Comunistii moldoveni inca mai cauta "votul de aur"

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 17:37
1019 citiri
Comunistii moldoveni inca mai cauta "votul de aur"
Foto: Ziua

Comunistii moldoveni par sa urmareasca - prin tandemul Zinaida Greceanii la presedintie, Marian Lupu ca premier - o aprobare "in pachet" a candidaturilor la functiile-cheie in stat, ceea ce ar putea insemna ca PCRM nu a gasit inca in randurile opozitiei acel "vot de aur", spune analistul Vlad Lupan.

Partidul Comunistilor in sfarsit a gasit candidaturile sale pentru functia de sef de stat si cea de premier - Zinainda Greceanii si respectiv Marian Lupu, dar nu inseamna ca in mod sigur cei doi vor ocupa functiile respective.

Analistul politic Vlad Lupan a declarat pentru NewsIn ca, in conditiile in care opozitia este decisa sa nu voteze candidatul comunistilor la Presedintie pentru a provoca alegeri anticipate, inca mai poate fi valabil scenariul prin care pentru cea de a doua incercare de alegere a sefului statului sa fie propusa totusi alta candidatura, cu sanse mai mari de a fi sustinuta de opozitie decat Zinainda Greceanii, care este cunoscuta a fi ca o persoana total obedienta conducerii Partidului Comunistilor.

"Greceanii este o persoana care prin obedienta sa a reusit sa obtina increderea partidului si personal a lui Voronin", spune analistul.

Vlad Lupan crede ca desemnarea candidaturii lui Marian Lupu, fost presedinte de Parlament, pentru functia de premier s-ar putea datora nivelului mare a popularitatii sale din ultimile sondaje, care il plasau pe locul doi dupa presedintele Voronin. Este capitalizata aceasta popularitate a lui Marian Lupu de catre Partidul Comunistilor, dar si imaginea lui de prooccidental, pentru a creste sansele de aprobare "in pachet" a candidatilor comunisti la functiile-cheie in stat.

Marian Lupu a demonstrat pe parcursul activitatii sale politice in Partidul Comunistilor, arata Vlad Lupan, miscari care puneau la indoiala loialitatea lui suta la suta fata de acest partid, desi in ultimul timp el si-a reparat aceasta "gafa", mai bine zis a revenit pe pozitiile loialitatii. "De altfel, functia de prim-ministru este una in care este usor sa fii controlat de partidul de guvernare", atrage atentia expertul.

De altfel, spune expertul, oferta este una interna a PCRM si nu pare sa survina in urma faptului ca in sfarsit a fost gasit in randurile opozitiei acel "vot de aur" care le lipseste comunistilor.

"Nu putem sti cu certitudine daca comunistii au gasit votul lipsa, dar se pare ca totusi inca mai sunt in cautare", este de parere Vlad Lupan, care inclina sa creada ca iminenta cenusie a lui Voronin, Mark Tkaciuk, triseaza atunci cand spune ca Partidul Comunistilor ar avea chiar mai multe "voturi de aur" din partea opozitiei.

"Este o tactica standard in asemenea circumstante de a spune ca de fapt ai mai multi asi decat ai in realitate. De altfel, in ultima perioada emisari ai comunistilor au fost pe la fiecare partid din opozitie spunand ca au obtinut deja sustinerea necesara de la alte formatiuni parlamentare, incercand in felul acesta sa semene neincredere, suspiciune si nervozitate in randul partidelor de opozitie", a declarat pentru NewsIn Vlad Lupan.

Vladimir Voronin a anuntat miercuri ca premierul moldovean Zinaida Greceanii este candidatul pe care il vor sustine comunistii la functia de presedinte al tarii. "Zinaida Greceanii este o doamna competenta si destoinica pentru functia de sef al statului", a declarat Voronin, dupa sedinta Partidului Comunistilor in care s-a decis sustinerea actualului premier pentru functia de sef al statului.

Voronin a mai declarat pentru presa ca el l-ar propune pe Marian Lupu, fostul presedinte al Parlamentului, la functia de prim-ministru. Potrivit lui Voronin, aceasta din urma este mai degraba o opinie personala, dar, oricum, "consultata".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#analist Vlad Lupan, #votul de aur, #Vladimir Voronin , #stiri Vladimir Voronin