Ziare.com

Voronin si Medvedev au vorbit despre posibilitatea mentinerii la putere a PCRM

Sambata, 22 August 2009, ora 08:57

   

Voronin si Medvedev au vorbit despre posibilitatea mentinerii la putere a PCRM
Unul din subiectele de baza in discutiile de vineri dintre presedintele rus Dmitri Medvedev si presedintele moldovean in exercitiu Vladimir Voronin a fost posibilitatea mentinerii puterii de catre Partidul Comunistilor in R. Moldova.

In urma alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie, o majoritate de 53 de mandate din cele 101 ale Parlamentului a revenit partidelor de opozitie, care astfel pot alege conducerea forului legislativ si cabinetul de ministri.

Partidul Comunistilor, care se afla la conducerea tarii din 2001, cauta cai pentru a "stramtora" alianta care a invins in alegeri, scrie Novii Reghion, citand un comentariu al serviciului in limba rusa al postului de radio BBC.

Voronin, care isi incheie al doilea si ultimul - conform Constitutiei - mandat prezidential, spera sa ocupe functia de presedinte al Parlamentului, foarte importanta in Republica Moldova. Pentru aceasta, grupul sau parlamentar, care are 48 de mandate, mai are nevoie de sustinerea a minim patru deputati din Alianta.

"Cred ca Voronin va solicita Rusiei, in persoana lui Medvedev, sa-i ofere sprijin in atingerea acestui scop", spune adjuncta sectiei pentru politicile statelor din vecinatatea apropiata a publicatiei ruse Nezavisimaia Gazeta, Svetlana Gamova.

Ea nu exclude posibilitatea ca pozitia lui Voronin sa fie primita cu receptivitate de conducerea rusa.

In opinia expertei, Moscova ar putea influenta doua din cele patru partide din opozitie - Alianta Moldova Noastra a lui Serafim Urechean si Partidul Democrat al lui Marian Lupu. Gamova este de parere ca Rusia isi va folosi canalele de influenta pentru a-i convinge pe liderii celor doua partide sa sustina comunistii.

"Cred ca Rusia va incerca sa-l ajute pe Voronin, pentru ca opozitia, mai ales partidele liberale care sunt lidere ale coalitiei, in cazul venirii la putere, indiscutabil in timp vor duce Moldova in UE si nu exclud ca si in NATO. Iar acest lucru nu intra in calculele Rusiei", a declarat Gamova in emisiunea Dimineata la BBC. Rusia isi va folosi tot arsenalul pentru ca acest lucru sa nu se intample, mai spune experta.

Agentia Novii Reghion il mai citeaza pe Marian Lupu, pe care il considera drept principalul candidat la functia de sef de stat si care, vineri, a salutat vizita lui Vladimir Voronin la Soci. "Orice contacte cu conducerea Rusiei sunt un lucru pozitiv", a declarat Lupu.

Potrivit ITAR-TASS, Lupu a declarat ca deocamdata conducerea Rusiei nu i-a contactat pe reprezentantii opozitiei moldovene venite la putere. In plus, liderul Partidului Democrat si-a exprimat speranta ca Kremlinul "va face pasi in directia consolidarii societatii moldovenesti".

Intr-un recent interviu acordat NewsIn, Lupu a declarat ca este mai mult ca sigur ca nimeni dintre partenerii externi ai Chisinaului nu si-a stabilit ca sarcina sa vina cu niste interferente dure in cadrul situatei politice interne din Republica Moldova. "Dar oricum, suntem si noi intr-un spatiu geografic, suntem intr-un anumit spatiu de interese politice si dialogul este prezent si cu factorii din exterior", a declarat Marian Lupu.

Pe de alta parte, un comunicat al serviciului de presa al presedintelui moldovean spune ca in cadrul discutiilor de vineri de la Soci presedintele in exercitiu Vladimir Voronin a discutat cu presedintele Medvedev inclusiv despre "situatia politica destul de dificila creata in Republica Moldova in urma alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie", fara a da insa mai multe detalii la acest capitol.

