Vodafone ataca dur ordonanta anuntata de Teodorovici: Masurile sunt excesive si fara precedent in istorie

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 16:42
8128 citiri
Vodafone ataca dur ordonanta anuntata de Teodorovici: Masurile sunt excesive si fara precedent in istorie
Foto: Facebook/Vodafone Romania

Vodafone Romania a atacat in termeni foarte duri masurile cuprinse in ordonanta de urgenta anuntata de ministrul de Finante, prin care vor creste taxele platite de companiile de comunicatii.

Al doilea jucator de pe piata locala de telefonie mobila si una dintre cele mai mari companii din economie sustine ca OUG afecteaza iremediabil nu numai dezvoltarea economiei digitale, dar si interesele utilizatorilor finali.

"Masurile propuse prin ordonanta de urgenta care vizeaza modificarea cadrului de reglementare a comunicatiilor electronice afecteaza iremediabil nu doar dezvoltarea economiei digitale, dar si interesele utilizatorilor finali. Acestia din urma vor fi nevoiti sa suporte in pretul serviciilor achizitionate atat noile taxe introduse, cat si cresterea celor existente.

Noile masuri nu au facut obiectul niciunui proces de consultare cu industria de telecomunicatii sau cu autoritatea de reglementare in domeniu. Mai mult, nu a avut loc niciun demers de informare a actorilor principali din piata cu privire la impactul semnificativ pe care aceste masuri, in cazul in care vor fi adoptate, il vor avea asupra activitatii acestora", au declarat pentru ZF reprezentantii Vodafone, citati de Mediafax.

Mai mult, reprezentantii companiei subliniaza ca propunerile Guvernului contravin normelor europene fiind in acelasi timp excesive.

"Orice modificare legislativa, indiferent de domeniul caruia i se aplica, trebuie sa fie justa, proportionala in ceea ce priveste raportul cost-beneficiu si necesara.

Consideram ca noile masuri, care ar urma sa se aplice in mai putin de doua saptamani, nu indeplinesc niciuna dintre aceste conditii", precizeaza Vodafone Romania.

Reprezentantii companiei mai afirma ca masurile contravin grav cadrului de reglementare european in vigoare, prin incalcarea principiului neutralitatii tehnologice si a prevederilor privind cadrul general de autorizare a retelelor si serviciilor de comunicatii.

Astfel, spun ei, avand in vedere faptul ca Romania a transpus deja aceste prevederi in legislatia nationala, modificarea lor poate atrage dispunerea din partea autoritatilor europene a unor proceduri de infringement, cu aplicarea corespunzatoare de sanctiuni.

Vodafone Romania subliniaza ca masurile impuse in sarcina industriei sunt excesive, cresterile de taxe fiind fara precedent in istoria industiei de telecom din Romania.

"Necesitatea impunerii acestor masuri este cu atat mai contestabila, in conditiile in care industria va fi nevoita sa aloce investitii masive pentru indeplinirea obiectivelor de tara pe care Guvernul Romaniei este pe cale de a si le asuma in cadrul Strategiei Nationale 5G", completeaza acestia.

Totodata, spun reprezentantii companiei, necesitatea aplicarii masurilor de crestere a taxelor existente si de introducere a unora noi nu are justificare, in conditiile in care ANCOM inregistreaza in cursul anului 2018 un excedent bugetar semnificativ, din care urmau sa fie atribuite peste 500 milioane lei catre proiecte din zona IT&C, conform unui proiect de OUG emis la sfarsitul lunii iunie.

Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a sustinut marti seara o declaratie de presa in care a prezentat masurile fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.

El a precizat ca pana la finalul anului va fi adoptata o ordonanta de urgenta care va cuprinde mai multe masuri.

Una dintre masuri prevede majorarea taxelor pentru firmele din energie si telecom.

"In energie si telecomunicatii, se majoreaza taxele ANCOM si ANRE la 3%", a precizat Teodorovici.

Mai exact, aceasta taxa este de 3% din cifra de afaceri realizata de firmele din domeniul energiei electrice si termice, precum si de firmele din telecomunicatii.

In plus, Executivul va impune un nivel minim pentru licitatiile 3G, 4G si 5G, incepand de anul viitor, care este corelat si cu numarul de ani pentru care se solicita acea licenta.

O alta masura este taxa pe activele bancilor, pe care ministrul Finantelor a spus ca nu se sfieste sa o numeasca "taxa pe lacomie". Teodorovici a explicat ca bancile vor fi taxate diferentiat, in functie de nivelul ROBOR la 3 si la 6 luni, precizand ca spera sa obtina suplimentar 3,6 miliarde de lei in anul 2019.

Totodata, ministrul de Finante a anuntat ca se va stabili un plafon al pretului la gaze naturale.

O alta masura importanta vizeaza Pilonul II de pensii, care va deveni optional pentru cei care au cotizat macar 5 ani.

Citeste pe larg despre fiecare masura propusa prin OUG de Ministerul Finantelor:

Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019 - a fost publicat proiectul de OUG

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Vodafone ordonanta masuri fiscale , #Romania