Ziare.com

Comunistii sarbatoresc "eliberarea Moldovei de sub ocupatia romana"

Joi, 27 Iunie 2013, ora 21:04

   

Comunistii sarbatoresc "eliberarea Moldovei de sub ocupatia romana"
Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) va sarbatori vineri, 28 iunie, "eliberarea Moldovei de sub ocupatia romana". "In pofida tuturor calomniilor intunecate, amintirea aceasta va ramane vesnic in mintile si sufletele oamenilor", afirma comunistii moldoveni.

Potrivit unui comunicat de presa, deputatii si consilierii PCRM vor participa vineri la o "actiune de memorie" consacrata celei de-a "73 aniversare a eliberarii Moldovei de sub ocupatia romana".

"Nu vom intra in dezbateri pustii cu tot felul de falsificatori ai istoriei si trisori politici ce isi indreptatesc argintii primiti de peste Prut prin a murdari acest eveniment minunat, incercand sa sterga in radacina insasi memoria despre acele momente", se mentioneaza in comunicat, citat de Adevarul.

Epistola lui Voronin catre Merkel: Republica Moldova se dizolva in Romania

"In pofida tuturor calomniilor intunecate, amintirea aceasta va ramane vesnic in mintile si sufletele oamenilor. Raman documentele justificative pline de pozitivism si de amploarea evenimentului, care a marcat o pagina importanta in istoria statului moldovenesc, ce a permis poporului moldovenesc pastrarea identitatii si perspectiva istorica.

Acum, chiar si cei mai inversunati neprieteni a moldovenilor nu pot nega faptul ca perioada sovietica pentru Moldova a fost una de prosperitate economica si sociala fara precedent, un progres in domeniul educatiei, stiintei si culturii.

Anume din acest unghi de evaluare obiectiva, semnificatia acestor evenimente din 28 iunie 1940, devine una istorica. Deci, in ciuda tuturor criticilor pline de ura si de fals, poporul nostru isi va aminti mereu de lumina acestei date", se mai mentioneaza in comunicat.

Voronin: Limba romana n-a existat niciodata. Romanii au preluat limba moldoveneasca (Video)

In 2010, presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, a declarat 28 iunie ca Ziua ocupatiei sovietice. Potrivit decretului, in aceasta zi, in toate localitatile tarii urmau sa fie coborate in berna drapelele de stat si sa fie pastrat un moment de reculegere in memoria celor care au avut de suferit de pe urma ocupatiei sovietice. Decretul a fost anulat apoi printr-o decizie a Curtii Constitutionale.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2815 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu ti-e rusine ba nesimtitule ...?

Moldovane@,numai aberatii scrii omule, prostii si aiureli de idioat cronic...,te crezi destept dar esti prrost de numai nu imungi...! Eu sunt moldovean din Romania, spre deosebire de tine care esti o corcitura din Transnistria,EU nu va suport pe voi, mi-e greata numai cand va aud cum vorbiti, nu doresc o unire cu voi in asa-zisa Moldova mare, NICIODATA, Doamne fereste, sunteti batuti in cap maldavanilor crezand ca moldovenii adevarati vor dori asa ceva, ai *** in loc de creier.Voi, modovanii, purtati ilegal numele de Moldova/moldoveni, acest nume furat de la provincia istorica aflata in Romania. Moldova istorica e componenta indistructibila a Romaniei. Ba bolovane, de Dacia, de daci ai auzit, noi, moldovenii/romanii suntem urmasi dacilor, de fapt suntem dacii,Romania e Dacia nimic mai mult, ce abrezi cu tot felul de vome sovietice ba corcitura kaghebista..., nu tie rusine ba ordinarule! Ti-ar place sa vezi Romania dezbinata, jiggodie, ai studiat in RO, pe banii romanilor si acum scuipi si faci harti si tarisoare, coada de topor..., cum de nu intalnesc eu unul ca tine in fata, ti-as muta creierii in secunda unu corrcitura sovietica immputita.

