Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vodafone Romania, amendata cu 50.000 lei - Nereguli la ofertele pentru cartele

Luni, 03 Octombrie 2016, ora 21:26
9226 citiri
Vodafone Romania, amendata cu 50.000 lei - Nereguli la ofertele pentru cartele
Foto: Facebook/Vodafone Romania

Compania Vodafone Romania a fost amendata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pentru utilizarea de practici comerciale incorecte.

Neregulile au fost descoperite la cateva oferte la cartelele prepaid ale operatorului de telefonie, se arata in comunicatul publicat pe site-ul ANPC.

Problema era ca beneficiile erau conditionate de numarul de apeluri primite, iar utilizatorii nu aveau cum sa stie acest lucru.

"Vodafone punea la dispozitie consumatorilor o serie de oferte prepaid care includeau un numar fix de minute, SMS-uri sau acces la Internet. Oferta era valabila 28 de zile. In urma analizarii reclamatiilor consumatorilor, a rezultat ca, desi acestia se aflau in perioada de valabilitate a ofertelor, serviciile de apelare au fost restrictionate pentru ca erau conditionate de un numar suficient de apeluri primite", atrage atentia ANPC.

Monitorizarea apelurilor primite nu e la indemana oricui, ci doar a profesionistilor, deci consumatorilor le era impusa o conditie pe care le era imposibil sa o respecte

Aceeasi restrictie era impusa si in cazul beneficiilor oferite la reincarcarea diferitelor cartele.

Cand nelimitatul e limitat

O alta neregula constatata se refera la cazurile in care Vodafone oferea minute si SMS-uri nationale nelimitat.

"Operatorul de telefonie mobila considera ca utilizarea rezonabila a serviciului inseamna ca numarul de minute al apelurilor initiate NU depaseste cu 500 numarul de minute primite. Website-ul prin care comerciantul isi promova ofertele la aceste cartele nu mentiona aceste restrictionari", atrage atentia ANPC.

Ideea e ca prin utilizarea cuvantului nelimitat se intelege faptul ca nu exista nicio restrictie. Insa adevarul e ca operatorul telecom utiliza acest termen doar in scop de marketing.

Cat de mare e de fapt amenda

"Pentru utilizarea unei practici comerciale inselatoare, profesionistul (Vodafone - n.red.) a fost sanctionat contraventional cu amenda contraventionala de 50.000 lei. Profesionistul s-a obligat sa elimine mecanismul de restrictionare automata a serviciilor ca urmare a raportului dintre numarul de minute sau SMS-uri efectuate si cele primite", se arata in comunicatul ANPC.

Institutia aminteste ca, potrivit legii, practica comerciala este considerata inselatoare atunci cand un comerciant ascunde sau ofera intr-un mod neclar, neinteligibil, ambiguu ori in contratimp, o informatie esentiala sau nu indica intentia comerciala a practicii, in cazul in care aceasta nu rezulta deja din context, si cand, in oricare dintre cazuri, consumatorul mediu este determinat sau este susceptibil a fi determinat sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o.

Insa cat de mare e amenda respectiva?

Daca e sa ne raportam la cel mai ieftin abonament practicat de Vodafone, sanctiunea reprezinta echivalentul a aproximativ 870 de contracte incheiate pentru RED 13 (care costa 13 euro pe luna).

Mai mult, amenda, care inseamna 11.360 de euro, e infima in raport cu venitul obtinut in anul fiscal trecut de companie, anume 688,4 milioane de euro.

La finele lunii martie din acest an, Vodafone Romania avea 9,12 milioane de clienti. In ceea ce priveste telefonia mobila, abonatii reprezentau 41,1% din baza de clienti, iar utilizatorii de cartele - 58,9%.

Vodafone, amendata si de ANCOM

Nu e prima amenda primita de Vodafone in acest an. In iulie, compania a fost somata sa achite 720.000 de lei de Autoritatea Nationala pentru Administrate si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

De data aceasta a fost vorba despre incalcarea unor angajamente, astfel ca unele localitati au fost lasate fara semnal pentru telefon. In acest caz, si rivalii Orange si Telekom au fost sanctionati, cu 120.000 de lei, respectiv 60.000 de lei.

C.P.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Vodafone amenda Romania, #Vodafone amendata oferte cartele, #Vodafone amendata, #amenda Vodafone , #Romania