Medvedev l-a felicitat pe Voronin, cu ocazia zilei de nastere

Luni, 26 Mai 2008, ora 07:17
2115 citiri
Medvedev l-a felicitat pe Voronin, cu ocazia zilei de nastere

Noul presedinte rus Dmitri Medvedev l-a felicitat duminica pe omologul sau moldovean Vladimir Voronin, cu ocazia zilei de nastere,e doua ori - printr-un mesaj de felicitare, dar si telefonic.

Un mesaj de felicitare i-a trimis presedintelui moldovean si liderul de la Minsk, Aleksandr Lukasenko.

Site-ul oficial al presedintelui rus Dmitri Medvedev anunta ca in seara zilei de 25 mai liderul de la Kremlin a avut o convorbire telefonica cu presedintele moldovean Vladimir Voronin, in cadrul caruia l-a felicitat cu ocazia zilei de nastere. Vladimir Voronin a implinit duminica 67 de ani.

Site-l anunta ca anterior, in aceeasi zi, Dmitri Medvedev ii transmisese lui Vladimir Voronin un mesaj de felicitare. "in Rusia este apreciat aportul dumneavoastra personal la dezvoltarea relatiilor ruso-moldovenesti, la baza carora stau traditiile de prietenie si apropiere spirituala a popoarelor fratesti ai Rusiei si Moldovei", se spune in mesajul lui Medvedev.

"Mizez pe faptul ca dialogul nostru va servi unei si mai active deschideri a potentialului solid al cooperarii bilaterale si va contribui la fortificarea stabilitatii in regiune", mai spune Dmitri Medvedev in mesajul catre Vladimir Voronin.

Publicatia rusa Kommersant anunta recent ca Moscova incheie pregatirile pentru reunificarea demonstrativa a Moldovei si Transnistriei intr-un stat unitar. Moscova considera la modul cel mai serios acest proiect ca fiind unui de o importanta majora in politica externa, proiect cu ajutorul caruia se poate demonstra lumii ca Rusia poate fi foarte eficienta in calitate de pacificator, mai ales pe fundalul unei solutii discutabile in problema Kosovo.

Sursele publicatiei din administratia prezidentiala anticipau un apropiat "progres spectaculos" pe vectorul transnistrean. Locomotiva acestui progres trebuie sa devina tandemul de la guvernare - presedintele Dmitrii Medvedev si premierul Vladimir Putin.

"Moscova pregateste o intalnire Voronin-Smirnov pe teritoriul rus. in prezenta presedintelui si premierului rus acestia isi vor strange mana si isi vor desemna reprezentantii care vor elabora formula de reglementare politica si vor conveni statutul Transnistriei", a declarat sursa citata de Kommersant.

"Moscova mentine legaturi stranse atat cu Smirnov, cat si cu Voronin, care va avea ocazia sa discute problema transnistreana cu noua conducere de varf a Rusiei la inceputul luni iunie la summitul CSI de la Sankt-Petersburg", sustinea Kommersant.

Premierul rus Vladimir Putin a avut joi o discutie separata cu premierul moldovean Zinaida Greceanii, dupa summitul CSI de la Minsk, despre continutul careia cele doua parti pastreaza o discretie totala.

Duminica, televiziunea de stat din Belarus anunta ca si presedintele Aleksandr Lukasenko l-a felicitat pe Vladimir Voronin cu ocazia zilei de nastere.

Vladimir Voronin, care are gradul de general-maior al Ministerului de Interne, este nascut la 25 mai 1941 in satul Corjova, din regiunea transnistreana. in anii 1989-1990 a fost ministru de Interne a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti.

Din 1994 este presedinte al Partidului Comunistilor, care la alegerile parlamentare din 2001 a acumulat peste 50 la suta din optiunile electoratului devenind astfel partid de guvernamant in Republica Moldova si reconfirmand acest statut si la alegerile din 2005.

La 4 aprilie 2001 Voronin este ales de catre Parlament in functia de presedinte al Republicii Moldova si reconfirmat in aceasta pozitie in 2005. Mandatul sau expira in 2009, iar Constitutia moldoveneasca limiteaza la doua numarul de mandate succesive la functia de sef de stat.

Aceeasi Constitutie mai prevede ca Republica Moldova este republica parlamentara, unde rolul central revine Parlamentului, chiar daca din 2001 aceasta prevedere nu s-a respectat, centrul de influenta al vietii politice fiind considerata Presedintia.

Prințul Louis a împlinit 6 ani. De ziua lui, Kate și William l-au prezentat lumii pe rețelele sociale FOTO
Prințul Louis a împlinit 6 ani. De ziua lui, Kate și William l-au prezentat lumii pe rețelele sociale FOTO
Este sărbătoare în familia regală a Marii Britanii. Prințul Louis, fiul Prințului și Prințesei de Wales, a împlinit marți, 23 aprilie 2024, vârsta de 6 ani. Deși s-a crezut că...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Madvedev, #Voronin, #aniversare , #stiri Vladimir Voronin