Ziare.com

Tiraspolul si Chisinaul sunt gata sa rediscute pe planul Kozak

Marti, 26 August 2008, ora 23:15

   

Tiraspolul si Chisinaul sunt gata sa rediscute pe planul Kozak
Tiraspolul si Chisinaul sunt gata sa revina la planul Kozak, plan de de reglementare a conflictului transnistrean propus de Moscova in 2003 si respins la presiunea Occidentului in ultimul moment de Vladimir Voronin, a declarat marti ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit ITAR-TASS.

Planul Kozak propunea un scenariu federativ pentru Moldova reunificata, cu mentinerea trupelor ruse pe teritoriul Transnistriei pe un termen nedeterminat.

"Partile sunt gata sa revina la planul Kozak din 2003 si sa solutioneze problemele divergente ramase", a spus Lavrov, precizand ca niciun alt conflict nu a fost atat de aproape de reglementare ca cel din Transnistria.

"Practic toate partile implicate sunt convinse acum de necesitatea de a reveni la acele principii care au fost atat de aproape de realizare in 2003. Lucram in acest sens cu Chisinaul si Tiraspolul, cu observatorii (UE si SUA -n.red.) si sper ca aici va fi un progres si ca acesta nu va lua mult timp", a declarat Lavrov.

Surse din cadrul administratiei de la Chisinau au declarat insa pentru NewsIn ca autoritatile moldovene nu si-au dat acceptul pentru readucerea pe masa de tratative a planului Kozak si insista in continuare asupra reglementarii conflictului transnistrean in baza propunerilor in pachet avansate de Chisinau, care corespund intereselor Republicii Moldova.

Cert este ca luni, dupa intalnirea de la Soci cu presedintele moldovean Vladimir Voronin, Medvedev declarase ca exista sanse mari pentru solutionarea conflictului transnistrean. La o zi dupa aceasta intrevedere, Medvedev a anuntat ca Rusia recunoaste independenta Abhaziei si Osetiei de Sud.

Citeste mai multe despre Tiraspolul Chisinau Kozak plan pace
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1321 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor