Ziare.com

Voronin: Basescu este obsedat de romanii din Basarabia

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 23:59

   

Voronin: Basescu este obsedat de romanii din Basarabia
Presedintele Vladimir Voronin i-a dat o replica dura miercuri seara presedintelui Traian Basescu, acuzand "conducerea de varf" a Romaniei de "revansism statal", amestec in treburile interne, instigare la continuarea dezordinii stradale, atatare a urii interetnice si destabilizare regionala.

Intr-un discurs rostit la televiziunea de stat Moldova 1, Voronin a calificat drept "extrem de tendentioase si inoportune toate actiunile pe care le intreprinde fata de Republica Moldova conducerea de varf a Romaniei".

Invocand discursul rostit marti in Parlament de presedintele Romaniei, precum si presupusele "actiuni conspirative" desfasurate de ambasadorul roman la Chisinau, alaturi de "ostilitatea tuturor canalelor romanesti de televiziune" in zilele protestelor, Voronin acuza Romania ca alimenteaza separatismul transnistrean, aducand totodata prejudicii Ucrainei si "impingand intreaga regiune spre pericolul unei balcanizari periculoase".

"Promovarea unui romanism fundamentalist si agresiv alimenteaza separatismul transnistrean"

"Deosebit de dramatic este faptul ca promovarea unui romanism fundamentalist si agresiv, ca si actiunile de destabilizare politica a Moldovei doar alimenteaza separatismul transnistrean, justificindu-i pretentia unui pericol iminent care ar emana dinspre Romania.

Anume de aceea, toti cei care le inspira fatis cetatenilor minori ai tarii mele scenarii fanteziste despre refacerea Romaniei Mari, in primul rind submineaza stabilitatea regionala.

Nemaivorbind de faptul ca actiunile provocatoare sub acoperirea patriotismului aduc un prejudiciu indiscutabil si intereselor nationale ale Ucrainei, integritatii ei teritoriale, impingind astfel intreaga regiune spre pericolul unei balcanizari periculoase.

Trebuie sa recunosc ca in aceasta calitate a sa Romania, din pacate, nu este un generator de stabilitate pentru Republica Moldova si pentru regiunea din jur", a spus Voronin, al carui discurs integral este redat de agentia Moldpres.

"Basescu contribuie la atatarea vrajbei interetnice"

Voronin il acuza pe seful statului roman ca prin grija sa "obsedanta" pentru romanii din Basarabia contribuie la manifestarea "romanismului agresiv" si la atatarea "vrajbei interetnice".

"Pretentia domnului Basescu de a se preocupa de 'cele patru milioane de romani' nu este decat o dovada a neintelegerii realitatilor de la noi.

Asemenea atitudine, printre altele, nu tine seama de faptul ca in Republica Moldova traiesc cetateni de diferite nationalitati, care au drepturi egale cu cele ale natiunii titulare, grija obsedanta a domnului Basescu pentru romanii din Basarabia fiind nu doar o manifestare a romanismului agresiv, ci si un factor de atitare a vrajbei interetnice.

"Bucurestiul confunda istoria si cultura cu politica"

Imi pare rau ca autoritatile de la Bucuresti confunda istoria si cultura cu politica. Ar fi bine ca ele sa inteleaga un simplu adevar: afinitatea lingvistica si spirituala nu acorda nici unui om de stat de la Bucuresti dreptul sa-si extinda autoritatea politica asupra cetatenilor Republicii Moldova", a spus liderul de la Chisinau.

Voronin, vizibil deranjat de faptul ca Basescu i-a numit romani pe toti cetatenii R. Moldova, revine apoi la vechea sa teza, aceea ca Romania sustine si finanteaza partidele liberale de la Chisinau, care actioneaza impotriva independentei statului de peste Prut:

"Discursul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, (...) constituie un exemplu de revansism statal si nu mai lasa nici un fel de indoieli in privinta la aceea cine anume ii inspira pe acei politicieni, putini la numar, din Moldova, pentru care lupta pentru valorile liberale se identifica, nu stiu de ce, cu lupta impotriva independentei Moldovei.

