Ziare.com

Voronin si Smirnov nu s-au inteles la Tiraspol

Miercuri, 24 Decembrie 2008, ora 21:56

   

Voronin si Smirnov nu s-au inteles la Tiraspol
Republica Moldova si Transnistria nu au reusit miercuri sa ajunga la un acord privitor la formatul negocierilor pentru rezolvarea conflictului, in cadrul unei intalniri intre Vladimir Voronin si Igor Smirnov.

Voronin s-a intalnit la Tiraspol cu Smirnov, pentru a incerca sa-l convinga sa reia negocierile in formatul '5+2' - R.Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia, OSCE, UE, SUA - aflate in punct mort din 2006, transmite AFP.

"Cea mai importanta chestiune este reluarea negocierilor in format '5+2' ", a spus Voronin, care s-a mai intalnit cu Smirnov in aprilie, pentru prima data in ultimii sapte ani.

Smirnov a respins propunerea, spunand ca este dispus sa discute oricand cu R.Moldova, dar nu si cu occidentalii.

"Occodentul da bani Republicii Moldova, dar noua nu. De aceea noi suntem dispusi sa vorbim cu voi, dar nu cu acesti observatori", a spus Smirnov. Apoi a acuzat Chisinaul ca nu-si respecta promisiunile din trecut si i-a prezentat lui Voronin rezultatele unui referendum din 2006, in care transnistrenii s-au pronuntat in favoarea independentei.

Separatistii cer "un acord de prietenie si cooperare intre R. Moldova si Transnistria", conditie inacceptabila pentru Chisinau.

Nu a fost stabilita nicio data pentru o viitoare intalnire intre Smirnov si Voronin.

Dupa esecul planului sau de rezolvare a conflictului, in 2003, Rusia a prezentat in 2008 o noua propunere, bazandu-se pe o declaratie de neutralitate permanenta din partea R. Moldova, adica neaderarea ei la NATO.

In schimb, Transnistria ar trece sub suveranitatea R.Moldova, primind o ampla autonomie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 723 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor