Ziare.com

Voronin: Basescu este obsedat de romanii din Basarabia

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 23:59

   

Voronin: Basescu este obsedat de romanii din Basarabia
Presedintele Vladimir Voronin i-a dat o replica dura miercuri seara presedintelui Traian Basescu, acuzand "conducerea de varf" a Romaniei de "revansism statal", amestec in treburile interne, instigare la continuarea dezordinii stradale, atatare a urii interetnice si destabilizare regionala.

Intr-un discurs rostit la televiziunea de stat Moldova 1, Voronin a calificat drept "extrem de tendentioase si inoportune toate actiunile pe care le intreprinde fata de Republica Moldova conducerea de varf a Romaniei".

Invocand discursul rostit marti in Parlament de presedintele Romaniei, precum si presupusele "actiuni conspirative" desfasurate de ambasadorul roman la Chisinau, alaturi de "ostilitatea tuturor canalelor romanesti de televiziune" in zilele protestelor, Voronin acuza Romania ca alimenteaza separatismul transnistrean, aducand totodata prejudicii Ucrainei si "impingand intreaga regiune spre pericolul unei balcanizari periculoase".

"Promovarea unui romanism fundamentalist si agresiv alimenteaza separatismul transnistrean"

"Deosebit de dramatic este faptul ca promovarea unui romanism fundamentalist si agresiv, ca si actiunile de destabilizare politica a Moldovei doar alimenteaza separatismul transnistrean, justificindu-i pretentia unui pericol iminent care ar emana dinspre Romania.

Anume de aceea, toti cei care le inspira fatis cetatenilor minori ai tarii mele scenarii fanteziste despre refacerea Romaniei Mari, in primul rind submineaza stabilitatea regionala.

Nemaivorbind de faptul ca actiunile provocatoare sub acoperirea patriotismului aduc un prejudiciu indiscutabil si intereselor nationale ale Ucrainei, integritatii ei teritoriale, impingind astfel intreaga regiune spre pericolul unei balcanizari periculoase.

Trebuie sa recunosc ca in aceasta calitate a sa Romania, din pacate, nu este un generator de stabilitate pentru Republica Moldova si pentru regiunea din jur", a spus Voronin, al carui discurs integral este redat de agentia Moldpres.

"Basescu contribuie la atatarea vrajbei interetnice"

Voronin il acuza pe seful statului roman ca prin grija sa "obsedanta" pentru romanii din Basarabia contribuie la manifestarea "romanismului agresiv" si la atatarea "vrajbei interetnice".

"Pretentia domnului Basescu de a se preocupa de 'cele patru milioane de romani' nu este decat o dovada a neintelegerii realitatilor de la noi.

Asemenea atitudine, printre altele, nu tine seama de faptul ca in Republica Moldova traiesc cetateni de diferite nationalitati, care au drepturi egale cu cele ale natiunii titulare, grija obsedanta a domnului Basescu pentru romanii din Basarabia fiind nu doar o manifestare a romanismului agresiv, ci si un factor de atitare a vrajbei interetnice.

"Bucurestiul confunda istoria si cultura cu politica"

Imi pare rau ca autoritatile de la Bucuresti confunda istoria si cultura cu politica. Ar fi bine ca ele sa inteleaga un simplu adevar: afinitatea lingvistica si spirituala nu acorda nici unui om de stat de la Bucuresti dreptul sa-si extinda autoritatea politica asupra cetatenilor Republicii Moldova", a spus liderul de la Chisinau.

Voronin, vizibil deranjat de faptul ca Basescu i-a numit romani pe toti cetatenii R. Moldova, revine apoi la vechea sa teza, aceea ca Romania sustine si finanteaza partidele liberale de la Chisinau, care actioneaza impotriva independentei statului de peste Prut:

"Discursul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, (...) constituie un exemplu de revansism statal si nu mai lasa nici un fel de indoieli in privinta la aceea cine anume ii inspira pe acei politicieni, putini la numar, din Moldova, pentru care lupta pentru valorile liberale se identifica, nu stiu de ce, cu lupta impotriva independentei Moldovei.

Spre regretul nostru, presedintele Romaniei, in declaratia sa, (...) a indraznit sa declare ca intreaga populatie a Republicii Moldova e constituita din romani, s-a angajat sa sporeasca sprijinul organizatoric si financiar pentru toate acele structuri care vorbesc zilnic despre necesitatea lichidarii Moldovei, s-a adresat catre tineretul moldovenesc cu un apel de solidaritate si a promis sa-i duca pe toti romanii de peste Prut in Europa, prin acordarea in masa a cetateniei Romaniei.

Daca toate acestea nu inseamna amestec in afacerile interne ale Republicii Moldova si instigare la continuarea dezordinilor stradale, atunci, pe baza principiilor dreptului international, toate acestea pot fi calificate in termeni mai duri", este concluzia lui Vladimir Voronin.

"Am asteptat in zadar o reactie de condamnare"

Seful statului vecin s-a plans ca "in timpul desfasurarii evenimentelor din 7 aprilie, conducerea de varf (a Moldovei - n.r.) a asteptat in zadar o reactie de condamnare din partea Romaniei".

Reactie, care, isi dorea Voronin, "sa fi continut cel putin o desolidarizare de pogromistii care asaltau sediul Parlamentului si al administratiei prezidentiale purtand drapele romanesti si lozinci unioniste. A urmat insa o tacere stranie si elocventa", a afirmat Voronin.

Intrebat marti seara la TVR1 daca l-a sunat pe omologul Voronin, presedintele Traian Basescu a raspus ca nu, adaugand ca a considerat ca nu era cazul sa faca un asemenea gest.

"Ambasadorul Teodorescu a transformat ambasada intr-un loc de intalniri conspirative"

Ajungand la momentul expulzarii ambasadorului Romaniei la Chisinau, Voronin l-a acuzat ca "a transformat Ambasada condusa de el nu intr-un loc al dialogului politic dintre doua state, ci intr-un loc de intalniri conspirative cu diferite personaje ale politicii moldovenesti, care cauta sprijin nu atat din partea societatii (moldovene), cat din partea Guvernului Romaniei".

Usor ironic, Voronin ii da insa circumstante atenuante lui Filip Teodorescu: "Dar se dovedeste ca stimatul diplomat se comporta asa numai de aceea ca, in primul rand, pentru propriul sau presedinte nu exista notiunile de identitate moldoveneasca si de independenta moldoveneasca".

"Presa e de vina pentru impunerea vizelor"

Apoi, Voronin a justificat impunerea vizelor pentru cetatenii romani blamand partial pentru aceasta si presa: "In acea zi deosebit de incordata (7 aprilie - n.r.) toti au remarcat ostilitatea deosebita, practic, a tuturor canalelor romanesti de televiziune, care chemau fatis populatia tarii noastre la rebeliune.

Societatea moldoveneasca a vazut cum se organizau voluntarii din Romania pentru a fi trimisi de urgenta peste granita, la Chisinau, cum toate protestele stradale erau etichetate cu mindrul cuvint 'revolutie'. Toate aceste semnale alarmante ne-au determinat sa introducem regimul de vize pentru cetatenii romani.

Aceasta masura impusa este doar un raspuns statului vecin, care s-a lasat antrenat fatis in evenimentele politice interne din Moldova", a spus presedintele R. Moldova.

Voronin revine apoi la un ton mai impaciuitor si incearca sa singularizeze vinovatul pentru deteriorarea relatiilor moldo-romane: "Raman pe constiinta presedintelui Basescu toate aprecierile lui dure si declaratiile sale neretinute".

"UE poarta raspunderea colectiva"

In acelasi timp, presedintele moldovean ar dori ca actiunile lui Traian Basescu sa fie judecate de forurile europene, sugerand ca si Uniunea Europeana poarta o parte din responsabilitate:

"Sper ca ele vor constitui obiectul unei investigatii speciale in cadrul Uniunii Europene, care este obligata sa poarte raspundere colectiva pentru actiunile unei tari care a procedat la provocarea de ciocniri stradale in alta tara.

In acelasi timp, forta si spiritul valorilor europene rezida nu numai in capacitatea de a tine in frau instinctele de grota ale unor politicieni europeni. Forta lor rezida in a identifica in comun consensul in cele mai dificile situatii. Cu mare parere de rau, relatiile dintre Moldova si Romania, fac astazi parte din aceasta categorie de probleme", a conchis Voronin.

Sursa: rNews

Articol citit de 5227 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

CUM ADICA...

....am,,alimentat separatismul transnistrean" cand de fapt,orientarea dumnealui,,pro rusa"..inseamna si asocierea cu ceea ce se intampla in TRANSNISTRIA!!Citesc pe chipul lui VORONIN,,frica de ceea ce-l asteapta,dorinta de a scapa din..conflictul cu propriul popor< in care a intrat>,dezamagirea ca nu a reusit sa duca pana la capat"!!Nu-i sanatos pentru acuzatiile aduse ambasadorului roman[auzi,intalniri conspirative],presei,radioului,televiziunii romane[era normal sa prezinte evenimentele de la fata locului cu tineretul dezlantuit si nemultumit]si nu in ultimul rand..UE!!??Ce are cu istoria,cultura si politica!?Cine..pe cine confunda!??

 

wow

wowow

 

raspuns wow

raspuns

uitati ce fata are fratilor

uitativa la fata acestui dictator e bolnav psihic

 

calaule sa terminat cu tine

ce-i 4 milioane de romani fratii nostri de singe nu te vor lasa-i in pace pe ei si tot neamul romanesc si fugi cit mai ai timp , ori razbunare si blestemul acestui neam te va ajunge pt raul ce ai facut

 

zidul

cind era rasboi in iugoslavia si pe hirtii le bucuresti scria ENBAGO catre sirbi nimeni nu a respectat nimic de la presedinte la cei ce staeau pe granita(populatie,graniceri)vagoane intregi plecau spre belgrad cu petrol si mancare,,,,ar trebui sa se intanple acelasi lucru cu granita de est,sint moldovean roman sint mai ruda cu moldoveni ca cu sirbi si am vizitat moldova de mai multe ori cine stie daca mai apuc,nici romani nici moldoveni nu prea vreau unire cu toate ca sintem rude dar granita laso deschisa e mai rau ca NORD-SUD KOREA

 

De fapt, Basescu e adevarata obsesie...

Normal, pentru Mafia comunista de peste tot, Basescu e obsedat ! Ba de romani (pentru Voronin), ba de Nastase (pentru Geoana). Tipii nici nu se mai ascund, probabil ordinul de zi pe unitate venit de la Moscova include si obligativitatea rostirii anumitor cuvinte, sintagme, idei...De fapt, Basescu e adevarata obsesie, si pentru Mafia de la Chisinau, si pentru Mafia de pe Kisseleff.

 

Cei trebuie la Neandertaleru de Basescu?sa le dea Rushii arme la Moldoveni sa le dea o lectie la primitivii valahi

Ma mir ca nu le trebuie la valahi si groenlanda.Ei cred ca peste tot pe unde a trecut un salbatic valah cu opincile lui imputit e si teritoriu valah.Mda,si mai e ceva valahii astia au doi tatsi: Pe Decebal si pe Traian.Prin ,,iepoca de aur,, a cizmarului au mai inventat ceva:Cica acuma ei se trag din BuricPizzdda.Si-au pus numele de rrromini ca sa aiba pretentii la teritorii.Intotdeauna in fruntea valahilor sau cocotat jigodii spurcate valahe care povesteau prostimii valahe o istorie si povesti care au existat cel mult in fantazia bolnavilor psihici cu sifilis in cap,ca Ceausescu,Vadim,Basescu,Iliescu,etc.
De cand au intrat valahii in Nato lea crescut ochii ca la vierme si isi iau nasu la purtare,cu toate ca e vai de capul lor,au ajuns rushinea lumii,vandalii valahi sint cele mai necivilizate creaturi,sint mai rai ca si animalele.Basescu e neandertaler.

 

?????

Daca tu esti SUPERIOR, am inteles ca ori esti rus, ori ....de alta nationalitate, care sta sa fie pusa la punct !

BOZGORICA,TI-A AJUNS TENIA LA CREIER...

...Si te gadila la prostie,ti-o starneste?OPINCI IMPUTITE AU AVUT STRAMOSII TAI,NAVALITORII HUN-agori SI MAG(YA)ORI,VENITI DIN STEPELE ASIEI.IMPUTITI LA CARACTER SI OMENIE SUNT ASASINII MAGHIARI care AU ARS PE RUG,SCHILODIT(ochi scosi,decapitari,copii ucisi in leagan sau in burta mamei,dinti scosi cu baioneta)ROMANI ARDELENI PENTRU SIMPLA VINA CA AU FOST ROMANI.ATI OMORAT 50.000 DE ROMANI NEVINOVATI(femei,batrani,copii)IN ANII 1848-1849.ATI FOST CEI MAI MARI ASASINI IN AL 2-lea RAZBOI MONDIAL,DUPA HITLER SI STALIN.Goanga cu palinca sub teasta in loc de creier,aceasta e,,civilizatia''''voastra?MAI CREIER DE AVORTON DE MAIMUTA ZBARCITA,NE FACI VENETICI PE PROPRILE PAMANTURI?Rusii au intrat pe teritoriul Moldovei abia in secolul 17,Moldova era 100% romaneasca.CAT DESPRE TRANSILVANIA CITESTE SCRIERILE CRONICARILOR MAGHIARI ANONIMUS,SIMON DE KEZA,NISTOR si ALTI CRONICARI DIN SEC.12-13 CARE ADEVERESC FAPTUL CA ATI INTRAT PRIN RAZBOI IN TRANSILVANIA,CA ATI INTALNIT ROMANI AICI IMPOTRIVA CARORA ATI LUPTAT.Asculta mai paduche,vii la mine in casa adus de caini asiatici si ma faci venetic in propria casa?Vezi ca va dam cu spray antiinsecte,sa plecati inapoi in Siberia,la mama Rusie,daca va sunt dragi rusii si nu va place aici si de noi.

ROMANIA ROMANILOR!

Voronin si sistemul comunist au zilele numarate,sistem comunist care exista din plin si in Romania.Toata Europa fierbe si valul ne va lovi cu siguranta.Tinerii din aceasta tara trebuie sa se trezeasca in acest moment si sa stranga randurile pentru a forma o noua clasa politica competenta si neaservita intereselor de grup.Desteapta-te Romane!

 

VORONIN

Am mai spus-o si o spun din nou.....cel mai bun comunist este comunistul MORT.

 

e deja tras in teapa-dat-i vodca ca-l doare!

cioara rosie e deja trasa in teapa si pusa pe protap, acum nu-l mai salveaza nici macar fratii lui, maimutoii rosii veniti cu MIG-urile de la moscova. E o chestiune de zile...Nici la Haga nu mai ajunge... ca tribunalul international nu e pentru animale...hingherii sunt la usa si votca s-a terminat, damblagiu sovietic.
ROMANIA E ETERNA!

 

Voronin

Te asteapta Moscova care nu crede in lacrimi.
Cum mai poti sta in tara dupa ce ai maltratat si ucis tiner, comunist criminal ce esti.
Cred ca drumul rusesc te asteapta, poti sa mai duci cu tine si pe tovarasul Bodiul daca mai face umbra pamintului.
Mare lichea si secatura ma esti.

 

e o vorba Romaneasca

Utit imi este de drumul lung si omu prost,sau cu prostu sa nu te pui....

 

Vrea sa se dezvinovateawsca !

Voroni- Cioroiu vrea sa se desvinovateasca de greselile ce le-a facut aidoma lui Ceausescu si arunca vina pe Romania. In fata poporului Basarabiei NU SE POATE DESVINOVATI.Are impreuna cu SSI,Procuratura si politia mainile murdare de sangele celor v doua crime si de suferinta celor arestati,de lipsirea de drepturi si tratamenterele aplicate,de constrangererea presei.Doar un zid chinezesc i-i mai trebuie sa construiasca asa cum au facut comunisti in Germania unde au construit ZIDUL BERLINULUI. Voronin trebuie judecat de poporul Basarabiei asa cum a fost si fratele lui intu ideologie Ceasca.

 

vormonim asta e ..si ridicol

consider 98% pozitia lui Basescu ok! il inteleg si pt cele 2% , a luat o pozitie f diplomatica! ceea ce vrea vormonim acum e un fel de "scuipare protagonista"! se asteapta o pozitie mai ferma din partea UE, oricum vormonim a sarit prileazul rau de tot! probabil incepe sa se stinga luminita de la moscova

 

Ca de obicei , Basescu e de vina ;

De ce oare seamana asa de bine tehnica folosita de generalul de securitate Voronin de a arunca cu acuze in loc sa termine cu comportamentul de diktator ,
cu tehnica folosita de liberali , de a-l acuza pe acelasi Basescu , in timp ce ei vindeau petrolul si gazele naturale ....
Samanta de scoala sovietica de securisti ... aceeasi mama ....

 

Ai dreptate Ghilotina,

Citind ce zice Voronin parca citim postarile lui GELU si BOBY 23. Iti vine chiar sa crezi ca Voronin este cel ce se ascunde in spatele celor 2 nume si nu numai. Mai ales ca, iata pana la aceasta ora GELU, BOBY 23 si alti ortaci de-ai lor nu si-au facut aparitia. Intelegem deci ca ei si-au spus de fapt cuvantul prin discursul lui Voronin si nu mai este nevoie sa -si verse din nou laturile aici.


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor