Voronin refuza sa vorbeasca romaneste

Duminica, 05 Aprilie 2009, ora 12:20
2140 citiri
Voronin refuza sa vorbeasca romaneste

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a refuzat sa se exprime in limba romana, duminica, atunci cand a tinut un discurs despre exercitarea votului, discurs indreptat in mod egal spre Rusia si spre Romania.

Dupa ce si-a exprimat optiunea electorala, actualul presedinte moldovean Vladimir Voronin a declarat ca a votat pentru bunastarea tarii si pentru binele poporului, informeaza Evenimentul Zilei.

"Am votat pentru dezvoltarea tarii mai departe si pentru a contribui la realizarea cu succes a proceselor de reforme in toata tara, pentru o Moldova europeana si prospera", a declarat presedintele, in limba rusa.

Acesta este de parere ca relatiile cu Federatia Rusa "se vor dezvolta normal", mai ales ca tara sa detine presedintia Comunitatii Statelor Independente (CSI).

Incidente la vot

In ceea ce priveste situatia de la urne, dupa numai cinci ore de cand a inceput, practic, votarea, au si inceput sa apara nereguli. Este vorba despre orasul Cordoba, din regiunea Transnistria, unde electorii au fost impiedicati sa voteze.

Militienii le-au blocat accesul in sectiile de votare , iar cele 1.300 de persoane cu drept de vot au fost indemnate sa mearga sa voteze pe listele electorale suplimentare din alta localitate.

Un alt incident a avut loc sectia de votare nr. 5, din stanga Nistrului, unde, in ciuda prezentei Ambasadei Ucrainei, Ambasadei SUA, a OSCE si a Uniunii Europene, precum si reprezentanti ai Ministerului Reintegrarii, nu se permite votarea.

Cele 1.945 de sectii de vot, la care sunt asteptati aproximativ 2,6 milioane de cetateni, s-au deschis duminica la ora 7.00 in Republica Moldova.

Alte 33 de sectii de vot se deschid, in functie de fusul orar, in strainatate, la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova. La Bucuresti cele doua sectii, organizate la Ambasada si Consulat, s-au deschis, de asemenea, la ora 7.00.

Voronin nu mai are dreptul la un nou mandat

Duminica in Republica Moldova au loc alegeri parlamentare. Dupa opt ani de guvernare a Partidului Comunistilor, in care acesta a detinut, timp de doua mandate consecutiv, o majoritate confortabila pentru a nu tine cont de opinia si initiativele opozitiei, in urma alegerilor din 5 aprilie se asteapta constituirea in viitorul Parlament moldovean a doua poluri - Partidul Comunistilor este in continuare favoritul cursei, dar si alte trei partide de orientare liberala au practic garantata intrarea in viitorul Parlament.

In conditiile in care se cunosc practic favoritii cursei si partidele cu sanse de a ajunge in Parlament, marea necunoscuta a scrutinului de duminica ramane raportul dintre polul comunist si cel liberal din viitorul legislativ. Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Liberal (PL) si Alianta Moldova Noastra (AMN) toate trei cu doctrina liberala - au anuntat deja ca vor constitui o alianta post electorala.

Viitorul legislativ va trebui sa aleaga un nou sef al statului, iar Vladimir Voronin nu mai are dreptul de a candida.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...