Intalnirea din Voronin si Smirnov, amanata

Miercuri, 24 Septembrie 2008, ora 18:15
1186 citiri
Intalnirea din Voronin si Smirnov, amanata

Ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasile Sova, a declarat, miercuri, ca intrevederea dintre presedintele Vladimir Voronin si liderul transnistrean Igor Smirnov, anuntata de presa rusa pentru joi, nu va avea loc, intrucat partile nu s-au pus de acord in privinta locului intalnirii.

Partea moldoveneasca a propus orasele Anenii Noi sau Dubasari, pe cand partea transnistreana a insistat asupra orasului Bender.

Departamentul transnistrean de Externe, citat de agentia Olvia-press, sustine ca intrevederea dintre cei doi lideri a fost anulata din vina partii moldovenesti.

Initiativa organizarii unei intrevederi similare celei de la Bender din 11 aprilie apartine partii transnistrene. In timpul consultarilor, reprezentantii Transnistriei au propus ca intrevederea sa aiba loc mai intai la 18 sau 19 septembrie, iar apoi la 22 septembrie.

Partea moldoveneasca a respins de fiecare data propunerile, motivand ca presedintele Republicii Moldova nu are agenda libera in acele zile.

Igor Smirnov a propus ulterior ca intrevederea sa aiba loc la 24-25 septembrie la Bender, insa partea moldoveneasca a propus drept loc de intalnire Anenii Noi.

"Aceasta abordare nu corespunde parametrilor intrevederii coordonate initial. De asemenea, partea moldoveneasca a lasat deschisa chestiunea privind garantarea securitatii si imunitatii oficialilor transnistreni pe teritoriul Republicii Moldova, mai ales in conditiile in care urmarirea penala a conducerii de la Tiraspol continua", declara Departamentul transnistrean de Externe.

Pe de alta parte, presedintele Vladimir Voronin a vizitat, marti, satul natal Corjova, din raionul Dubasari, care se afla in partea stranga a Nistrului, dar este sub controlul Chisinaului. Potrivit serviciului de presa al Presedintiei, seful statului a fost marti la mormantul mamei sale si s-a interesat de mersul lucrarilor de reconstructie a casei parintesti.

Olvia-press aminteste de aceasta deplasare si spune ca diplomatia de la Tiraspol a respectat doleantele partii moldovene, contribuind la organizarea vizitei private a presedintelui Voronin in regiunea transnistreana la 23 septembrie, desi limitarile in privinta conducerii administratiei de la Tiraspol raman in vigoare.

Erdogan s-a întâlnit la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh. Au discutat despre o pace echitabilă și durabilă în regiune VIDEO
Erdogan s-a întâlnit la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh. Au discutat despre o pace echitabilă și durabilă în regiune VIDEO
Președintele turc Tayyip Erdogan a discutat cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, sâmbătă, 20 aprilie, la Istanbul, despre eforturile de a furniza ajutor umanitar Gaza și de a se ajunge la o pace...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Vladimi Voronin, #Igor Smirnov, #intalnire, #amanare , #stiri Vladimir Voronin