 

O mica epigrama

Nu ma pot gandi decat la epigrama lui Pastorel Teodoreanu adresata lui Sadoveanu:
Sadoveanu filo-rus
Si-a-ntors spatele spre-Apus
Ca s-arate-Apusului
Cum e fata rusului!
Cam asa e si cu tov. Voronin. Sta-i-ar bunastarea aia sovietica in gat!

 

@ Omiduța !

Nu ! Niciodată teritoriile de peste Nistru nu au fost considerate ale Romaniei,in acei puțini ani cind Moldova făcea parte din Rominia Mare ( vezi harta ). Asta nu inseamnă că acolo nu trăiesc romani ! Sunt și ei precum ungurii prin alte județe din Transilvania in afară de Covasna și Harghita,o minoritate destul de consistentă,dar nu majoritară. Antonescu a creat această zonă tampon tocmai pentru că rominii cu ucrainenii au devenit prin retragerea rușilor....majoritari. Ucrainenii fiind și ei naționaliști,au trecut de partea Germaniei chiar și cu o parte a armatei ( Armata lui Vlasov ). Nemții au agreat ca această zonă să treacă sub stăpinire romanească. Astfel pină și Odessa ajunge sub Guvernoratul lui Alexianu. Putem noi pretinde și Odessa pentru că așa a decis Antonescu ? Nu ! Dar Moldova de sud,cea pină la vărsarea Nistrului ce azi aparține Ucrainei......Da ! e romanească. Cetatea Albă, Chilia,Ismail,Reni....trebuie revendicate. Pe acestea ni le-au furat Hrușciov și le-a dat ucrainienilor. Scrie Omiduțo pe Google doar "Rominia mare harta" și vei vedea cu ochii tăi că nu te mint.Vei vedea și acea fișie ce se numește Transnistria !

@Moldoveanu ! Ai perfecta dreptate, cu o rezerva

totusi. Spui : "Ucrainenii fiind și ei naționaliști,au trecut de partea Germaniei chiar și cu o parte a armatei ( Armata lui Vlasov )"
Reiese ca armata lui Vlasov ar fi fost formata (numai) din ucrainieni, ceea ce e fals.

Lui ADY Ca////

Asa este.Romania a fost prima care a recunoscut RM. Dar a doua nu cumva a fost SUA ?Pe mine ma mira mai mult ca scrierile depe aici se numesc comentarii.Transnistria e o problema creata ca sa se gaseasca nod in papura.Basarabia adevarata cuprinde Bugeacul,adica Cetatea Alba,nu Transnistria,Iar "Moldovenii" astie pe care-i luati in deradere,au o limba mai romaneasca decat cea amestecata cu deasila de straini,Aratati-mi un Alecu Mateevici de dincoace de Prut.Dar cu cine putem discuta oare ? Cu cei care citesc cartile de joc si istoria lui Tismaneanu ?

Nu ti-e rusine ba nesimtitule sa te numesti roman?

Numai aberatii scrii omule, prostii si aiureli de idioat cronic...,te crezi destept dar esti prrost de numai nu imungi...! Eu sunt moldovean din Romania, spre deosebire de tine care esti o corcitura din Transnistria,EU nu va suport pe voi, mi-e greata numai cand va aud cum vorbiti, nu doresc o unire cu voi in asa-zisa Moldova mare, NICIODATA, Doamne fereste, sunteti batuti in cap maldavanilor crezand ca moldovenii adevarati vor dori asa ceva, ai *** in loc de creier.Voi, modovanii, purtati ilegal numele de Moldova/moldoveni, acest nume furat de la provincia istorica aflata in Romania. Moldova istorica e componenta indistructibila a Romaniei. Ba bolovane, de Dacia, de daci ai auzit, noi, moldovenii/romanii suntem urmasi dacilor, de fapt suntem dacii,Romania e Dacia nimic mai mult, ce abrezi cu tot felul de vome sovietice ba corcitura kaghebista..., nu tie rusine ba ordinarule! Ti-ar place sa vezi Romania dezbinata, jiggodie, ai studiat in RO, pe banii romanilor si acum scuipi si faci harti si tarisoare, coada de topor..., cum de nu intalnesc eu unul ca tine in fata, ti-as muta creierii in secunda unu corrcitura sovietica immputita.

NU E Asa.

De ubde ai scos-o
Stalin si poporul Rus
Stau cu fundul spre apus
Ca sa vada tot apusul
Cat obraz mai are rusul'Asta poate face parte din folclor.Realitatea e ca daca nu era "marea alianta" Romania avea si acum Basarabia,Oare cine i-o fi ajutat pe sovietici ? Iliescu ?Parca nu cred.

 

Uite nene Cantemir epigrama lui Pastorel

Aveti aici un link care va arata ce si cum:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Discu%C8%9Bie:Mihail_Sadoveanu

Multumit!

e normal tovarase cioroiu

citez; Acum, chiar si cei mai inversunati neprieteni a moldovenilor nu pot nega faptul ca perioada sovietica pentru Moldova a fost una de prosperitate economica si sociala fara precedent, un progres in domeniul educatiei, stiintei si culturii.
Si acum vin eu si spun;
I ast timp si eu am inaintat in varsata si Somalia a mai inaintat ceva... Sa fie gratie urss-ului?
Dupa mintea ciorovnicului si soarele rasare datorita numai si numai urss.

 

De-a lungul istoriei mult prea ingaduitorului popor roman

au existat multi homunculi cu pretinse origini originare romanesti dar care erau si sunt doar creaturi ale dusmanilor Romaniei. Cozi de topor pe care istoria ii blesteama la nimicnicie. Nu poti sa-ti vinzi neamul si tara!!
Iata ca acest 'corb' poate! si o face! Ticalosul!

 

Tu vorbesti in numrlr romanilor ?

DEe prea buni ce suntem incepem orice razboi intr-o parte si-l terminam in alta ?De awsta nu ne pretuiesc nici invingatorii nici invinsii.Bine ca avem un sac mare cu laude.Ca dela Traian incoace ,am uitat de Decebal,si de tot ce pretindem ca am fi fost.Doar el s-a omorat,ca restul abea asteptau sa fie "civilizati" de navalitorii Romani.Iar femeile Dace, ce sa zicem de ele ?Au nascut poporul lui Traian.

MIC TRATAT DE RUSOFOBIE

Un lucru este clar in societatea romaneasca - suntem in marea noastra majoritate rusofobi. Apare insa intrebarea naturala: De ce noi romanii, NU iubim Rusia?
As dori sa fac aici distinctia clara intre Rusia si rusi. Romanii nu au o problema cu rusii, ci cu statul rus. De fapt rusii sunt poate mai mult decat romanii victime ale unui stat care niciodata nu a lucrat in folosul celor pe care ii reprezinta, ci a unei clici minoritare care a fost capabila inclusiv de crima in masa pentru a putea mentine puterea.
Nimeni nu ne-a spus De ce Sa nu iubim Rusia iar sentimentul este unul care vine din experienta relatiilor permanente cu acest stat, relatii care au demonstrat ca singura intentia a acestuia este anihilarea statului roman, un stat creat in mod intentionat pentru a deveni o stavila in fata expansiunii rusesti.
Este binecunoscut ca formarea statului roman in 1859 a avut loc cu sprijinul direct al puterilor occidentale, cu precadere a Frantei lui Napoleon, care au dorit sa formeze o cetate demografica si culturala care sa impiedice accesul Rusiei spre Europa Occidentala.
Din acel moment Rusia a dus in mod constant o politica continua de subminarea a statului roman si de incercare de distrugere a identitatii comune romane a cetatenilor acestuia. Pentru acest lucru ea nu s-a dat niciodata in laturi in a cuceri teritorii romanesti, in a se implica si dicta politica interna a statului, in a distruge identitar populatia romaneasca din teritoriile locuite de romani si cucerite de catre Rusia. Aceasta nu a vazut niciodata Romania ca un partener si i-a tratat pe romani ca pe niste slugi.

Au dreptate!

La noi tot comunistii (vopsiti in capitalisti rosii) sunt la putere, dupa puciul din '89!

 

Politicienii comuniști din Moldova.....

....trag pe turta lor,meschin,ca de obicei. Moldova e pină la Nistru ! nu uitați asta. Pe teritoriul Moldovei nu o să vedeți serbind rominii moldoveni,ci doar unii capsomani de etnie rusă sau găgăuză,tătară sau ucraineană. Cei de peste Nistru au acest drept pe care voi nu-l puteți nega. Eu sunt Transnistrean din Bender-Tighina,deci moldovean de origine romină,de pe malu moldovenesc al Nistrului,dar am trăit și copilărit pe ambele maluri. Așa că nu puteți voi să-mi furați identitatea națională. Vorbesc romanește mai bine și mai legat decit majoritatea dintre voi ,postaci politici,argați la unu sau altul dintre partidele ce au furat Romania din 89 și pină azi.Din spirit patriotic am acceptat să particip la eliberarea voastră in 89,dar politicienii voștri in frunte cu Ion Iliescu v-au prostit,furat revolta și azi tot un comunist aveți ca Președinte,altu Prim Ministru și Mafia tot nomenclaturistă. Și mai aveți curaju să ne criticați pe noi moldovenii care am stat sub cizmă rusească. Voi a-ți avut șansa de a fi DEMOCRAȚI și...unde a-ți ajuns ? Asta e democrație ? Asta e libertate ? A-ți ajuns sclavi foștilor comuniști și copiilor lor ! Și vă vor călări incă ani buni. Moldovenii au vrut să se alipească Rominiei ....și ? Iliescu ia trădat ! Atunci era posibil și mult mai ușor,azi...Russia și-a revenit din șocul 1990,poate trece din Transnistria peste Moldova in maximum 4 ore ! Ce vreți ? Să ne vedeți la groapa comună precum sirienii ? Moldovenii nu au avut șansa voastră,și totuși......luptă ca să rămină un popor liber și independent ! Voi ? Luptați ca să vă....DESTRĂMAȚI ! Nu vă văd bine in doi-trei ani. Străinii vă poartă simbetele,și ve-ți ajunge sclavi pe pămintul strămoșilor voștri. Măcar NOI ,moldovenii să ne intregim Moldova ....așa cum a fost ea lăsată de Stefan cel Mare și Sfint ! Voi o să ajungeți cu o Transilvanie germano-austriaco-ungurească iar Țara Romanească......o enclavă unde europenii vor inghesui rromii alungați din UE. Asta vreți ? Dacă nu......e timpu să vă treziți !

@Moldovene

De ce crezi ca romanii ardeleni au strigat la Alba Iulia, in anul 1918 "Noi vrem sa ne unim cu tara!"? De ce crezi ca Sfatul tarii de la Chisinau a votat, in martie, Unirea cu Romania?

TE-AM VAZUT IN TIMISOARA...

"Din spirit patriotic am acceptat să particip la eliberarea voastră in 89"
Cred ca te-am vazut prin Timisoara in 17 dec.1989,spargeai de zor geamurile de la Lloyd...si beai apa de la fantana cu pesti,sa te racoresti.
Spasiba,tavarisci,toti stiu ca romanu-i frate cu rusnacu' :)))

Multe dintre cele spuse sunt adevarate,

dar degeaba va autoamagiti, v-ati nascut roman si asa veti ramane toata viata, indiferent pe care mal al Nistrului ati trait la un moment dat. Cat despre rusi, ei nu au fost niciodata nici buni, nici cinstiti fata de noi romanii. Inclusiv nomenclatura comunista despre care faceti vorbire este la origine tot creatia lor. In ce priveste fascismul lui Antonescu, nu este cu nimic mai condamnabil decat cel al lui Stalin sau Molotov, care au batut si ei palma cu Hitler fara nicio problema.

Iliescu e invitat de onoare !

-----------------------------------

 

Noi suntem Moldoveni !

Ascultă ! copii noștri nu suferă de sindromu....neputinței ! Ei sunt mindri și vor lupta ca impreună.......romini,ruși,ucrainieni,găgăuzi,lipoveni,tătari,cazaci să trăiască pe acest petec de pămint numit MOL-DO-VA !

http://youtu.be/NkBRrBorDHA

Sa traiti, sa infloriti Moldovene, dar

tot romani sunteti sau cel putin asa se cheama pamantul pe care stati!

Esti ori agent or mankurt ori ambele

In legenda despre mancurti (prizonieri carora prin mijloace de o cruzime asiatica li se sterg memoria, vointa, nazuintele, initiativa, transformandu-i in sclavi perfecti, care executa orbeste ordinele si nu au alta grija decat indestularea burdihanului) relatata intr-un capitol al cartii, toata lumea a vazut o parabola pentru "Homo sovieticus". "Omul nou" la a carui constructie (de parca ar fi fost un baraj…) visa Ceausescu era si el tot un mancurt – rupt de traditie si de locurile natale, aruncat in cutiile de beton de la oras, muncind pe branci pentru indeplinirea planului cincinal in patru ani si jumatate cu toate ca manca "stiintific", venerandu-si conducatorul, vorbind in lozinci si indurand totul cu o inconstienta vecina cu fericirea.
http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/misterele-cuvintelor-mancurt-a-mancurtiza-mancurtizare-4744548/

APROPOS DE ILIESCU...

Astept invitatie la pomana,nu i-ar mai muri multi inainte !
Ioanaiiiiiiii a promis ca aduce muraturi,puse cu mana ei,dar eu din placate sunt banned :(

Moldovene, unde esti? La Multi Ani!

Sanatate si sa va carabaniti in Transnistria!

 

Romania a fost prima tara care a recunoscut Republica Moldova

Bineinteles ca presedinte era ilustrul Ion Ilici Iliescu.... Blestemul mortilor revolutiei si al moldovenilor carora le-a refuzat alipirea la Romania, o sa-l urmareasca si dincolo de moarte....

Din păcate......

....transnistrenii serbează ziua Eliberării de sub jugul fascist . Dacă Antonescu se oprea la Nistru,eliberind doar Moldova rominească.....azi nu ne-am contrazice. Transnistria a fost ocupată prin forța armelor unui General FASCIST,Gen. Antonescu. Cine nu cunoaște istoria.....le-o spun eu cu documente reale. Antonescu a trecut de partea Legionarilor cu doctrină fascistă,a imbrăcat cămașa verde a Gărzii de Fer,a cerut legionarilor să depună Jurămintul de Credință in fața lui și a lui Horia Sima. Salutul fascist a fost onorat de la tribuna oficială in fața a sute de mii de legionari. Priviți :
http://youtu.be/XxL3TTdpkTk
Acum....poate că e o surpriză pentru unii,dar istoria nu iartă ! Așa că nu mai criticați pe transnistreni că serbează ziua in care Armata Roșie ia eliberat de FASCISMU ROMÂNESC !
Nu uitați,că alături de cei doi Antonescu,a fost executat și Guvernatoru Fascist impus de Mareșal in Transnistria...Gheorghe Alexianu. Dar puțini dintre voi știu că Mareșalu se numea Victor ! oare.....nu e ceva premo......

@Moldoveanu

Transnistria nu-i oare tot o parte a Republicii Moldova, inclusiv a Romaniei? Nu cred ca suntem in masura sa-l judecam pe Ion Antonescu. Nu sunt fan al Maresalului,are o gramda de pacate, a luat o gramada de decizii gresite, dar a fost un om al timpului sau. Fara el soarta noastra era aceeasi, de muri-t, tot muream, dar o faceam in genunchi, fara riposta.

Dar a DOUA ?

a doua nu cumva a fost SUA ?Cerceteaza si spune-mi si mie.

Ascultă ! și ve-i ințelege !!!!!

http://youtu.be/NkBRrBorDHA


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor