Ziare.com

Voronin se asteapta la imbunatatirea relatiilor cu Rusia

Vineri, 20 Iunie 2008, ora 13:43

   

Voronin se asteapta la imbunatatirea relatiilor cu Rusia
Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova, a declarat intr-un interviu pentru publicatia austriaca "Der Standard" ca NATO poate functiona la fel de bine si fara tara sa, dar ca spera la o integrare in structurile europene si la o relatie mai buna cu Rusia.

Liderul de la Chisinau considera ca tarii sale i se potriveste foarte bine statutul de neutralitate, mai ales in legatura cu problema transnistreana.

"Suntem un stat mic, cu patru milioane de locuitori si numai doi vecini, Romania si Ucraina. Ar fi o eroare sa credem ca putem influenta geopolitica Europei sau a lumii. Este mai bine sa ne folosim de avantajele neutralitatii", a completat liderul de la Chisinau.

Voronin a subliniat ca Republica Moldova nu se autoizoleaza: "Suntem membri ONU, facem parte din importante structuri ale UE, din organizatii regionale precum Consiliul Cooperarii Sud-Est Europene, a carui presedintie o detinem momentan. Republica Molodva este astfel prezenta si asigurata".

Voronin si-a aratat speranta ca pana la sfarsitul anului Moldova sa treaca la o etapa superioara in negocierile cu UE in vederea integrarii.

Acesta s-a aratat optimist si in privinta rezolvarii conflictului transnistrean. "In ultima vreme s-au reactivat discutiile cu Transnistria. Ne-am intalnit cu liderul regimului separatist, Igor Smirnov, si am discutat diferite posibilitati de negociere intr-un cadru cinci plus doi", a explicat presedintele Voronin reamintind in context de legea care garanteaza statutul autonom al Transnistriei.

Presedintele moldovean spune ca nu se asteapta la o schimbare a acestei politici a Rusiei, dupa preluarea puterii de catre Medvedev.

"Din contra, ma astept la imbunatatirea relatiilor cu Rusia, pentru ca Moldova face parte din Comunitatea Statelor Independente, iar una dintre prioritatile de politica externa ale lui Medvedev este relatia cu statele CSI", a conchis Vladimir Voronin.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 461 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor