Comunistii sarbatoresc "eliberarea Moldovei de sub ocupatia romana"

Joi, 27 Iunie 2013, ora 21:04
4503 citiri
Comunistii sarbatoresc "eliberarea Moldovei de sub ocupatia romana"

Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) va sarbatori vineri, 28 iunie, "eliberarea Moldovei de sub ocupatia romana". "In pofida tuturor calomniilor intunecate, amintirea aceasta va ramane vesnic in mintile si sufletele oamenilor", afirma comunistii moldoveni.

Potrivit unui comunicat de presa, deputatii si consilierii PCRM vor participa vineri la o "actiune de memorie" consacrata celei de-a "73 aniversare a eliberarii Moldovei de sub ocupatia romana".

"Nu vom intra in dezbateri pustii cu tot felul de falsificatori ai istoriei si trisori politici ce isi indreptatesc argintii primiti de peste Prut prin a murdari acest eveniment minunat, incercand sa sterga in radacina insasi memoria despre acele momente", se mentioneaza in comunicat, citat de Adevarul.

Epistola lui Voronin catre Merkel: Republica Moldova se dizolva in Romania

"In pofida tuturor calomniilor intunecate, amintirea aceasta va ramane vesnic in mintile si sufletele oamenilor. Raman documentele justificative pline de pozitivism si de amploarea evenimentului, care a marcat o pagina importanta in istoria statului moldovenesc, ce a permis poporului moldovenesc pastrarea identitatii si perspectiva istorica.

Acum, chiar si cei mai inversunati neprieteni a moldovenilor nu pot nega faptul ca perioada sovietica pentru Moldova a fost una de prosperitate economica si sociala fara precedent, un progres in domeniul educatiei, stiintei si culturii.

Anume din acest unghi de evaluare obiectiva, semnificatia acestor evenimente din 28 iunie 1940, devine una istorica. Deci, in ciuda tuturor criticilor pline de ura si de fals, poporul nostru isi va aminti mereu de lumina acestei date", se mai mentioneaza in comunicat.

Voronin: Limba romana n-a existat niciodata. Romanii au preluat limba moldoveneasca (Video)

In 2010, presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, a declarat 28 iunie ca Ziua ocupatiei sovietice. Potrivit decretului, in aceasta zi, in toate localitatile tarii urmau sa fie coborate in berna drapelele de stat si sa fie pastrat un moment de reculegere in memoria celor care au avut de suferit de pe urma ocupatiei sovietice. Decretul a fost anulat apoi printr-o decizie a Curtii Constitutionale.

Citeste si:
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
O serie de gafe din partea reprezentanților UDMR din ultima vreme a alimentat noi tensiuni în interiorul coaliției de guvernare, ajungându-se până la cereri pentru demiterea reprezentanților...