Comunicatul spune ca Vladimir Voronin si Dmitri Medvedev "au efectuat un amplu schimb de opinii vizand relatiile de colaborare moldo-rusa". O atentie deosebita a fost acordata examinarii unor posibile masuri comune de depasire a consecintelor crizei financiar-economice, aceasta din urma avand un impact negativ asupra volumului schimburilor de marfuri dintre cele doua tari.

In cursul intrevederii au fost discutate, de asemenea, chestiuni de actualitate care vizeaza cooperarea in cadrul Comunitatii Statelor Independente. Au fost facute unele bilanturi prealabile ale presedintiei Republicii Moldova in CSI. Cei doi presedinti au abordat subiectul pregatirii pentru summit-ul CSI planificat pentru luna octombrie la Chisinau si in cadrul caruia Republica Moldova va transmite Federatiei Ruse mandatul de presedinte in aceasta organizatie.

O alta tema a discutiilor anuntata oficial a constituit-o reglementarea transnistreana, precum si chestiunile vizand reluarea procesului de negocieri in formatul "5+2".

In declaratiile pentru presa Vladimir Voronin si Dmitri Medvedev au salutat caracterul permanent al consultarilor dintre cei doi sefi de stat - atat la nivel bilateral, cat si in cadrul unor manifestari comune ale Comunitatii, "fapt care faciliteaza solutionarea operativa a diverselor chestiuni ce tin de raporturile dintre Republica Moldova si Federatia Rusa", sustine serviciul de presa al presedintelui moldovean.

Sursa: rNews

Articol citit de 802 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

haraso

PUPAL IN SULA COMUNIST JEGOS

 

moldoveni sunt prosti ,oameni fara demnitate

uitati in georgia in cecenia sunt oameni cu demnitate care lupta impotriva porcilor rusi nu ca mamaligari din moldova care au pierdut demnitate de oameni , sunt niste sclavi

 

ai vrea tu

ai vrea tu ca moldovenii sa inghita din nou toate scursurile valahe, asa cum s-a intamplat dupa unirea din 1918!

Deportările nu s-au oprit in 1951

La 6 octombrie 1952, secretarul general al Partidului Comunist din RSS Moldovenească, Leonid Brejnev, se adresează Comitetului Central al Partidului de la Moscova cu «rugămintea» să fie deportate din Basarabia alte «elemente antisovietice», care au rămas nestrămutate in operatiunile din 6-7 iulie 1949 si 1 aprilie 1951. Potrivit lui Brejnev, «in prezent, pe teritoriul Moldovei sunt 3.117 persoane care s-au sustras de la strămutare in 1949: 735 familii de chiaburi insumand 2.382 persoane si 735 de chiaburi rămasi singuri, ale căror familii au fost strămutate si se află in colonii».

Nu-i dau liniste lui Brejnev nici credinciosii de altă religie: «…In prezent, in raioanele limitrofe ale orasului Bălti, sunt identificate incă 850 familii de sectanti iehovisti – 1.700 persoane, precum si 400 familii de adepti ai sectelor inochentistilor, arhanghelistilor, sambotistilor, cincizecistilor si adventist-reformistilor, in total 1.100 de persoane».

Desi nu avem date concrete, se poate presupune că rugămintea lui Brejnev nu a fost refuzată. Un proiect «strict secret» de Hotărare a presedintelui Consiliului de Ministri al URSS «Cu privire la strămutarea suplimentară de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, adeptilor sectelor ilegale ale iehovistilor, inochentistilor, arhanghelistilor, sambotistilor, cincizecistilor adventist-reformistilor si membrilor lor de familie» prevedea deportarea a 5.917 de persoane in aprilie 1953 in regiunea Kurgan din Siberia si RSS Kazahă, in conformitate cu Hotărarile Consiliului de Ministri al URSS nr.1290-467cc din 6 aprilie 1949 si nr.667-339cc din 3 martie 1951.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor