Vizita lui Voronin la Soci, solutia conflictului transnistrean? Analistii spun ca nu

Luni, 25 August 2008, ora 22:41
1480 citiri
Vizita lui Voronin la Soci, solutia conflictului transnistrean? Analistii spun ca nu

Presedintele rus Dmitri Medvedev a lasat sa se intrevada luni perspectiva solutionarii politice a conflictului din Transnistria, dar analistii cred ca invitarea lui Vladimir Voronin la Soci ar putea fi doar o tentativa a Rusiei de a contrazice Occidentul.

Mai mult, solutionarea problemei transnistrene nu ar fi tocmai o prioritate pentru Moscova in acest moment.

"Avem toate motivele sa vorbim astazi despre problema transnistreana, vad sanse bune pentru a o solutiona", a declarat Medvedev, citat de agentiile ruse, la primirea omologului sau moldovean Vladimir Voronin la Soci, in sudul Rusiei.

Ulterior, purtatorul sau de cuvant anunta o serie de "intalniri si negocieri" care vor avea loc curand intre partile implicate - Rusia, Republica Moldova si separatistii transnistreni.

Ce spun analistii?

Pe de alta parte, Dmitri Danilov, seful sectiei de securitate europeana din cadrul Academiei de stiinte a Rusiei, este de parere ca, pentru Moscova, inregistrarea unor progrese spre solutionarea problemei transnistreane ar fi in prezent "foarte binevenite si placute", dar Kremlinul nu este gata sa forteze o solutie definitiva si este interesat, pe o perspectiva medie de timp, de mentinerea actualului statu-quo in Transnistria.

Pavel Felgenhauer, expertul pe probleme de politica externa si de securitate al publicatiei ruse Novaia Gazeta, a declarat pentru NewsIn ca, folosind exemplul Republicii Moldovei, Kremlinul arata Georgiei ca ar fi putut evita conflictul armat, daca ar fi facut concesii Moscovei.

In cazul Republicii Moldova, in schimbul refuzului acesteia de a adera la NATO, Moscova este gata sa exercite presiuni asupra Transnistriei pentru a reanima planul Kozak, sustine expertul rus.

Cat de mari vor fi aceste presiuni, depinde de mai multi factori. Dar o conditie obligatorie a Moscovei este mentinerea prezentei militare ruse pe teritoriul Moldovei reunificate pentru o perioada cat se poate de mare, preferabil pentru totdeauna.

Chisinaul are un document alternativ pe care incearca sa-l promoveze la Kremlin si care, vorbind despre neutralitate, exclude de fapt mentinerea trupelor ruse pe teritoriul national.

Felgenhauer spune ca o asemenea varianta nu convine Moscovei. "Este foarte bine sa se mentina statutul de neutralitate si sa nu se adere la NATO. Dar trebuie sa existe si garantii in acest sens. Iar Moscova crede ca cea mai buna si mai sigura garantie este mentinerea trupelor ruse in Transnistria", sustine expertul militar de la Novaia Gazeta.

Analistul politic de la Chisinau Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice, aminteste faptul ca spre deosebire de Georgia, Republica Moldova insista asupra neutralitatii sale, insa singurul stat care nu recunoaste aceasta neutralitate este chiar Rusia, care are trupe in Transnistria.

In consecinta, sustine expertul, intrevederea de luni dintre Voronin si Medvedev s-a redus cel mai probabil la continuarea dialogului initiat de conducerea de la Chisinau pe o pista gresita - si anume ca se poate gasi o solutie viabila a conflictului transnistrean prin dialog cu conducerea Federatiei Ruse care este recunoscuta de comunitatea internationala drept tara agresor in conflictul de pe Nistru din 1992.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#conflict, #Transnistria, #intalnire, #soci, #Dmitri Medvedev, #Vladimir Voronin , #stiri Vladimir Voronin