Spre regretul nostru, presedintele Romaniei, in declaratia sa, (...) a indraznit sa declare ca intreaga populatie a Republicii Moldova e constituita din romani, s-a angajat sa sporeasca sprijinul organizatoric si financiar pentru toate acele structuri care vorbesc zilnic despre necesitatea lichidarii Moldovei, s-a adresat catre tineretul moldovenesc cu un apel de solidaritate si a promis sa-i duca pe toti romanii de peste Prut in Europa, prin acordarea in masa a cetateniei Romaniei.

Daca toate acestea nu inseamna amestec in afacerile interne ale Republicii Moldova si instigare la continuarea dezordinilor stradale, atunci, pe baza principiilor dreptului international, toate acestea pot fi calificate in termeni mai duri", este concluzia lui Vladimir Voronin.

"Am asteptat in zadar o reactie de condamnare"

Seful statului vecin s-a plans ca "in timpul desfasurarii evenimentelor din 7 aprilie, conducerea de varf (a Moldovei - n.r.) a asteptat in zadar o reactie de condamnare din partea Romaniei".

Reactie, care, isi dorea Voronin, "sa fi continut cel putin o desolidarizare de pogromistii care asaltau sediul Parlamentului si al administratiei prezidentiale purtand drapele romanesti si lozinci unioniste. A urmat insa o tacere stranie si elocventa", a afirmat Voronin.

Intrebat marti seara la TVR1 daca l-a sunat pe omologul Voronin, presedintele Traian Basescu a raspus ca nu, adaugand ca a considerat ca nu era cazul sa faca un asemenea gest.

"Ambasadorul Teodorescu a transformat ambasada intr-un loc de intalniri conspirative"

Ajungand la momentul expulzarii ambasadorului Romaniei la Chisinau, Voronin l-a acuzat ca "a transformat Ambasada condusa de el nu intr-un loc al dialogului politic dintre doua state, ci intr-un loc de intalniri conspirative cu diferite personaje ale politicii moldovenesti, care cauta sprijin nu atat din partea societatii (moldovene), cat din partea Guvernului Romaniei".

Usor ironic, Voronin ii da insa circumstante atenuante lui Filip Teodorescu: "Dar se dovedeste ca stimatul diplomat se comporta asa numai de aceea ca, in primul rand, pentru propriul sau presedinte nu exista notiunile de identitate moldoveneasca si de independenta moldoveneasca".

"Presa e de vina pentru impunerea vizelor"

Apoi, Voronin a justificat impunerea vizelor pentru cetatenii romani blamand partial pentru aceasta si presa: "In acea zi deosebit de incordata (7 aprilie - n.r.) toti au remarcat ostilitatea deosebita, practic, a tuturor canalelor romanesti de televiziune, care chemau fatis populatia tarii noastre la rebeliune.

Societatea moldoveneasca a vazut cum se organizau voluntarii din Romania pentru a fi trimisi de urgenta peste granita, la Chisinau, cum toate protestele stradale erau etichetate cu mindrul cuvint 'revolutie'. Toate aceste semnale alarmante ne-au determinat sa introducem regimul de vize pentru cetatenii romani.

Aceasta masura impusa este doar un raspuns statului vecin, care s-a lasat antrenat fatis in evenimentele politice interne din Moldova", a spus presedintele R. Moldova.

Voronin revine apoi la un ton mai impaciuitor si incearca sa singularizeze vinovatul pentru deteriorarea relatiilor moldo-romane: "Raman pe constiinta presedintelui Basescu toate aprecierile lui dure si declaratiile sale neretinute".

"UE poarta raspunderea colectiva"

In acelasi timp, presedintele moldovean ar dori ca actiunile lui Traian Basescu sa fie judecate de forurile europene, sugerand ca si Uniunea Europeana poarta o parte din responsabilitate:

"Sper ca ele vor constitui obiectul unei investigatii speciale in cadrul Uniunii Europene, care este obligata sa poarte raspundere colectiva pentru actiunile unei tari care a procedat la provocarea de ciocniri stradale in alta tara.

In acelasi timp, forta si spiritul valorilor europene rezida nu numai in capacitatea de a tine in frau instinctele de grota ale unor politicieni europeni. Forta lor rezida in a identifica in comun consensul in cele mai dificile situatii. Cu mare parere de rau, relatiile dintre Moldova si Romania, fac astazi parte din aceasta categorie de probleme", a conchis Voronin.

Sursa: rNews

Articol citit de 5227 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asta stie, asta spune!

Nu merita mai multa atentie, orice-ar face vremea lui a trecut! Iar daca n-ar fi el, ar fi altul, la fel de nemernic! Ca asa sunt cozile de topor, de cand lumea si pamantul!!

 

 

UN DISCURS DEGEABA

* Acest moshulica ar putea iesi la pensie, in loc sa.i arate mushkii in directia vecinilor, de la care a orimit numai ajutor.
* De fapt, moshulika vorbeste un ultimul minut, de pe ulima suta de metri, inainte de a parasi fotoliul prezidential si a iesi definitiv din istorie, adica de acolo, unde nici nu a intrat.
* De acum incolo, soarta domnului Voronin este pecetluita de Ion Creanga: "Pashol la turbinka!".

 

 

De la Stefan Cel Mare cetire :

"Marele" Presedinte Voronin a pierdut contactul cu realitatea.Din pacate cei care au de suferit sunt oamenii obisnuiti,pe umerii lor cade toata nebunia prezidentiala.Si vor suferi in continuare copiii copiilor copiilor,urmasilor...c-asa-i in Moldova.

 

 

Ca de obicei , Basescu e de vina ;

De ce oare seamana asa de bine tehnica folosita de generalul de securitate Voronin de a arunca cu acuze in loc sa termine cu comportamentul de diktator ,
cu tehnica folosita de liberali , de a-l acuza pe acelasi Basescu , in timp ce ei vindeau petrolul si gazele naturale ....
Samanta de scoala sovietica de securisti ... aceeasi mama ....

 

 

Mugabe al romanilor de pretutindeni...Bolnav de putere, Voronin va ajunge la groapa de gunoi a istoriei !

Pentru a fi un conducator destoinic, trebuie sa ai o minte stralucita, un caracter altruist si ceea ce confratii nostri de ginta latina numesc ''grande cojones''...Politrucul asta, ca cei 99% din politicienii lumii, nu are nici macar bunul simt sa se auto-examineze, sa se intrebe care ii este menirea pe acest pamant, in aceasta existenta ?!...Nu degeaba, fiecare natiune isi numara pe degete patriotii si ''ascunde sub presul istoriei'' lista cat o zi de post a conducatorilor nevolnici, bicisnici, eunuci, ticalosi si vanzatori de tara si neam ! Dar, se pare ca istoria nu mai are rabdare si timpul se grabeste (ca sa citez un mare prozator) si va veni vremea si pentru romani sa fie condusi prin pustiu de o adevarata calauza (mai corect, un grup de patrioti)...Altfel, la ce bun o bucatica din Gradina Domnului, daca romanii nu au parte si de un Gradinar harnic si priceput ?!...

 

 

vormonim asta e ..si ridicol

consider 98% pozitia lui Basescu ok! il inteleg si pt cele 2% , a luat o pozitie f diplomatica! ceea ce vrea vormonim acum e un fel de "scuipare protagonista"! se asteapta o pozitie mai ferma din partea UE, oricum vormonim a sarit prileazul rau de tot! probabil incepe sa se stinga luminita de la moscova

 

 

Foto

Ce fotografie sugestiva! Felicitari! Asta e imparatul din Tara Chiorilor si a Surzilor, pe care a creat-o.

 

 

ce poza....

parca-i constipat pe buda.....
se chinuie dar nu iese ....

 

 

Si noi si ei am gresit...ii clar

ei cu valorile mafioto-comuniste....noi cu lipsa investitiilor si evitarea cumpararii rusofililor... din pacate pe basarabeni ii asteapta momente grele financiare... iar Voronin sa se intrebe daca chiar majoritatea romana doreste un asemenea comportament...adevarul ii ca peste 5 sau10 ani o sa regrete basarabeni cei 30% care au votat cu comunistii...pana atc dragi romani noi tb sa ajungem sa ne permitem sa-i cumparam...adica sa devenim o forta regionala economica....

 

 

Ai dreptate Ghilotina,

Citind ce zice Voronin parca citim postarile lui GELU si BOBY 23. Iti vine chiar sa crezi ca Voronin este cel ce se ascunde in spatele celor 2 nume si nu numai. Mai ales ca, iata pana la aceasta ora GELU, BOBY 23 si alti ortaci de-ai lor nu si-au facut aparitia. Intelegem deci ca ei si-au spus de fapt cuvantul prin discursul lui Voronin si nu mai este nevoie sa -si verse din nou laturile aici.

 

 

Vrea sa se dezvinovateawsca !

Voroni- Cioroiu vrea sa se desvinovateasca de greselile ce le-a facut aidoma lui Ceausescu si arunca vina pe Romania. In fata poporului Basarabiei NU SE POATE DESVINOVATI.Are impreuna cu SSI,Procuratura si politia mainile murdare de sangele celor v doua crime si de suferinta celor arestati,de lipsirea de drepturi si tratamenterele aplicate,de constrangererea presei.Doar un zid chinezesc i-i mai trebuie sa construiasca asa cum au facut comunisti in Germania unde au construit ZIDUL BERLINULUI. Voronin trebuie judecat de poporul Basarabiei asa cum a fost si fratele lui intu ideologie Ceasca.

 

 

Iliescu reload....

are dreptate cu cei 4 milioane... dar tot nu vb de cetatenii romani....

 

 

huo genta

bai genta esti un mare dobiitoc, reload esti tu cu toti creetinii care sunteti obsedati de iliescu. mai schimbati placa fratilor."prostul moare de grija altuia si cainele de drum lung". astia sunteti voi cei care nu mai terminati cu iliescu. de fapt sunteti niste rebuturi genetice. cred ca sunteti facuti din llaba la betie

 

 

Voronin

Te asteapta Moscova care nu crede in lacrimi.
Cum mai poti sta in tara dupa ce ai maltratat si ucis tiner, comunist criminal ce esti.
Cred ca drumul rusesc te asteapta, poti sa mai duci cu tine si pe tovarasul Bodiul daca mai face umbra pamintului.
Mare lichea si secatura ma esti.

 

 

MOLDOVA, ARDEALUL SI TARA ROAMNEASCA

Desigur bolsevicul Voronin nu trebuie bagat in seama. Nu stie ce vorbeste fiindca mai mult nu poate. Dar un singur lucru poate spune in adevar: Moldova-i una! Moldova lui Stefan cu capitala la Suceava, de la Nipru pan la Tisa si este ROMANEASCA. Si daca vrea istorie sa stie ca regatul celt si cel dac se intindea peate actualul teritoriu al Romaniei (inclusiv asa zisa Republica Moldova) si mult mai mult chiar si au existat si au trait si au avut o civilizatie prospera si dezvoltata cu mult inaintea slavilor si chiar a grecilor si a romanilor. ROMANI FITI MANDRI CA SUNTETI ROMANI SI NU MAI PLECATI CAPETELE IN FATA UNOR PARVENITI AI ISTORIEI. TRAIASCA MOLDOVA, ARDEALUL SI TARA ROMANEASCA, TRAIASCA IN VECI ROMANIA MARE SI ADEVARATA!

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor