Medvedev i-a invitat pe Voronin si pe Iuscenko la summit-ul de sambata

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 17:24
987 citiri
Medvedev i-a invitat pe Voronin si pe Iuscenko la summit-ul de sambata

Presedintele rus Dmitri Medvedev l-a invitat joi pe omologul sau moldovean Vladimir Voronin, in cursul unei convorbiri telefonice, sa participe la summit-ul gazului convocat de Rusia sambata, 17 ianuarie, la Moscova, a anuntat serviciul de presa al Kremlinului, citat de RIA Novosti.

Kremlinul a mai indicat ca o invitatie similara a fost adresata si presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko.

"Presedintele Rusiei l-a invitat pe omolgul sau ucrainean sa participe la conferinta internationala a sefilor de stat si guvern privind asigurarea livrarilor de gaz rusesc catre consumatorii europeni, organizata la Moscova", afirma serviciul de presa al presedintelui, citat de RIA Novosti.

Serviciul de presa al Kremlinului anuntase cu scurt timp inainte ca a inceput trimiterea invitatiilor catre sefii de stat si de guvern pentru summitul de sambata de la Moscova, dar initiativa sa a fost primita cu reticenta.

UE pare sa refuze politicos invitatia, considerand ca s-a implicat deja prea mult, desi unele state membre, precum Franta, au fost mai ferme: intai gazul, apoi summitul.

UE s-a declarat, insa, dispusa sa ii trimita pe ministrul ceh insarcinat cu energia si pe comisarul european al energiei la o reuniune Rusia-Ucraina la nivel inalt, pentru a "ajuta la gasirea unui acord durabil" pentru solutionarea crizei.

La randul sau, presedintia ceha a UE a confirmat participarea ministrului ceh al industriei si comertului, Martin Riman, la reuniunea Rusia-Ucraina la nivel inalt.

Joi nu erau cunoscute detaliile reuniunii prevazute sa aiba loc sambata intre premierul rus Vladimir Putin si cel ucrainean Iulia Timosenko si daca aceasta reuniune ar putea sa se inscrie in summitul dorit de Moscova.

In ceea ce il priveste, Iuscenko declarase miercuri ca este de acord cu un summit al gazului, dar nu la Moscova, pentru ca Rusia este parte in conflict.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#medvedev, #Iuscenko, #Voronin, #criza gazelor, #summit Moscova , #Rusia
Comentarii