cei doi Vova din zilele noastre.
Dar, apropos, nu cumva si ei s-au «jucat Putzin» prin dacha, gen demonstratzie de arte martziale «în cuplu» ? Oh, nu, ei au evoluat mult fata de ilustrii lor predecesori ! Nu de alta, dar exista riscul sa se afle la Radio Erevan . . . Asa ca, cei doi corifei ai politikiei mondiale au revazut planurile strategice de mentinere a controlului asupra pamânturilor furate de la vecini si care, la un moment dat, pareau pregatite sa revina în matca lor fireasca. Iluzii desarte, din pacate. Ba i-au mai sugerat si «falsei portocale» Iuscenko sa «populeze» Insula Serpilor, pentru a contracara actiunile legale ale unor vecini hraparetzi care vor sa-i deposedeze de un teritoriu care nu le-a apartzinut niciodata slavilor înainte de 45, dar asta nu mai are nici o importantza, nu-i asa ? Ei sunt mari si tari si fac ce vor. Iar occidentalii nu manifesta nici un interes pentru acest «punct fierbinte » de pe glob (dupa cum Adolf H. nu si-a manifestat nici un interes pentru Basarabia în 1939 si Iosif S. ne-a suflat-o rapid prin protocolul secret al paktului de trista amintire). Asa ca baietzii îsi vad de treaba lor, iar românasii n-au decât sa astepte ad calendas grecas.
Vivat Dacia Aeterna si s-auzim numai de bine !
Semnat : Moldo-Valachul-Transilvan (adevarata Unio Trium Nationum)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor